De ce în casele, mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos nu sunt oglinzi?

06.06.2022
De ce în casele, mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos nu sunt oglinzi?

Muntele Athos este unul dintre cele mai venerate locuri pentru creștin ortodocșii din întreaga lume. Începând cu anul 1926 a devenit un stat semi-autonom atunci când guvernul din Grecia a decretat Republica Theocartica Athos. Aici, mii de călugări își găsesc liniștea și trăiesc o viață solitară, departe de tentații și viața plină de stres pe care o trăiesc zi de zi oamenii din orașele aglomerate. Recent, realizatorul de televiziune Mihai Morar l-a avut invitat la un podcast pe călugărul Theologos. Acesta din urmă a povestit că pe Muntele Athos nu sunt oglinzi.

Femeile nu au voie pe Muntele Athos

Sunt în jur de 2500 de călugări și preoți pe Muntele Athos. Aceștia trăiesc în 20 de mănăstiri și zeci de schituri și chilii. În aceste locuri, femeile nu au voie să pășească întrucât pe Athos este instaurată legea avatonului. Interdicția intrării femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea, după ce unii călugări tineri au fost seduși de femei cochete și probabil cu tendințe histrionice, care se dădeau drept ciobani pentru a intra în contact cu aceștia, corupându-i să întrețină relații sexuale. Pe Muntele Athos nu este permis nici accesul animalelor de sex feminin.

Călugărul Theologos a povestit că pe Muntele Athos nu sunt oglinzi, dar și că cei care locuiesc acolo nu simt nevoia să-și vadă chipul.

„Aici nu sunt olginzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Rai-ul”, a explicat călugărul Theologos.

Acesta adaugă: „Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare. Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilați. Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi”.

Muntele Athos – istorie

Muntele Athos sau Atos are o înălțime de 2.033 m și o peninsulă cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală. Aici se găsesc 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 2500 de monahi ortodocși. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia.

Intrarea pe Sfântul Munte se face după ce toți vizitatorii obțin un diamonitirion, o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, fiind semnată de către patru secretari ai unor mănăstiri importante. Astfel, se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.

Foto: basilica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot