Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz

17.03.2023
Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz

Pe Pământ au trăit, de-a lungul timpului, tot felul de animale, unele dintre ele înfricoşătoare și mortale, în schimb altele drăgălașe și inofensive. Printre acestea s-au numărat și dinozaurii, considerați a fi cele mai mari animale de uscat, care au trăit vreodată pe Terra.

Dinozaurii au fost împărțiți în mai multe specii, iar dintre acestea s-a făcut remarcat Mamenchisaurus. Acesta avea cel mai lung gât dintre toate animalele care au trăit în perioada dinozaurilor, între 245 și 66 de milioane de ani în urmă. Ba mai mult, se poate afirma cu certitudine că Mamenchisaurus a avut cel mai lung gât dintre toate animalele care au existat vreodată pe Pământ.

Ce lungime a avut gâtul dinozaurului Mamenchisaurus?

Potrivit datelor oficiale, lungimea gâtului dinozaurului Mamenchisaurus era de 15,1 metri. Impresionant, nu-i așa? Trebuie precizat că lungimea gâtului acestui animal este de peste șase ori mai mare decât lungimea gâtului unei girafe. Totodată acesta este mai lung cu aproximativ 3 metri decât un autobuz școlar.

Acest sauropod cu gât lung, cunoscut sub numele de Mamenchisaurus sinocanadorum, a trăit în urmă cu aproximativ 162 de milioane de ani în urmă, în perioada Jurasic, în ceea ce este acum regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din nord-vestul Chinei.

Gâtul lung al lui Mamenchisaurus sinocanadorum i-a permis să mănânce de pe pajiști întinse fără probleme, fiind nevoie de o cantitate imensă de vegetație pentru a alimenta un asemenea corp imens, a afirmat Andrew Moore, paleontolog la Universitatea Stony Brook din New York, potrivit livescience.com.

După Mamenchisaurus sinocanadorum, următorul dinozaur cu cel mai lung gât a fost Xinjiangtitan shanshanesis, care măsura 13,4 metri lungime. Oamenii de știință au analizat și au ajuns la concluzia că Mamenchisaurus avea 18 vertebre la gât.

O tomografie computerizată (CT) a vertebrelor dinozaurului a arătat că aerul constituia până la 77% din volumul gâtului. Pentru a-și proteja această parte a corpului de răni, sauropodul avea la gât coaste lungi de 4 metri, care erau construite ca niște tije și suprapuse în mănunchiuri pe ambele părți.

În concluzie, dinozaurul arăta impresionant, evoluția sa de la pui la adult fiind probabil extraordinară.

Foto: livescience.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot