De ce este sportul important?

28.07.2022
De ce este sportul important?

Sportul este foarte important pentru oameni. Unii practică sport de performanță, în timp ce alții îl fac din plăcere pentru mișcare și din necesitatea de a avea un organism sănătos. Indiferent de motivul pentru care o persoană face sport, beneficiile pentru corpul uman nu pot fi minimalizate.

Sportul înseamnă sănătate fizică

„Mens sana in corpore sano”, spune un citat în latină, care în traducere înseamnă „minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Cu alte cuvinte, sportul ajută la menținerea sănătății fizice, iar acest lucru nu face altceva decât să ofere și o stare psihică bună. Conform doctorilor, sportul este bun de practicat indiferent de vârstă. Singurele persoane care au interdicție la mișcare fizică intensă sunt cele care suferă de anumite boli, precum cele cardiovasculare, fiindcă sportul le poate pune viața în pericol.

Copiii sunt mari amatori de activități fizice, întrucât corpul lor produce foarte multă energie care trebuie consumată. De aceea, mulți părinți aleg ca micuții lor să practice sport. Potrivit specialiștilor în sănătate, mișcarea fizică intensă îi ajută pe copii să se dezvolte și să crească sănătos.

De asemenea, poate ajuta la întărirea oaselor și la tonifierea mușchilor, însă sportul s-a dovedit a fi important și pentru îmbunătățirea performanței școlare, iar prin acesta se învață valoarea muncii în echipă și respectul pentru adversar.

Iată care sunt beneficiile sportului, pe lângă cele de sănătate:

– Crește stima de sine și încrederea în propriile abilități.
– Sunt întărite caracteristicile de lider.
– Îmbunătățește relațiile cu ceilalți oameni.
– Comunicare devine mai bună.
– Are loc o mai bună gestionare a timpului.

Sportul nu numai că ajută copilul să crească și să se dezvolte sănătos, ci îl ajută să fie mai organizat și mai responsabil în viața de zi cu zi. Totodată, dacă pasiunea este mare, copilul poate face o carieră în domeniu.

De ce sportul este periculos?

Cu toate că este benefic pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor sportul poate fi și periculos, fiindcă pot apărea accidentări, mai mult sau mai puțin grave. Așadar, atunci când se practică o activitate fizică intensă pot apărea de la entorse și fracturi până la comoții cerebrale. Din fericire, toate aceste leziuni pot fi evitate dacă sunt luate măsuri de precauție adecvate.

Sportul în România

Din păcate, în țara noastră sportul nu este o prioritate pentru copii la școală. Acest lucru are consecințe negative pe viitor, fiindcă obezitatea își face apariția foarte rapid. Drept urmare apar bolile specifice, de la vârste fragede, deoarece activitatea fizică regulată este văzută mai mult ca un hobby, decât ca o necesitate.

Datele statistice din anul 2016, arătau că aproape 50% dintre copii nu practică niciun sport. Situația nu s-a îmbunătățit în anii următori, mai ales că a venit și pandemia de coronavirus, iar toată lumea a fost obligată să stea mai mult în casă.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot