De ce strămoșii noștri dădeau naștere mai ușor decât noi?

19.07.2022
De ce strămoșii noștri dădeau naștere mai ușor decât noi?

Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston și Colegiul Dartmouth a descoperit că strămoșii noștrii dădeau naștere la copii mult mai ușor decât oamenii din prezent. Natalie Laudicina, Frankee Rodriguez și Jeremy DeSilva au creat un model 3-D a oamenilor antici și l-au comparat cu persoanele din prezent.

Pentru multe femei, nașterea este un proces lung, dureros și dificil. Cercetările anterioare au sugerat că motivul pentru care nașterea este mult mai dificilă la oameni, în comparație cu maimuțele sau alte animale, este pentru că homo sapiens a evoluat pentru a merge în poziție verticală și pentru că bebelușii noștri au capete foarte mari.

Pe măsură ce oamenii au dezvoltat un mers vertical, pelvisurile femeilor s-au modificat, făcând canalul de naștere mai îngust. În timpul acestui proces, un copil din prezent trebuie să se întoarcă în uter de mai multe ori, deoarece este împins spre ieșire de mușchii pelvieni.

Strămoșii noștri nu sufereau atât de mult la naștere

Spre deosebire de oameni, cimpanzeii nasc mult mai ușor și fără atât de multă durere. Astfel că, oamenii de știință s-au întrebat cum au născut strămoșii noștrii și dacă procesul era la fel de dureros. Drept urmare, a fost realizat un model 3-D al unei persoane antice, Australopithecus sediba, care a trăit cu aproximativ 1,95 milioane de ani în urmă. În felul acesta, a fost analizat pelvisul unei femei folosind imagini din mai multe fosile.

Fotografiile au fost analizate în comparație cu cele ale unei persoane din prezent. Pentru a studia gradul de dificultate al nașterii, cercetătorii au adăugat, de asemenea, obiecte de mărimea unui craniu uman la imaginile 3-D, așa cum ar sta în mod normal un copil în burtica mamei.

Cercetătorii raportează că dimensiunea canalului de naștere la A. sediba a fost destul de mare, în comparație cu dimensiunea craniului bebelușului care trebuia să treacă prin el. Ei sugerează că acest lucru indică faptul că, în comparație cu femeile moderne, A. sediba ar fi avut parte de o naștere mult mai ușoară, potrivit phys.org.

Foto: Pexels.com și phys.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot