Cine a fost Dalai Lama? De ce este Dalai Lama respectat în întreaga lume?

02.11.2020
Cine a fost Dalai Lama? De ce este Dalai Lama respectat în întreaga lume?

Cine a fost Dalai Lama?

Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, liderul politic al Tibetului, s-a străduit să facă din Tibet un stat independent și democratic față de China. El și adepții săi au fost exilați în India.

Șeful spiritual al budismului tibetan s-a născut pe 6 iulie 1935, într-o familie de țărani. Numele său real era Lhamo Thondup. Acesta a fost al cincilea din cei 16 copii, dintre care șapte au murit la o vârstă fragedă.

După câteva luni de căutare a unui succesor Dalai Lama și după multe semne spirituale semnificative, oficialii religioși l-au localizat pe Lhamo Thondup, la vârsta de 2 ani, și l-au identificat ca reîncarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama, Thubten Gyatso. Tânărul Lhamo a fost redenumit Tenzin Gyatso și a proclamat al 14-lea Dalai Lama.

Tenzin și-a început educația religioasă la vârsta de 6 ani. Educația sa a constat în cursuri de logică, artă și cultură tibetană, sanscrită, medicină și filozofie budistă. Aceasta din urmă este împărțită în alte cinci categorii care se ocupă de perfecțiunea înțelepciunii, disciplina monahală, metafizică, logică și epistemologie – studiul cunoașterii.

La vârsta de 11 ani, Tenzin l-a întâlnit pe Heinrich Harrer, un alpinist austriac, care a devenit unul dintre tutorii săi, învățându-l despre lumea exterioară. Cei doi au rămas prieteni până la moartea lui Harrer, în 2006.

Înfruntarea cu China

La 15 ani, a preluat puterea politică a Tibetului ca Dalai Lama. În același an la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Republicii Populare Chineze.

În 1954, Dalai Lama a mers la Beijing pentru discuții de pace cu Mao Zedong și alți lideri chinezi. Cu toate acestea, în 1959, suprimarea continuă a poporului tibetan de către trupele chineze a dus la revolta lor.

Tenzin Gyatso și cei mai apropiați consilieri ai săi credeau că guvernul chinez intenționează să-l asasineze. Temându-se de asasinare, el și mii de adepți au fugit în Dharamshala, în nordul Indiei, unde au sta  bilit un guvern alternativ. De atunci, Dalai Lama a întreprins numeroase acțiuni în speranța înființării unui stat tibetan autonom în Republica Populară Chineză.

Cu toate acestea, guvernul chinez nu a dat semne că se îndreaptă spre pace și reconciliere cu Tibet. Mai mult de atât, la acea vreme, Republica Populară Chineză considera Dalai Lama ca fiind un simbol al unei mișcări religioase învechite, nu în conformitate cu filosofia comunistă. Recent, guvernul chinez susține că este separatist și trădător pentru susținerea autoguvernării tibetane și terorist pentru incitarea rebeliunii tibetane.

Sfinția Sa a organizat sute de conferințe, prelegeri și ateliere în întreaga lume, ca parte a eforturilor sale umanitare. Tibetanii îl consideră reîncarnarea predecesorilor săi. Timp de aproape 50 de ani, el și-a propus să instaureze în Tibet autonomia și democratia. Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

Munca umanitară

Dalai Lama este liderul spiritual al budismului tibetan și, în tradiția Bodhisattva, și-a petrecut viața în beneficiul umanității. A scris numeroase cărți și a organizat sute de conferințe, prelegeri și ateliere la universități și instituții importante din întreaga lume, discutând despre implicarea în înțelepciune, compasiune și, mai recent, durabilitatea mediului.

Spre deosebire de predecesorii săi, Dalai Lama s-a întâlnit cu mulți lideri occidentali și a vizitat Statele Unite, Europa, Rusia, America Latină și multe țări din Asia de mai multe ori.

Cunoscut ca un vorbitor public eficient, Dalai Lama este adesea descris ca fiind carismatic. Mesajul său este întotdeauna unul de pace și compasiune pentru oamenii din întreaga lume. În timpul călătoriilor sale în străinătate, el a subliniat necesitatea unei mai bune înțelegeri și respect între diferitele credințe ale lumii. A avut numeroase apariții la serviciile interconfesionale și s-a întâlnit cu mai mulți șefi ai altor religii, inclusiv cu Papa Ioan Paul al II-lea.

Ce înseamnă Dalai Lama?

Legendele spun că cei care primesc titlul de Dalai Lamas sunt reîncarnarea lui Avalokitesvara, o zeitate budistă importantă și personificarea compasiunii. Aceștia sunt, de asemenea, ființe iluminate care și-au amânat propria viață de apoi și au ales să renască în beneficiul umanității.

„Dalai” înseamnă „ocean” în mongolă (numele „Gyatso” provine din cuvântul tibetan pentru ocean). „Lama” este echivalentul cuvântului sanscrit „guru” sau profesor spiritual. Puse împreună, titlul Dalai Lama este literalmente „Învățător de ocean”, adică un „profesor spiritual la fel de adânc ca oceanul”.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot