De ce este sportul important?

28.07.2022
De ce este sportul important?

Sportul este foarte important pentru oameni. Unii practică sport de performanță, în timp ce alții îl fac din plăcere pentru mișcare și din necesitatea de a avea un organism sănătos. Indiferent de motivul pentru care o persoană face sport, beneficiile pentru corpul uman nu pot fi minimalizate.

Sportul înseamnă sănătate fizică

„Mens sana in corpore sano”, spune un citat în latină, care în traducere înseamnă „minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Cu alte cuvinte, sportul ajută la menținerea sănătății fizice, iar acest lucru nu face altceva decât să ofere și o stare psihică bună. Conform doctorilor, sportul este bun de practicat indiferent de vârstă. Singurele persoane care au interdicție la mișcare fizică intensă sunt cele care suferă de anumite boli, precum cele cardiovasculare, fiindcă sportul le poate pune viața în pericol.

Copiii sunt mari amatori de activități fizice, întrucât corpul lor produce foarte multă energie care trebuie consumată. De aceea, mulți părinți aleg ca micuții lor să practice sport. Potrivit specialiștilor în sănătate, mișcarea fizică intensă îi ajută pe copii să se dezvolte și să crească sănătos.

De asemenea, poate ajuta la întărirea oaselor și la tonifierea mușchilor, însă sportul s-a dovedit a fi important și pentru îmbunătățirea performanței școlare, iar prin acesta se învață valoarea muncii în echipă și respectul pentru adversar.

Iată care sunt beneficiile sportului, pe lângă cele de sănătate:

– Crește stima de sine și încrederea în propriile abilități.
– Sunt întărite caracteristicile de lider.
– Îmbunătățește relațiile cu ceilalți oameni.
– Comunicare devine mai bună.
– Are loc o mai bună gestionare a timpului.

Sportul nu numai că ajută copilul să crească și să se dezvolte sănătos, ci îl ajută să fie mai organizat și mai responsabil în viața de zi cu zi. Totodată, dacă pasiunea este mare, copilul poate face o carieră în domeniu.

De ce sportul este periculos?

Cu toate că este benefic pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor sportul poate fi și periculos, fiindcă pot apărea accidentări, mai mult sau mai puțin grave. Așadar, atunci când se practică o activitate fizică intensă pot apărea de la entorse și fracturi până la comoții cerebrale. Din fericire, toate aceste leziuni pot fi evitate dacă sunt luate măsuri de precauție adecvate.

Sportul în România

Din păcate, în țara noastră sportul nu este o prioritate pentru copii la școală. Acest lucru are consecințe negative pe viitor, fiindcă obezitatea își face apariția foarte rapid. Drept urmare apar bolile specifice, de la vârste fragede, deoarece activitatea fizică regulată este văzută mai mult ca un hobby, decât ca o necesitate.

Datele statistice din anul 2016, arătau că aproape 50% dintre copii nu practică niciun sport. Situația nu s-a îmbunătățit în anii următori, mai ales că a venit și pandemia de coronavirus, iar toată lumea a fost obligată să stea mai mult în casă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot