Ce a făcut Arsenie Boca la Muntele Athos? Ce minune a avut loc acolo?

12.10.2022
Ce a făcut Arsenie Boca la Muntele Athos? Ce minune a avut loc acolo?

Părintele Arsenie Boca se naște în județul Hunedoara în 1910 cu numele de Zian. Viitorul său are să fie unul tumultos, plin de probleme, dar cu o viață duhovnicească de neclintit. Considerat un mistic pentru mulți oameni, inclusiv clerici ai bisericii, în prezent este foarte admirat printre credincioși. În tinerețe acesta ajunge pe sfințitul Munte Athos. Cum a ajuns Arsenie Boca prima oară și ce a făcut la Muntele Athos?

Care sunt cele mai cunoscute minuni ale Părintelui?

Arsenie Boca

Puține personalități ale Bisericii au creat mai multe întrebări pentru credincioși, precum Arsenie Boca. Deși nu este canonizat încă de Biserica Ortodoxă Română, cei care vin să se roage la mormântul său îl consideră sfânt pentru minunile realizate în timpul vieții

Carismatic, unic, cu puteri spirituale, Părintele Boca a fost pe durata vieții considerat un eretic de către autorități, care nu au ratat ocazia să-i pună bețe în roate. Este pentru prima dată trimis la canal de către comuniști în anul 1951. Multe mărturii vorbesc și exemplifică minunile pe care Părintele Arsenie Boca le-a înfăptuit în timpul vieții sale și chiar și după moartea sa!

„(…) A vindecat un orb pe care mai întâi l-a spovedit și l-a împărtășit și apoi i-a zis să iasă din biserică. Ajungând la ușă, bolnavul a zis: „Măi fraților, eu văs.”.

„Un om paralizat la pat a fost dus cu căruța la mănăstire și părintele i-a zis să coboare din căruță. El a coborât și de atunci a mers normal.” – scriau autorii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Trecând la cele sfinte într-o umbră misterioasă, Arsenie Boca a continuat să facă minuni și după moartea sa.

„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop. Nu putea merge pe piciorușe. Stăteau toți îngenunchiați în jurul mormântului cu frunțile lipite de pământ. Și deodată văd copilașul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea așa, speriată. Pe urmă a făcut câțiva pași.” – povestește Părintele Stoica.

Ce a făcut Arsenie Boca pe Muntele Athos?

În primăvara anului 1939, la vârsta de 29 de ani, este trimis pe Muntele Athos de către mitropolitul Nicolae Bălan. În timpul perioadei de 3 luni, tânărul diacon Zian trebuia să devină un călugăr adevărat.

În acest timp, Părintele Arsenie lucrează la treptele ce coboară spre Peștera Sfântului Athanasie Athonitul, din apropierea schitului românesc Prodromu. Chiar și în inima munților greci, minunile nu au stat departe de acest sfânt personaj. Conform legendei, într-o seară de aprilie, Arsenie a întâlnit un personaj misterios, care a reușit să-i citească mințile și să-i lumineze calea.

Toate experiențele Părintelui pot fi citite în manuscrisele sale. El povestește cum a întâlnit un Sfânt și cum a luat parte la prima sa minune.

„Se auzi o bubuitură ca atunci când s-a rostogolit un bolovan pe pietrele de jos. O voce tulburătoare rosti: „Zian Boca, din România să-i scrii mamei tale scrisoare, că dacă nu, va muri și o ai pe suflet. Știu că ești fecior și că nu te-ai atins de femei, dar ești mândru că ești pictor și că ai tăiat cadavre la facultatea de medicină din București. Va trebui să postești, să te rogi și să tai 100 de bețe din castan ca și canon pentru ispășire”. – relata Părintele Arsenie Boca.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot