Care este locul unde doar opt piloți din lume pot ateriza? De ce avioanele nu zboară peste podișul Tibet?

15.03.2021
Care este locul unde doar opt piloți din lume pot ateriza? De ce avioanele nu zboară peste podișul Tibet?

Munți cu înălțimi uimitoare, păduri din alte lumi și plaje strălucitoare. Aceste locuri neobișnuite din întreaga lume dovedesc că pot fi aproape ireale, dar de asemenea, minunate. Unul dintre aceste locuri este faimosul podiș Tibet.

De ce nu zboară avioane peste Tibet?

Există o regulă comună a aviației atunci când vine vorba de avioane care se ridică deasupra acestei părți particulare a pământului și nu există fenomene ciudate implicate, mai degrabă problema sunt lanțurile montane extrem de înalte din zonă.

Numit și „Acoperișul lumii”, înălțimea considerabilă a Tibetului (4500 de metri altitudine medie) face imposibilă zborul avioanelor. Singurele zboruri sunt cele locale care se ocupă cu aprovizionarea regiunii.

Peisaj din Tibet

Tim Hibbetts, un angajat al unei companii aeriene, a menționat că în această parte a lumii, zonele „joase” au o medie de peste 12.000 m și sunt foarte lungi. Aceasta prezintă o problemă deoarece, în cazul decompresiei în cabină, majoritatea companiilor aeriene au doar 20 de minute de oxigen pentru pasageri.

„Există reguli de zbor care obligă operatorii să poată coborî la 10.000 m înainte de a rămâne fără oxigen. Evident, această parte a Asiei este o regiune imensă și ar exista o zonă mare care ar fi imposibil să scape atât de repede”, scrie Hibbetts, potrivit Interesting Engineering.

O altă cauză posibilă a lipsei traficului aerian peste podișul tibetan ar fi turbulențele extrem de periculoase. Perturbarea fluxului de aer creat de munte creează vârtejuri, care dacă zbori prin ele pot fi foarte tulburi. Singurul instrument de predicție pentru o turbulență aeriană clară este experiența altor aeronave, care nu este atât de răspândită în Platoul Tibetan.

Platoul este înconjurat de imensele lanțuri montane din Himalaya. Este delimitat în nord de o pantă abruptă și largă, unde altitudinea scade de la aproximativ 5.000 de metri la 1.500 metri pe o distanță orizontală de mai puțin de 150 de kilometri.

Doar opt piloți pot ateriza pe aeroportul Paro

În ciuda consecințelor înspăimântătoare asociate cu zborul peste această parte a lumii, există totuși aeroporturi în această regiune, unul dintre ele este Aeroportul Paro din Bhutan. Se spune că micul aeroport amplasat printre munții abrupți din Himalaya este cel mai periculos din lume. Doar opt piloți de pe planetă sunt calificați să poată ateriza aici, scrie businessinsider.com.

Acesta este la aproximativ 2.400 m deasupra nivelului mării și înconjurat de vârfuri de peste 5.000 m. Vânturile puternice prin vale provoacă turbulențe severe. Se estimează că 30.000 de turiști folosesc acest aeroport în fiecare an.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot