Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

04.11.2021
Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

Moise este unul dintre cele mai importante personaje biblice. El este cel care a fost ales de Dumnezeu pentru a primi Legea divină și tot Moise este fondatorul iudaismului, religia evreilor. Moise a primit cele Zece Porunci pe Muntele Sinai. Totuși, unde este situat acest munte?

Unde se află Muntele Sinai?

Cele Zece Porunci, cunoscute și sub numele de decalog, sunt zece reguli religioase după care se ghidează iudaismul și creștinismul. Conform Bibliei, cele Zece Porunci i-au fost dictate de către Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai.

Muntele Sinai, cunoscut și sub numele de Muntele Horeb, este situat în Peninsula Sinai din Egipt. Acesta are o altitudine maximă de 2287 de metri și este situat în apropierea orașului Saint Catherine și apropierea Muntelui Catherine (2629 m, cel mai înalt vârf din Egipt). Muntele Sinai este înconjurat din toate părțile de culmi mai înalte ale altor munți.

Istoricii nu au însă nicio dovadă palpabilă că Moise s-ar fi aflat pe Muntele Sinai când a primit Decalogul. Ba mai mult, anumite tradiții creștine timpurii susțin că acest eveniment a avut loc în apropiere de Muntele Serbal, la poalele căruia o mănăstire a fost fondată în secolul al IV-lea.

Care este legătura dintre Muntele Sinai și Sinaia?

La sfârșitul secolului al XVII-lea, spătarul Mihai Cantacuzino (1640-1716), unul dintre marii boieri din Țara Românească a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte, mergând și în peninsula Sinai, unde a ajuns până la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, ridicată pe pantele Muntelui Sinai.

Vizibil fasscinat de măreția biblică a locurilor vizitate, a ctitorit în anul 1695, la reîntoarcerea în Țara Românească, o mânăstire pe care a numit-o Sinaia (actuala Mănăstire Sinaia, de la care provine și numele orașului Sinaia). În actul de fondare, spătarul Mihai Cantacuzino spune:

„Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot