Cine a fost adevăratul Robin Hood?

01.06.2020
Cine a fost adevăratul Robin Hood?

Robin Hood este cel mai cunoscut haiduc din istorie. Acesta își găsește originile în folclorul englezesc și a rămas în memoria colectivă, de-a lungul timpului, ca fiind cel care fura de la bogați pentru a le da la săracilor. Personajul ar avea corespondent, conform specialiștilor, în realitatea Evului Mediu.

După legenda lui Robin Hood au fost scrise cărți, au fost făcute filme și benzi desenate. Autori precum Henry Gilbert sau Walter Scott îl plasează pe erou în Anglia, undeva la finalul secolului al XII-lea, începutul secolului al XIII-lea, în timpul domniei lui Richard Inimă de Leu şi mai apoi a regelui Ioan, fratele său.

Potrivit legendei, celebrul arcaș a luptat toată viața împotriva nedreptății, din acea perioadă, și fura de la bogați și dădea la săraci, pedepsindu-i pe cei răi pentru atitudinea lor.

Date istorice despre Robin Hood

În cultura populară, Robin Hood și banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. Alte balade îi plasează în zona Barnsdale, cunoscută acum ca South Yorkshire (la granița cu Nottinghamshire) și, de asemenea, în Yorkshire.

Conform unelor manuscrise de la sfârșitul secolului al XVI-lea, Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire, fântâna de acolo purtându-i numele încă din 1422. În West Yorkshire, se pretinde că este mormântul acestuia, unde se află și o piatră funerară de o autenticitate îndoielnică.

Mit sau realitate

Potrivit specialiștilor, Robin Hood din operele literare de după secolul al XIX-lea este, clar, o invenție și ține de perioada romantică a anilor 1800. Cu toate acestea, nu există fum fără foc, iar datele arată că a fost un asemenea erou în istorie. Acest proscris legendar apare în poveștile populare din secolul al XIV-lea până în secolul al XV-lea.

Există documente ale curţilor judecătoreşti din Anglia secolelor XII-XIII care pomenesc de tâlhari cu diferite nume precum Robehod sau Rabunhod dar şi alte variaţii printre care şi Robinhood. Așadar, denumirile nu aveau legătură cu persoanele ci erau date potrivit statutului social. Cu alte cuvinte, au fost mai mulţi robinhood şi toţi erau consideraţi de legiuitorii vremii tâlhari la drumul mare.

După mai multe analize, s-a ajuns la concluzia că Robin Hood era un yeoman, adică un ţăran liber care a ajuns să fugă în pădure, din cauza unui delict grav. El și-ar fi făcut o bandă de tâlhari, undeva în secolul XII-XIII, și opera prin codrii Barnsdale. Este adevărat că el fura de la bogați și dădea la săraci, dar, doar, pentru a fi ascuns de aceștia atunci când autoritățile erau aproape să îl prindă.

Foto: history.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot