Câți urși bruni mai sunt în România? Câți urși ar trebui să fie?

05.05.2021
Câți urși bruni mai sunt în România? Câți urși ar trebui să fie?

Potrivit Ministerului Mediului, datele, din anul 2019, arată că pe teritoriul României trăiesc între 6.450 şi 7.200 de urși. Raportul a fost trimis Comisiei Europene, care verifică dacă specia este protejată cum trebuie și habitatul natural conservat. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu consideră că pe teritoriul țării noastre sunt prea multe exemplare, fapt care nu ajută deloc la dezvoltarea în condiții optime a ursului.

Câți urși trebuie să fie în România?

Conform asociațiilor de vânători, se estimează că în Harghita sunt peste 1900 de urşi, în Covasna între 1500 şi 1600, iar în Mureş în jur de 1300. Datele din raportul trimis către Comisia Europeană arată că suprafața ocupată de urși, pe teritoriul României, este de 69.000 de kilometri pătrați. Un teritoriu imens, însă destul de mic pentru populația de exemplare din țară. De aceea, nu mai este o raritate atunci când vedem un urs la marginea orașelor sau aproape de gospodăriile oamenilor.

Studiile de specialitate arată că un urs are nevoie între 50 și 270 de km pătrați (5.000 – 27.000 ha), pentru o dezvoltare și o viață optimă. Drept urmare, în România, raportat la suprafața ocupată, urșii bruni ar trebui să fie în număr de 4.000. Astfel că vânătoarea acestora nu mai reprezintă un afront, ci o necesitate. Potrivit experților în domeniu, vânătoarea la urs brun costă între 4 000 și 15.000 euro/exemplar.

Curiozități despre ursul brun

Ursul brun este cel mai mare animal sălbatic de uscat, din România, după zimbru. Un adult mascul ajunge să cântărească în medie între 200 și 300 de kg, însă cu o dezvoltare sănătoasă poate ajunge și la 480 de kg. Lungimea acestuia ajunge și la 2,5 m, în timp ce femelele sunt mai mici, greutate lor fiind cuprinsă între 150 și 250 de kg.

Blana animalului variază de la nuanțe galben-maronii până la maro închis, maro-roșiatic și chiar negru în unele cazuri. Părul ajunge să crească și 10 cm, la fel ca și ghearele. Urșii bruni trăiesc în medie 25 de ani. Potrivit specialiștilor, cel mai bătrân urs din sălbăticie a trăit 37 de ani. În captivitate, un mascul sănătos poate ajunge și la 50 de ani.

În Europa, numărul ușilor a scăzut, de-a lungul timpului. Cel mai mare număr de urși se găsește pe teritoriul Rusiei, 120.000 de exemplare. Pe bătrânul continent doar 10 țări au pe teritoriul lor un astfel de animal.

Se estimează că au mai rămas doar 20-25 de animale în Munții Pirinei, pe o porțiune cuprinsă între Franța, Spania și Andorra, și în jur de 85-90 de animale în Asturia, Cantabria, Galicia și Leon. În Belarus este atestată o populație de aproximativ 120 de exemplare. În Grecia și Ucraina au mai rămas circa 200 de urși, în Slovenia sunt în jur de 500-700, în Slovacia numărul urșilor este estimat la 600-800 de animale, în Bulgaria există o populație de 900-1.200 de exemplare. Nordul Europei este habitatul unei populații însemnate de urși cuprinsă între 4.500-5.000 de urși (cu 70 de urși în Norvegia, circa 700 în Estonia, în jur de 1.600 în Finlanda și 2.500 de animale în Suedia). În afara statelor menționate, în Europa se mai găsesc efective în Polonia, Cehia, Balcanii de sud-vest, cât și partea centrală a Italiei. Aici numărul de urși bruni este foarte redus, doar câteva zeci de exemplare, potrivit Wikipedia.ro.

Foto: Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot