Care au fost cele mai neobișnuite nume date copiilor români în 2022?

30.01.2023
Care au fost cele mai neobișnuite nume date copiilor români în 2022?

Românii au fost întotdeauna persoane inventive, indiferent de domeniu. Această abilitate a fost văzută și când au trebuit să-și numească nou-născuții. Cei mai mulți s-au inspirat din filme s-au evenimente actuale, alții în schimb au ales denumiri clasice. Dar care au fost cele mai neobișnuite nume?

Cele mai ciudate nume în 2022?

Românii s-au inspirat mai mereu din filme, în special telenovele, când au trebuit să-și numească micuții. Nici sportul nu a fost uitat, denumirea fotbaliștilor fiind atractivă. De aceea, în anul 2022 am avut nou-născuții cu numele de Pablo Escobar, Phoenix, Zuhleya și așa mai departe.

Potrivit datelor oficiale, cele mai neobișnuite nume pentru băieți în anul 2022 au fost: Asrim, Roy – Yaniv – Oasis, Aryan, Ayan, Jeremiah-Adonias, Kain, Elias, Ricardo – Ambrosio, Miran – Mario, Emillio – Escobar, Avian, Phoenix, Isarin, Enoh, Alonsso – Iovanovich, Anasel – Boyka, Ioas, Armin, Romario, Vittorian, Alessio-Milann, Elio, Lias, Hagai, Ralf – Herald, Asaf, Alp, Evald, Axl-Ioan, Jaehaerys, Rayn – Luis – Pepe, Zevi, Cadmiel, .

Lucrurile nu stau diferit nici la fete, iar părinții au ales nume precum: Zaira, Fabriția, Selah, Ralisia, Zehara, Serafima – Filofteia, Eftarya, Samanta, Evelin-Azaleea, Lizett, Debora-Naomy, Aiana-Carolina, Maia-Elieta, Yara, Jessica – Reyna, Miriam – Damaris, Adelisa, Sheba, Tessa, Nerrea, Eunice, Aylin, Hadasa, Sephora, Ayana, Mayra, Tiana, Irisha.

Cu toate acestea, cele mai preferate și utilizate au fost numele tradiționale românești, precum Andrei, Matei, Ștefan, Alexandru, pentru băieți, și Maria, Sofia, Elena, Anastasia, pentru fete.

Câți copii s-au născut în România în 2022?

Natalitatea în România se află pe o pantă descendentă de ani buni. Autoritățile au încercat câteva stimulente pentru a încuraja nașterile, însă nu par a fi eficiente. Motivele sunt multiple, dar una dintre cauzele principale o reprezintă nivelul scăzut de trai. Cu alte cuvinte, există multe familii în țara noastră unde se trăiește în sărăcie, iar aducerea pe lume a unui copil înseamnă încă o povară.

În noiembrie 2022 au fost consemnate 13.205 de nașteri, cu aproape 2000 mai puține decât în octombrie 2022, iar acest lucru a făcut ca în primele 11 luni numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 130 de ani. Conform datelor oficiale, în 1888 se nășteau peste 400.000 de copii, iar media anuală nu a coborât sub 200.000 decât în 1918 (imediat după Primul Război Mondial) și apoi după Revoluția din 1989, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot