Cine este hacker-ul care a furat de la bogați și a dat săracilor?

26.10.2020
Cine este hacker-ul care a furat de la bogați și a dat săracilor?

Hamza Bendelladj s-a născut în 1988, în Tizi Ouzou, și este un ciber-criminal algerian care poartă numele de cod BX1, fiind poreclit „Smiling Hacker” (hacker-ul zâmbitor). Hamza este un poliglot care vorbește cinci limbi și s-a folosit de cunoștințele sale lingvistice, pentru a extrage bani, din conturi străine, aproape peste tot în lume. Acest lucru a dus la o căutare internațională care a durat 5 ani.

Aflat pe lista „Top 10 – cei mai căutați hackeri din lume”

Hamza Bendelladj a fost în top 10 cei mai căutați hackeri de către Interpol și FBI, pentru că ar fi deturnat zeci de milioane de dolari de la mai mult de două sute de instituții financiare americane și europene, prin intermediul unui virus informatic, numit „SpyEYE Botnet”, care a infectat peste 60 de milioane de computere din întreaga lume (în mare parte din Statele Unite). Acesta a dezvoltat virusul împreună cu complicele său rus Aleksandr Andreivich Panin, alias „Gribodemon”, pentru a fura informațiile bancare stocate pe computerele infectate. De asemenea, Hamza a piratat site-ul oficial al Guvernului israelian.

Cum a fost arestat Hamza Bendelladj?

După o urmărire de 3 ani, Hamza Bendelladj a fost arestat pe 8 ianuarie 2013 de poliția thailandeză, în timp ce făcea o escală la Bangkok, aflându-se în tranzit între Malaezia și Egipt. Acesta nu s-a opus arestării. El și-a luat rămas bun de la familie în timp ce a fost arestat, iar soția și fiica lui și-au continuat călătoria în Egipt, fără el. Hamza a primit porecla de „hacker-ul zâmbitor” datorită zâmbetului de pe față în timpul prezentării sale în mass-media. De asemenea, în toate fotografiile care i-au fost făcute după arestare acesta a zâmbit. El a fost extrădat, în mai 2013, în Statele Unite. A fost judecat la Atlanta, unde a pledat vinovat pe 25 iunie 2015. Instanța americană l-a condamnat, pe 20 aprilie 2016, la 15 ani de închisoare și 3 ani de probă.

Hamza Bendelladj ar fi donat o mare parte din banii furați organizațiilor de caritate palestiniene. Acesta este o versiune a modernului Robin-Hood și este un erou în țara sa de origine, Algeria.

Bendelladj, condamnat la moarte?

În 2015, un website tunisian a postat un zvon că Bendelladj ar fi fost condamnat la moarte. Această informație s-a răspândit pe rețelele de socializare din Algeria și mai multe grupuri de sprijin Facebook au fost create pentru a-l susține. Drept urmare, a fost lansată o petiție prin care se cerea Ministerului Algerian de Afaceri Externe și președintelui Barack Obama să intervină pentru eliberarea sa. Ambasadorul SUA în Algeria, Joan A. Polaschik a scris pe contul său de Twitter: „infracțiunile informatice nu sunt infracțiuni capitale și nu sunt pedepsite cu pedeapsa cu moartea„. Bendelladj nu a primit pedeapsa cu moartea și va trebui să execute doar 15 ani de închisoare.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot