Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

14.02.2023
Drujba cu care tăiem lemne a fost inventată pentru a ajuta la… nașterea copiilor

Fierăstrăul cu lanț (cunoscut la noi sub denumirea de drujbă) a fost inventat, inițial, pentru a servi nu la tăierea lemnelor, ci la nașterea copiilor. Cu toate că este greu de crezut, acest lucru este cât se poate de adevărat. Instrumentul a fost folosit până să apară operația de cezariană și avea scopul său precis.

În trecut, nașterile aveau loc doar în mod clasic și, din păcate, existau cazuri când micuțul nu era așezat cum trebuie, iar venirea lui pe lume era obstrucționată din diferite cauze. Drept urmare, medicii trebuiau să intervină și să elibereze pelvisul, astfel că tăiau o bucată din os pentru a crea mai mult spațiu pentru copil. Procedura era efectuată manual, folosind un cuțit și un fierăstrău, iar durerile erau groaznice pentru femeie, deoarece la vremea respectivă nu exista anestezie.

Cine a inventat fierăstrăul cu lanț?

Potrivit datelor istorice, în anul 1780, doi medici au inventat acest instrument pentru a tăia mai ușor oasele umane, în special osul pelvisului în timpul nașterii. Dispozitivul era acționat de o manivelă și arăta ca un cuțit de bucătărie modern, cu dinți mici pe un lanț care se înfășura într-un oval. Așadar, deși are același nume cu drujba care taie lemnele, instrumentul folosit la naștere era un dispozitiv medical necesar în anumite operații.

Așa arăta fierăstrăul medical.

După ce a fost folosit intens în sălile de operație, oamenii au observat că instrumentul taie foarte ușor obiectele dure și au decis să îl folosească și în alte scopuri. Drept urmare, mărimea acestuia a fost crescută și astfel a apărut fierăstrăul cu lanț pentru tăierea lemnelor.

Din păcate, acest instrument medical încă mai este folosit în țările slab dezvoltate, așa numite „țări de lume a treia”. În sistemul medical modern s-a renunțat la acest instrument, odată cu apariția cezarianei, potrivit businessinsider.com.

Fierăstrăul cu lanț, denumit și motoferăstrău, este un ferăstrău antrenat de un motor pe benzină, electric, pneumatic sau hidraulic. Cel mai cunoscut este motoferăstrăul pe benzină pentru tăiat lemn (popular drujbă), utilizat în silvicultură sau în gospodărie. Mașina-unealtă are un lanț prevăzut cu dinți tăietori este acționată de un motor și folosită în special pentru tăierea lemnului, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot