Cum a luat naștere Interpolul? Care este istoria lui?

07.04.2021
Cum a luat naștere Interpolul? Care este istoria lui?

Interpolul este o organizație internațională  a forțelor de poliție ce cooperează pentru prevenirea și combaterea criminalității de mai bine de un secol. Deși unele dintre infracțiunile de bază rămân neschimbate de-a lungul anilor (crimă, jaf), alte infracțiuni au urmat evoluțiile tehnologice, economice și sociologice din lumea noastră, cum ar fi criminalitatea informatică și traficul de persoane.

Poliția a avansat, de asemenea, în conformitate cu evoluțiile tehnologice. Până în anii 1980, când înregistrările au fost computerizate, datele erau procesate și analizate manual.

Cum a luat naștere Interpolul? Care este istoria lui?

Ideea de INTERPOL s-a născut la Monaco la primul Congres internațional de poliție criminală (14-18 aprilie 1914). Oficialii din 24 de țări au discutat despre cooperarea în soluționarea infracțiunilor, tehnicilor de identificare și extrădare.

După ce s-a terminat Primul Război Mondial în anul 1918, ideea unui corp de poliție internațional a fost reînviată de către Johannes Schober, președintele poliției din Viena. Comisia internațională de poliție penală a fost înființată în septembrie 1923 cu sediul la Viena.

Notificările persoanelor căutate au fost publicate pentru prima dată în Jurnalul Internațional de Siguranță Publică.

În anul 1935, s-a lansat o rețea radio dedicată pentru partajarea informațiilor despre poliție, în timp ce sistemul securizat de pe internet de astăzi permite poliției să verifice bazele de date în timp real de pe prima linie.

Cu toate acestea, primele inițiative pentru a discuta despre procedurile de extrădare, tehnicile de identificare și păstrarea înregistrărilor sunt încă în centrul rolului Interpolului de astăzi. Localizarea fugarilor rămâne o activitate de bază, biometria a înlocuit amprentele de hârtie, iar bazele de date conțin milioane de înregistrări globale de date penale.

Avize Roșii  – instrument cheie

Prima oară s-a numit Comisia Internațională de Poliție Criminală, creată în 1923, și ulterior a devenit Organizația Internațională a Poliției Criminale-INTERPOL în 1956. Primul Aviz Roșu a fost emis pentru un rus căutat pentru uciderea unui polițist în 1947. Sistemul de notificări codificate prin culori a fost extins de-a lungul anilor pentru a acoperi alte alerte, dar Avizul roșu pentru persoanele căutate rămâne un instrument cheie astăzi.

Aceste Avize roșii sunt eliberate la cererea țărilor membre pentru a localiza și aresta persoanele căutate în vederea extrădării sau a unei acțiuni legale similare. Mii de notificări roșii sunt emise în fiecare an și transmise către toate țările în mod electronic prin canale securizate de poliție.

Astăzi, Interpolul oferă țărilor membre acces instantaneu și direct la o serie de baze de date criminale care conțin milioane de înregistrări. Acestea includ informații despre numele criminalilor, documente de călătorie furate, opere de artă și vehicule, arme de foc, biometrie și imagini de exploatare sexuală a copiilor. Timpul de răspuns pentru o interogare este mai mic de o secundă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot