De ce se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos?

10.06.2021
De ce se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos?

Muntele Athos (în limba greacă modernă Άγιοv Όρος – Sfântul Munte) este un munte de 2.033 m și o peninsulă cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, suprafața totală fiind de 360 km pătrați.

Este situat în nord-estul Greciei, în regiunea elenă Macedonia Centrală, unde se găsesc nu mai puțin de 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc peste 1.500 de monahi ortodocși (datele recensământului grec din 2011 indică o populație de 1.830 călugări).

România are în Sfântul Munte Athos două schituri importante, Schitul Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) și Schitul Sfântul Dumitru (Lacu), unde trăiesc zeci de călugări români. Altfel, limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

Legătura României cu Muntele Athos

Schitul românesc Prodromu aparține de Sfânta Mănăstire a Marii Lavre. Este situat între Cavsocalyvia și Marea Lavră, pe un deal stâncos, la mică altitudine.

Schitul Prodromul (adică Înaintemergătorul) a fost întemeiat între anii 1852-1866 de ieroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie. Este închinat Sfântului Ioan Botezătorul și se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra.

În prezent, în acest sfânt locaș sunt 25 de călugări de origine română, care urmează principiul vieții monastice cenobitice (de obște).

O altă așezare monastică românească este Schitul Lacu. Acesta se află în partea centrală a Peninsulei, între Turnul Amalfino și Mănăstirea Sfântul Pavel. Schitul este locuit de călugări români și se situează la o distanță de jumătate de oră de mers pe jos de Mănăstirea Sfântul Pavel de care aparține.

Schitul este construit la o altitudine de doar 280 m, între Marphonou și Antiathon. Denumirea de Lacu vine de la cuvântul grecesc «Lako», care înseamnă groapă, adică ‘Schitul din groapă’. Schitul este înconjurat din trei părți de munți, având o singură ieșire spre mare, pe valea pârâului.

Cu toate că limba oficială a republicii monahale autonome a Muntelui Athos este limba greacă nouă, mănăstirile și schiturile au dreptul de a sluji în tradiția ortodoxă din care provin în mod tradițional. De aceea, slujbele în schiturile românești se oficiază în limba română.

Călugări români mai există și în mănăstirile grecești. De exemplu, o comunitate importantă de monahi români se află la Vatoped, care este cea mai importantă mănăstire din Sfântul Munte Athos.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot