Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz

17.03.2023
Animalul care a avut gâtul mai lung decât un autobuz

Pe Pământ au trăit, de-a lungul timpului, tot felul de animale, unele dintre ele înfricoşătoare și mortale, în schimb altele drăgălașe și inofensive. Printre acestea s-au numărat și dinozaurii, considerați a fi cele mai mari animale de uscat, care au trăit vreodată pe Terra.

Dinozaurii au fost împărțiți în mai multe specii, iar dintre acestea s-a făcut remarcat Mamenchisaurus. Acesta avea cel mai lung gât dintre toate animalele care au trăit în perioada dinozaurilor, între 245 și 66 de milioane de ani în urmă. Ba mai mult, se poate afirma cu certitudine că Mamenchisaurus a avut cel mai lung gât dintre toate animalele care au existat vreodată pe Pământ.

Ce lungime a avut gâtul dinozaurului Mamenchisaurus?

Potrivit datelor oficiale, lungimea gâtului dinozaurului Mamenchisaurus era de 15,1 metri. Impresionant, nu-i așa? Trebuie precizat că lungimea gâtului acestui animal este de peste șase ori mai mare decât lungimea gâtului unei girafe. Totodată acesta este mai lung cu aproximativ 3 metri decât un autobuz școlar.

Acest sauropod cu gât lung, cunoscut sub numele de Mamenchisaurus sinocanadorum, a trăit în urmă cu aproximativ 162 de milioane de ani în urmă, în perioada Jurasic, în ceea ce este acum regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din nord-vestul Chinei.

Gâtul lung al lui Mamenchisaurus sinocanadorum i-a permis să mănânce de pe pajiști întinse fără probleme, fiind nevoie de o cantitate imensă de vegetație pentru a alimenta un asemenea corp imens, a afirmat Andrew Moore, paleontolog la Universitatea Stony Brook din New York, potrivit livescience.com.

După Mamenchisaurus sinocanadorum, următorul dinozaur cu cel mai lung gât a fost Xinjiangtitan shanshanesis, care măsura 13,4 metri lungime. Oamenii de știință au analizat și au ajuns la concluzia că Mamenchisaurus avea 18 vertebre la gât.

O tomografie computerizată (CT) a vertebrelor dinozaurului a arătat că aerul constituia până la 77% din volumul gâtului. Pentru a-și proteja această parte a corpului de răni, sauropodul avea la gât coaste lungi de 4 metri, care erau construite ca niște tije și suprapuse în mănunchiuri pe ambele părți.

În concluzie, dinozaurul arăta impresionant, evoluția sa de la pui la adult fiind probabil extraordinară.

Foto: livescience.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot