Care sunt cei mai renumiți duhovnici români cu har?

18.08.2020
Care sunt cei mai renumiți duhovnici români cu har?

Se spune că sfinții de lângă noi sunt duhovnicii a căror prezență este binefăcătoare, și deși uităm uneori de ei, aceștia nu încetează să se roage pentru noi.

Duhovnici cu har români

Dumnezeu le-a dat acestor preoți daruri speciale datorită iubirii, credinței și speranței lor în Iisus Hristos. Ei depun eforturi pentru a-și păstra sufletul curat și pentru a ne putea vindeca sufletește și trupește, chiar pentru a ne schimba viața. Singura condiție este să credem în puterea lor spirituală.

Într-o comunitate, episcopul locului face o rugăciune specială numită „hirotezie” pentru a acorda dreptul anumitor preoți de a fi duhovnici. Așadar, nu toți preoții sunt și duhovnici.

Oamenii care sunt îndrumați de un duhovnic se numesc fii duhovnicești sau ucenici. Ei cer sfaturi de la duhovnic mai ales atunci când se află în fața unei decizii cruciale. Aceștia trebuie să aibă încredere și să se lase îndrumați fără a crede că știu mai multe decât el.

Înainte de a ne alege un duhovnic trebuie să îi cunoaștem atitudinea culturală, să corespundă așteptărilor și să aibă o personalitate care este compatibilă cu a noastră. De asemenea, un duhovnic ar trebui să iubească oamenii, să aibă răbdare, să pună suflet și să simți că empatizează cu cel pe care îl îndrumă.

Duhovnicii României

În România există duhovnici cu har cărora le putem cere îndrumarea și sfaturile atunci când neliniștea pune stăpânire pe sufletul nostru și când credem cu adevărat în spiritualitate.

În București, la Mănăstirea Radu Vodă îl putem găsi pe Părintele ieromonah Hrisant. Acesta este un preot tânăr, blând și un duhovnic foarte bun şi înţelept. Călugăr de mic, şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii lui Dumnezeu.

Tot în București, în paraclisul Spitalului Grigore Alexandrescu întâlnim un preot deosebit, cu dragoste de oameni. Părintele Tudor Peiu a reușit să construiască o frumoasă biserică în curtea spitalului de copii, biserică în care a încreștinat sute de copii, având parte, în unele cazuri, de adevărate miracole. Preotul este tatăl a șase copii.

Tudor Peiu
Tudor Peiu

Părintele Ciprian Grădinaru este unul dintre cei mai căutaţi şi mai iubiţi duhovnici ai zilelor noastre. Un om simplu, smerit, modest dar cu multă bunătate, lângă care simţi multă dragoste şi linişte sufletească. Cei care l-au cunoscut au spus că are un mare dar de la Dumnezeu: de multe ori te cunoşte dinainte să-i vorbeşti, ştie ce ai pe suflet, ce probleme ai şi cum să te scoată la liman. A fost călugăr la mănăstirea Sihăstria încă de pe vremea părintelui Cleopa, iar de câţiva ani slujeşte la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti. Uneori se retrage la Sihăstria, alteori este plecat, din acest motiv ucenicii săi au creat o pagină de Facebook de unde se poate afla programul părintelui.

Ciprian Gradinaru

Unul dintre cei mai inimoși preoți din Moldova și un duhovnic deosebit este Părintele Dan Damaschin de la biserica Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi. Deși are patru copii acasă , acesta a organizat numeroase campanii prin care a reușit să ajute sute şi mii de copii şi familii să aibă o viaţă mai bună: le construieşte case, îi ţine în şcoli, le asigură hrană şi tot ceea ce au nevoie. Părintele Dan Damaschin este fondatorul Asociației Glasul Vieții.

Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, judeţul Prahova este părintele care mergea în anii ’90 pe la clinicile medicale şi convingea femeile însărcinate care voiau să facă avort, să nu omoare acel copil, ci în schimb, să i-l dea lui. Acesta a înființat Asociaţia Pro-Vita, iar astăzi creşte şi întreţine, în localitatea Valea Plopului, peste 400 de copii orfani şi 150 de mame. Preotul Nicolae este unul din cei mai înţelepţi şi iscusiţi duhovnici ai ţării noastre şi cea mai importantă voce pro viaţă, deşi are o prezenţă puternică, e direct și uneori chiar dur.

De-a lungul timpului au existat o mulţime de preoţi din România au reuşit să facă minuni. Printre aceștia putem enumera câțiva care au și în zilele noastre un impact puternic asupra creștinilor: Daniil Sihastrul, Părintele Paisie Olaru, Părintele Arsenie Boca, Arhimandritul Cleopa Ilie, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Iustin Pârvu.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot