Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

14.02.2023
Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

Fierăstrăul cu lanț (cunoscut la noi sub denumirea de drujbă) a fost inventat, inițial, pentru a servi nu la tăierea lemnelor, ci la nașterea copiilor. Cu toate că este greu de crezut, acest lucru este cât se poate de adevărat. Instrumentul a fost folosit până să apară operația de cezariană și avea scopul său precis.

În trecut, nașterile aveau loc doar în mod clasic și, din păcate, existau cazuri când micuțul nu era așezat cum trebuie, iar venirea lui pe lume era obstrucționată din diferite cauze. Drept urmare, medicii trebuiau să intervină și să elibereze pelvisul, astfel că tăiau o bucată din os pentru a crea mai mult spațiu pentru copil. Procedura era efectuată manual, folosind un cuțit și un fierăstrău, iar durerile erau groaznice pentru femeie, deoarece la vremea respectivă nu exista anestezie.

Cine a inventat fierăstrăul cu lanț?

Potrivit datelor istorice, în anul 1780, doi medici au inventat acest instrument pentru a tăia mai ușor oasele umane, în special osul pelvisului în timpul nașterii. Dispozitivul era acționat de o manivelă și arăta ca un cuțit de bucătărie modern, cu dinți mici pe un lanț care se înfășura într-un oval. Așadar, deși are același nume cu drujba care taie lemnele, instrumentul folosit la naștere era un dispozitiv medical necesar în anumite operații.

Așa arăta fierăstrăul medical.

După ce a fost folosit intens în sălile de operație, oamenii au observat că instrumentul taie foarte ușor obiectele dure și au decis să îl folosească și în alte scopuri. Drept urmare, mărimea acestuia a fost crescută și astfel a apărut fierăstrăul cu lanț pentru tăierea lemnelor.

Din păcate, acest instrument medical încă mai este folosit în țările slab dezvoltate, așa numite „țări de lume a treia”. În sistemul medical modern s-a renunțat la acest instrument, odată cu apariția cezarianei, potrivit businessinsider.com.

Fierăstrăul cu lanț, denumit și motoferăstrău, este un ferăstrău antrenat de un motor pe benzină, electric, pneumatic sau hidraulic. Cel mai cunoscut este motoferăstrăul pe benzină pentru tăiat lemn (popular drujbă), utilizat în silvicultură sau în gospodărie. Mașina-unealtă are un lanț prevăzut cu dinți tăietori este acționată de un motor și folosită în special pentru tăierea lemnului, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot