Ce a făcut Arsenie Boca la Muntele Athos? Ce minune a avut loc acolo?

12.10.2022
Ce a făcut Arsenie Boca la Muntele Athos? Ce minune a avut loc acolo?

Părintele Arsenie Boca se naște în județul Hunedoara în 1910 cu numele de Zian. Viitorul său are să fie unul tumultos, plin de probleme, dar cu o viață duhovnicească de neclintit. Considerat un mistic pentru mulți oameni, inclusiv clerici ai bisericii, în prezent este foarte admirat printre credincioși. În tinerețe acesta ajunge pe sfințitul Munte Athos. Cum a ajuns Arsenie Boca prima oară și ce a făcut la Muntele Athos?

Care sunt cele mai cunoscute minuni ale Părintelui?

Arsenie Boca

Puține personalități ale Bisericii au creat mai multe întrebări pentru credincioși, precum Arsenie Boca. Deși nu este canonizat încă de Biserica Ortodoxă Română, cei care vin să se roage la mormântul său îl consideră sfânt pentru minunile realizate în timpul vieții

Carismatic, unic, cu puteri spirituale, Părintele Boca a fost pe durata vieții considerat un eretic de către autorități, care nu au ratat ocazia să-i pună bețe în roate. Este pentru prima dată trimis la canal de către comuniști în anul 1951. Multe mărturii vorbesc și exemplifică minunile pe care Părintele Arsenie Boca le-a înfăptuit în timpul vieții sale și chiar și după moartea sa!

„(…) A vindecat un orb pe care mai întâi l-a spovedit și l-a împărtășit și apoi i-a zis să iasă din biserică. Ajungând la ușă, bolnavul a zis: „Măi fraților, eu văs.”.

„Un om paralizat la pat a fost dus cu căruța la mănăstire și părintele i-a zis să coboare din căruță. El a coborât și de atunci a mers normal.” – scriau autorii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Trecând la cele sfinte într-o umbră misterioasă, Arsenie Boca a continuat să facă minuni și după moartea sa.

„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop. Nu putea merge pe piciorușe. Stăteau toți îngenunchiați în jurul mormântului cu frunțile lipite de pământ. Și deodată văd copilașul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea așa, speriată. Pe urmă a făcut câțiva pași.” – povestește Părintele Stoica.

Ce a făcut Arsenie Boca pe Muntele Athos?

În primăvara anului 1939, la vârsta de 29 de ani, este trimis pe Muntele Athos de către mitropolitul Nicolae Bălan. În timpul perioadei de 3 luni, tânărul diacon Zian trebuia să devină un călugăr adevărat.

În acest timp, Părintele Arsenie lucrează la treptele ce coboară spre Peștera Sfântului Athanasie Athonitul, din apropierea schitului românesc Prodromu. Chiar și în inima munților greci, minunile nu au stat departe de acest sfânt personaj. Conform legendei, într-o seară de aprilie, Arsenie a întâlnit un personaj misterios, care a reușit să-i citească mințile și să-i lumineze calea.

Toate experiențele Părintelui pot fi citite în manuscrisele sale. El povestește cum a întâlnit un Sfânt și cum a luat parte la prima sa minune.

„Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: „Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare, că dacă nu, va muri și o ai pe suflet. Știu că ești fecior și că nu te-ai atins de femei, dar ești mândru că ești pictor și că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din București. Va trebui să postești, să te rogi și să tai 100 de bețe din castan ca și canon pentru ispășire”. – relata Părintele Arsenie Boca.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising