De ce se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos?

10.06.2021
De ce se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos?

Muntele Athos (în limba greacă modernă Άγιοv Όρος – Sfântul Munte) este un munte de 2.033 m și o peninsulă cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, suprafața totală fiind de 360 km pătrați.

Este situat în nord-estul Greciei, în regiunea elenă Macedonia Centrală, unde se găsesc nu mai puțin de 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc peste 1.500 de monahi ortodocși (datele recensământului grec din 2011 indică o populație de 1.830 călugări).

România are în Sfântul Munte Athos două schituri importante, Schitul Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) și Schitul Sfântul Dumitru (Lacu), unde trăiesc zeci de călugări români. Altfel, limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

Legătura României cu Muntele Athos

Schitul românesc Prodromu aparține de Sfânta Mănăstire a Marii Lavre. Este situat între Cavsocalyvia și Marea Lavră, pe un deal stâncos, la mică altitudine.

Schitul Prodromul (adică Înaintemergătorul) a fost întemeiat între anii 1852-1866 de ieroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie. Este închinat Sfântului Ioan Botezătorul și se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra.

În prezent, în acest sfânt locaș sunt 25 de călugări de origine română, care urmează principiul vieții monastice cenobitice (de obște).

O altă așezare monastică românească este Schitul Lacu. Acesta se află în partea centrală a Peninsulei, între Turnul Amalfino și Mănăstirea Sfântul Pavel. Schitul este locuit de călugări români și se situează la o distanță de jumătate de oră de mers pe jos de Mănăstirea Sfântul Pavel de care aparține.

Schitul este construit la o altitudine de doar 280 m, între Marphonou și Antiathon. Denumirea de Lacu vine de la cuvântul grecesc «Lako», care înseamnă groapă, adică ‘Schitul din groapă’. Schitul este înconjurat din trei părți de munți, având o singură ieșire spre mare, pe valea pârâului.

Cu toate că limba oficială a republicii monahale autonome a Muntelui Athos este limba greacă nouă, mănăstirile și schiturile au dreptul de a sluji în tradiția ortodoxă din care provin în mod tradițional. De aceea, slujbele în schiturile românești se oficiază în limba română.

Călugări români mai există și în mănăstirile grecești. De exemplu, o comunitate importantă de monahi români se află la Vatoped, care este cea mai importantă mănăstire din Sfântul Munte Athos.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot