Care au fost cele mai neobișnuite nume date copiilor români în 2022?

30.01.2023
Care au fost cele mai neobișnuite nume date copiilor români în 2022?

Românii au fost întotdeauna persoane inventive, indiferent de domeniu. Această abilitate a fost văzută și când au trebuit să-și numească nou-născuții. Cei mai mulți s-au inspirat din filme s-au evenimente actuale, alții în schimb au ales denumiri clasice. Dar care au fost cele mai neobișnuite nume?

Cele mai ciudate nume în 2022?

Românii s-au inspirat mai mereu din filme, în special telenovele, când au trebuit să-și numească micuții. Nici sportul nu a fost uitat, denumirea fotbaliștilor fiind atractivă. De aceea, în anul 2022 am avut nou-născuții cu numele de Pablo Escobar, Phoenix, Zuhleya și așa mai departe.

Potrivit datelor oficiale, cele mai neobișnuite nume pentru băieți în anul 2022 au fost: Asrim, Roy – Yaniv – Oasis, Aryan, Ayan, Jeremiah-Adonias, Kain, Elias, Ricardo – Ambrosio, Miran – Mario, Emillio – Escobar, Avian, Phoenix, Isarin, Enoh, Alonsso – Iovanovich, Anasel – Boyka, Ioas, Armin, Romario, Vittorian, Alessio-Milann, Elio, Lias, Hagai, Ralf – Herald, Asaf, Alp, Evald, Axl-Ioan, Jaehaerys, Rayn – Luis – Pepe, Zevi, Cadmiel, .

Lucrurile nu stau diferit nici la fete, iar părinții au ales nume precum: Zaira, Fabriția, Selah, Ralisia, Zehara, Serafima – Filofteia, Eftarya, Samanta, Evelin-Azaleea, Lizett, Debora-Naomy, Aiana-Carolina, Maia-Elieta, Yara, Jessica – Reyna, Miriam – Damaris, Adelisa, Sheba, Tessa, Nerrea, Eunice, Aylin, Hadasa, Sephora, Ayana, Mayra, Tiana, Irisha.

Cu toate acestea, cele mai preferate și utilizate au fost numele tradiționale românești, precum Andrei, Matei, Ștefan, Alexandru, pentru băieți, și Maria, Sofia, Elena, Anastasia, pentru fete.

Câți copii s-au născut în România în 2022?

Natalitatea în România se află pe o pantă descendentă de ani buni. Autoritățile au încercat câteva stimulente pentru a încuraja nașterile, însă nu par a fi eficiente. Motivele sunt multiple, dar una dintre cauzele principale o reprezintă nivelul scăzut de trai. Cu alte cuvinte, există multe familii în țara noastră unde se trăiește în sărăcie, iar aducerea pe lume a unui copil înseamnă încă o povară.

În noiembrie 2022 au fost consemnate 13.205 de nașteri, cu aproape 2000 mai puține decât în octombrie 2022, iar acest lucru a făcut ca în primele 11 luni numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 130 de ani. Conform datelor oficiale, în 1888 se nășteau peste 400.000 de copii, iar media anuală nu a coborât sub 200.000 decât în 1918 (imediat după Primul Război Mondial) și apoi după Revoluția din 1989, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot