De ce DGPI se numește „Doi și-un sfert”?

11.01.2023
De ce DGPI se numește „Doi și-un sfert”?

Când vine vorba despre ascultatul telefoanelor o sarcină importantă revine Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, cunoscută sub denumirea de „Doi și-un sfert”. De ce poartă această instituție o poreclă destul de ciudată la prima vedere?

De unde vine denumirea de „Doi și-un sfert”?

Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a fost un serviciu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România, reorganizat de guvernul Cioloș în Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. Această direcție este urmașa fostei „Doi și-un sfert” (numită așa după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215.

Care este istoria „Doi și-un sfert”?

Ei bine, UM 0215, serviciu de protecție a cadrelor din Ministerul de Interne, a fost înființat la 1 februarie 1990 la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu. Inițial această instituție se numea Direcția Specială de Informații și era subordonată direct ministrului de Interne.

În mai 1998, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis desființarea UM 0215 pe motiv că această unitate a preluat în rândurile ei foste cadre din poliția politică de dinainte de decembrie 1989 și că acest serviciu și-a depășit atribuțiile prevăzute prin lege.

„Doi și-un sfert” a colaborat extrem de mult cu minerii în iunie 1990, când a fost concepută operațiunea de „curățare” a marii manifestări din Piața Universității. Această instituție a mai fost acuzată că ar fi ascultat în mod ilegal telefoanele jurnaliștilor care deranjau puterea.

La momentul desființării, instituția avea 1500 de angajați. Din UM 0215 s-au născut două unități: Serviciul de Protecție al Ministerului de Interne și Direcția Generală de Investigație a Criminalității din IGP.

În anul 2013 Direcția Generală de Informații și Protecție Internă s-a reorganizat prin înființarea Departamentului de Informații și Protecție Internă. În noiembrie 2016 s-a decis o nouă reorganizare a unității cu redenumirea acesteia în Direcția Generală de Protecție Internă și militarizarea instituției. Procesul a fost aprobat prin OUG nr.76/2016.

La data de 2 noiembrie 2016, guvernul condus de Dacian Cioloș desființează acest serviciu și înființează Direcția Generală de Protecție Internă, noua structură urmând să fie pusă sub control parlamentar; Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, argumentând că această structură „și-a pierdut foarte mult credibilitatea atât în plan extern, cât și în intern”, notează wikipedia.org.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot