De ce este sportul important?

28.07.2022
De ce este sportul important?

Sportul este foarte important pentru oameni. Unii practică sport de performanță, în timp ce alții îl fac din plăcere pentru mișcare și din necesitatea de a avea un organism sănătos. Indiferent de motivul pentru care o persoană face sport, beneficiile pentru corpul uman nu pot fi minimalizate.

Sportul înseamnă sănătate fizică

„Mens sana in corpore sano”, spune un citat în latină, care în traducere înseamnă „minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Cu alte cuvinte, sportul ajută la menținerea sănătății fizice, iar acest lucru nu face altceva decât să ofere și o stare psihică bună. Conform doctorilor, sportul este bun de practicat indiferent de vârstă. Singurele persoane care au interdicție la mișcare fizică intensă sunt cele care suferă de anumite boli, precum cele cardiovasculare, fiindcă sportul le poate pune viața în pericol.

Copiii sunt mari amatori de activități fizice, întrucât corpul lor produce foarte multă energie care trebuie consumată. De aceea, mulți părinți aleg ca micuții lor să practice sport. Potrivit specialiștilor în sănătate, mișcarea fizică intensă îi ajută pe copii să se dezvolte și să crească sănătos.

De asemenea, poate ajuta la întărirea oaselor și la tonifierea mușchilor, însă sportul s-a dovedit a fi important și pentru îmbunătățirea performanței școlare, iar prin acesta se învață valoarea muncii în echipă și respectul pentru adversar.

Iată care sunt beneficiile sportului, pe lângă cele de sănătate:

– Crește stima de sine și încrederea în propriile abilități.
– Sunt întărite caracteristicile de lider.
– Îmbunătățește relațiile cu ceilalți oameni.
– Comunicare devine mai bună.
– Are loc o mai bună gestionare a timpului.

Sportul nu numai că ajută copilul să crească și să se dezvolte sănătos, ci îl ajută să fie mai organizat și mai responsabil în viața de zi cu zi. Totodată, dacă pasiunea este mare, copilul poate face o carieră în domeniu.

De ce sportul este periculos?

Cu toate că este benefic pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor sportul poate fi și periculos, fiindcă pot apărea accidentări, mai mult sau mai puțin grave. Așadar, atunci când se practică o activitate fizică intensă pot apărea de la entorse și fracturi până la comoții cerebrale. Din fericire, toate aceste leziuni pot fi evitate dacă sunt luate măsuri de precauție adecvate.

Sportul în România

Din păcate, în țara noastră sportul nu este o prioritate pentru copii la școală. Acest lucru are consecințe negative pe viitor, fiindcă obezitatea își face apariția foarte rapid. Drept urmare apar bolile specifice, de la vârste fragede, deoarece activitatea fizică regulată este văzută mai mult ca un hobby, decât ca o necesitate.

Datele statistice din anul 2016, arătau că aproape 50% dintre copii nu practică niciun sport. Situația nu s-a îmbunătățit în anii următori, mai ales că a venit și pandemia de coronavirus, iar toată lumea a fost obligată să stea mai mult în casă.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot