De ce călugării poartă părul lung? Ce jurăminte depun înainte de a se călugări?

30.05.2022
De ce călugării poartă părul lung? Ce jurăminte depun înainte de a se călugări?

Când ne vine în minte imaginea unui călugăr, gândul ne poartă la o față senină, un om îmbrăcat în negru care are, de obicei, părul lung. Sunt rare cazurile în care călugării sunt tunși scurt. Totuși, de ce poartă monahii părul lung?

De ce călugării au părul lung?

Călugării duc o viață de sihaștri, făgăduind să slujiască lui Dumnezeu prin sfințenia vieții. Aceștia depun trei mari jurăminte înainte de a se călugări: jurământul fecioriei-a trăi în curățenie, pe cel al ascultării și cel al sărăciei de bună voie. Modul lor de viață urmează pe cel al Sf. Ioan Botezătorul. Acesta este pictat pe icoane având părul lung.

Un alt motiv pentru care călugării nu-și tund părul este dorința de a se asemăna cât mai mult cu Iisus Hristos.

„Fiecare mănăstire are niște reguli stricte. Pentru că Iisus Hristos a avut părul lung cam pe la umeri, așa au si calugarii. Aceștia își lasă barba și parul lung pentru ca ei nu mai tin cont de trup, nu mai tin cont de frumusetea fetei, ci doar de frumusețea sufletească”, a povestit pentru shtiu.ro un bărbat dintr-o mănăstire din Carpați.

Există și un ritual prin care un viitor călugăr este tuns. Tocmai de aceea, mulți dintre aceștia au părul lung. Rasoforul este prima treaptă a a monahismului propriu-zis. Dacă novicele dorește să devină călugăr, el „îmbracă” uniforma primei trepte a călugăriei printr-o slujbă în timpul căreia este tuns.

Deşi în acest moment al călugăriei nu se fac jurăminte, candidatul îşi reafirmă, în mod normal, angajamentul de a persevera în viaţa monahală. Apoi stareţul îl tunde în călugărie prin tăierea a patru şuviţe de păr din patru locuri ale capului, sub formă de cruce. Apoi, cel tuns primeşte sutana de deasupra sau rasa un veșmânt cu mâneci largi de la numele căreia provine şi numele de rasofor.

Următoarea treaptă a călugăriei se acordă la câţiva ani după tunderea ca rasofor și poartă numele de stavrofor. Acesta are mai multe responsabilități decât un rasfor.

În final, călugării care au ajuns la un nivel înalt de îmbunătăţire spirituală pot fi primiți în ultima treaptă a monahismului, numită schima mare. La fel ca la tunderea rasforului, candidatul este tuns în mod similar și i se schimbă din nou numele.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot