Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

04.11.2021
Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

Moise este unul dintre cele mai importante personaje biblice. El este cel care a fost ales de Dumnezeu pentru a primi Legea divină și tot Moise este fondatorul iudaismului, religia evreilor. Moise a primit cele Zece Porunci pe Muntele Sinai. Totuși, unde este situat acest munte?

Unde se află Muntele Sinai?

Cele Zece Porunci, cunoscute și sub numele de decalog, sunt zece reguli religioase după care se ghidează iudaismul și creștinismul. Conform Bibliei, cele Zece Porunci i-au fost dictate de către Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai.

Muntele Sinai, cunoscut și sub numele de Muntele Horeb, este situat în Peninsula Sinai din Egipt. Acesta are o altitudine maximă de 2287 de metri și este situat în apropierea orașului Saint Catherine și apropierea Muntelui Catherine (2629 m, cel mai înalt vârf din Egipt). Muntele Sinai este înconjurat din toate părțile de culmi mai înalte ale altor munți.

Istoricii nu au însă nicio dovadă palpabilă că Moise s-ar fi aflat pe Muntele Sinai când a primit Decalogul. Ba mai mult, anumite tradiții creștine timpurii susțin că acest eveniment a avut loc în apropiere de Muntele Serbal, la poalele căruia o mănăstire a fost fondată în secolul al IV-lea.

Care este legătura dintre Muntele Sinai și Sinaia?

La sfârșitul secolului al XVII-lea, spătarul Mihai Cantacuzino (1640-1716), unul dintre marii boieri din Țara Românească a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte, mergând și în peninsula Sinai, unde a ajuns până la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, ridicată pe pantele Muntelui Sinai.

Vizibil fasscinat de măreția biblică a locurilor vizitate, a ctitorit în anul 1695, la reîntoarcerea în Țara Românească, o mânăstire pe care a numit-o Sinaia (actuala Mănăstire Sinaia, de la care provine și numele orașului Sinaia). În actul de fondare, spătarul Mihai Cantacuzino spune:

„Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot