Cât de periculoși sunt cangurii?

13.10.2022
Cât de periculoși sunt cangurii?

Continentul australian adăpostește specii de animale unice în lume, multe dintre ele fiind foarte periculoase. Cangurii sunt o specie de animale originară din Australia, însă se pot găsi și în parcurile Zoo din Europa sau America. Cu toate că par inofensivi, cangurii sunt o specie de mamifere teritoriale, cu simțuri bine dezvoltate. Cât de periculoși sunt în realitate cangurii?

Cangurul, simbol al Australiei

cangurii

Cu o populație de peste 10 milioane de exemplare, cangurii reprezintă unul dintre cele mai răspândite animale de pe continent. Încă de dinaintea venirii coloniștilor pe insulă, aceste mamifere au făcut ordinea în regnul animal.

Cu un marketing bine pus la punct, australienii și-au creat un brand de țară, care nu poate fi furat de nimeni altcineva. Cea mai cunoscută emblemă națională este cangurul, animalul care sare pe picioarele din spate. Cangurii au fost incluși în monede, filme, seriale și cărți. Chiar și compania aeriană continentală folosește un cangur ca imagine reprezentativă.

Deși în prezent este iubit și protejat prin lege, populația cangurilor a avut de suferit în istorie. Aborigenii obișnuiau să vâneze aceste animale cu marsupiu pentru a se folosi de carne, piele, oase și chiar tendoane. Blana de cangur era adesea folosită pentru a se face haine, iar șamanii le utilizau organele pentru a alunga visele rele.

Adaptându-se la schimbările provocate de oameni, aceștia s-au retras în zonele aride, unde câinii sălbatici dingo au fost reduși substanțial. Cu un caracter timid și retras, cangurul este un mamifer erbivor, care nu reprezintă un pericol pentru oameni. Dacă nu este provocat.

Cât de periculoși sunt cangurii?

cangurii

Din fericire, cangurii sunt o specie care nu reprezintă un pericol pentru oameni. Prin vânătoare și distrugerea habitatului, cangurii ajung să fie specii în prag de pericol. Singurii prădători naturali ai cangurilor sunt oamenii și câinii dingo.

Ca oricare animal care se simte în pericol, acesta are tendința de a deveni agresiv, în special femelele care au pui. În concluzie, cangurul poate fi un animal periculos, pentru că niciodată nu poți ști cum va reacționa. Conform autorităților australiene, cea mai bună metodă de a te apăra împotriva unui cangur, este de a nu te afla în preajma lui. Totuși, experții sugerează că cea mai bună șansă de a scăpa de „agresor” este de a face un pas înapoi și de a păstra un comportament calm.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot