Care este cel mai mic mamifer din lume și unde trăiește acesta?

15.07.2021
Care este cel mai mic mamifer din lume și unde trăiește acesta?

Toată lumea știe că mamiferul cel mai mare din lume este elefantul african, iar cel mai mare mamifer din lumea acvatică este balena albastră.

V-ați pus vreodată întrebarea care este cel mai mic mamifer de pe planetă? Shtiu.ro vă oferă în articolul de față răspunsul la această întrebare, precum și informații despre această vietate inedită.

Mamiferul măsoară 3 cm și cântărește 2 grame

Asia se laudă cu peste 440 de specii de lilieci, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din numărul total de specii care trăiesc în prezent la nivel global.

Cincisprezece dintre speciile asiatice sunt pe cale de dispariție, iar printre acestea se numără și liliacul bondar sau liliacul kitti cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai) așa cum mai este el cunoscut.

Până aici nimic ieșit din comun. Ineditul vine din faptul că liliacul kitti este considerat cel mai mic mamifer din lume care trăiește la ora actuală pe Terra.

Așa cum sugerează și denumirea, liliacul kitti are gabaritul unui bondar, măsoară puțin peste trei centimetri și are o greutate cuprinsă între 1,5 și 2,0 grame. Iar aici ne referim la exemplarele mari din această specie!

Atât de mici sunt încât, atunci când intri într-o peșteră populată de lilieci kitti cu nas de porc, aceste mamifere minuscule arată pur și simplu ca niște pete negre pe pereții calcaroși ai peșterii.

Mamifer pe cale de dispariție

Această specie de liliac a fost descoperită în peșterile calcaroase din pădurile din vestul Thailandei si din sud-estul statului Myanmar. Acest liliac trăiește în colonii care numără aproximativ 100 de indivizi.

Deși ultimele estimări relevă faptul că numărul de lilieci kitti a crescut după descoperirea recentă de noi populații, acest minuscul liliac este considerat de specialiști o specie vulnerabilă.

Asta din cauza faptului că aceste locuri sunt din ce în ce mai puține ca număr din cauza dezvoltării turismului în regiune, precum și a defrișărilor.

Spre exemplu, în Thailanda există în prezent o singură colonie de liliac kitti, în timp ce în Myanmar nu se știe cu exactitate numărul exemplarelor din această specie.

Unul dintre cele mai interesante detalii legate de liliacul bondar este acela că populațiile separate geografic între Thailanda și Myanmar ar putea fi supuse unui proces de speciație (n.n. – formare a unor specii noi de plante sau de animale ca urmare a unor procese biologice).

Desigur, acest experiment nu se va întâmpla în cazul în care nu se va face nimic pentru a împiedica procesul de dispariție a celui mai mic mamifer de pe Terra.

Cele mai mici mamifere din lume

Unele viețuitoare ale Terrei atrag atenția prin gabaritul lor foarte mic. În ciuda dimensiunilor foarte reduse, fiecare specie s-a adaptat perfect la mediul în care trăiește și nici nu necesită prea multe resurse pentru supraviețuire.

Iată alte câteva specii de mamifere mici și foarte mici:

• Opossum pigmeu (foto 1)

Opossum pigmeu

• Etrusca Mustiolo;

• Șoarecele etrusc;

• Antilopa regală;

• Jerboa pitic cu trei degete (foto 2);

Jerboa pitic cu trei degete

• Lemurul-șoarece pigmeu;

• Peștele Paedocypris;

• Iepure pitic / Iepure pigmeu;

• Marmoseta pigmeu / Maimuța pitică (foto 3);

Maimuța pitică

• Țestoasa pătată;

• Pasărea colibri Helena / Pasărea colibri albina;

• Șarpele-fir / șarpele orb subțire.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot