Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

14.02.2023
Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

Fierăstrăul cu lanț (cunoscut la noi sub denumirea de drujbă) a fost inventat, inițial, pentru a servi nu la tăierea lemnelor, ci la nașterea copiilor. Cu toate că este greu de crezut, acest lucru este cât se poate de adevărat. Instrumentul a fost folosit până să apară operația de cezariană și avea scopul său precis.

În trecut, nașterile aveau loc doar în mod clasic și, din păcate, existau cazuri când micuțul nu era așezat cum trebuie, iar venirea lui pe lume era obstrucționată din diferite cauze. Drept urmare, medicii trebuiau să intervină și să elibereze pelvisul, astfel că tăiau o bucată din os pentru a crea mai mult spațiu pentru copil. Procedura era efectuată manual, folosind un cuțit și un fierăstrău, iar durerile erau groaznice pentru femeie, deoarece la vremea respectivă nu exista anestezie.

Cine a inventat fierăstrăul cu lanț?

Potrivit datelor istorice, în anul 1780, doi medici au inventat acest instrument pentru a tăia mai ușor oasele umane, în special osul pelvisului în timpul nașterii. Dispozitivul era acționat de o manivelă și arăta ca un cuțit de bucătărie modern, cu dinți mici pe un lanț care se înfășura într-un oval. Așadar, deși are același nume cu drujba care taie lemnele, instrumentul folosit la naștere era un dispozitiv medical necesar în anumite operații.

Așa arăta fierăstrăul medical.

După ce a fost folosit intens în sălile de operație, oamenii au observat că instrumentul taie foarte ușor obiectele dure și au decis să îl folosească și în alte scopuri. Drept urmare, mărimea acestuia a fost crescută și astfel a apărut fierăstrăul cu lanț pentru tăierea lemnelor.

Din păcate, acest instrument medical încă mai este folosit în țările slab dezvoltate, așa numite „țări de lume a treia”. În sistemul medical modern s-a renunțat la acest instrument, odată cu apariția cezarianei, potrivit businessinsider.com.

Fierăstrăul cu lanț, denumit și motoferăstrău, este un ferăstrău antrenat de un motor pe benzină, electric, pneumatic sau hidraulic. Cel mai cunoscut este motoferăstrăul pe benzină pentru tăiat lemn (popular drujbă), utilizat în silvicultură sau în gospodărie. Mașina-unealtă are un lanț prevăzut cu dinți tăietori este acționată de un motor și folosită în special pentru tăierea lemnului, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot