De ce în casele, mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos nu sunt oglinzi?

06.06.2022
De ce în casele, mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos nu sunt oglinzi?

Muntele Athos este unul dintre cele mai venerate locuri pentru creștin ortodocșii din întreaga lume. Începând cu anul 1926 a devenit un stat semi-autonom atunci când guvernul din Grecia a decretat Republica Theocartica Athos. Aici, mii de călugări își găsesc liniștea și trăiesc o viață solitară, departe de tentații și viața plină de stres pe care o trăiesc zi de zi oamenii din orașele aglomerate. Recent, realizatorul de televiziune Mihai Morar l-a avut invitat la un podcast pe călugărul Theologos. Acesta din urmă a povestit că pe Muntele Athos nu sunt oglinzi.

Femeile nu au voie pe Muntele Athos

Sunt în jur de 2500 de călugări și preoți pe Muntele Athos. Aceștia trăiesc în 20 de mănăstiri și zeci de schituri și chilii. În aceste locuri, femeile nu au voie să pășească întrucât pe Athos este instaurată legea avatonului. Interdicția intrării femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea, după ce unii călugări tineri au fost seduși de femei cochete și probabil cu tendințe histrionice, care se dădeau drept ciobani pentru a intra în contact cu aceștia, corupându-i să întrețină relații sexuale. Pe Muntele Athos nu este permis nici accesul animalelor de sex feminin.

Călugărul Theologos a povestit că pe Muntele Athos nu sunt oglinzi, dar și că cei care locuiesc acolo nu simt nevoia să-și vadă chipul.

„Aici nu sunt olginzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Rai-ul”, a explicat călugărul Theologos.

Acesta adaugă: „Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare. Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilați. Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi”.

Muntele Athos – istorie

Muntele Athos sau Atos are o înălțime de 2.033 m și o peninsulă cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală. Aici se găsesc 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 2500 de monahi ortodocși. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia.

Intrarea pe Sfântul Munte se face după ce toți vizitatorii obțin un diamonitirion, o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, fiind semnată de către patru secretari ai unor mănăstiri importante. Astfel, se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.

Foto: basilica.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot