Ce simbolizează o statuie în care eroul stă pe un cal care are un picior în aer?

19.09.2018
Ce simbolizează o statuie în care eroul stă pe un cal care are un picior în aer?

Pe data de 8 noiembrie 1874 a fost inaugurată prima statuie ecvestră din Bucureşti. Aceasta îl reprezenta pe Mihai Viteazul. Acum sunt zeci, poate chiar sute de statui în toată țara cu eroi călare. Cine ar fi crezut că statuile au și mesaje subliminale?

Prima statuie ecvestră a fost opera sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse. Lucrarea a fost terminată în anul 1873 și statuia din bronz a fost transportată de la Paris la București. Monumentul a fost dezvăluit după 7 luni din cauza guvernului turc care vedea statuia drept un simbol al independenței. La acea vreme, țările române eraau încă sub suzeranitate otomană.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Statuia nu este doar imortalizarea unui erou, în acest caz Mihai Viteazul, pe un cal, în timpul unei bătălii. Acest gen de monumente conțin, de multe ori, și un mesaj subliminal.

De ce este București capitala României?

Astfel, există o legendă potrivit căreia, dacă o statuie reprezentâd un erou pe cal prezintă calul cu doua picioare în aer, personajul a murit pe câmpul de luptă. Dacă animalul are un picior în aer, așa cum este cazul monumentului lui Mihai Vitezul, călărețul a murit rănit după bătălie. În cazul în care calul are patru picioare jos, acest lucru simbolizează faptul că eroul a murit de cauze naturale. Totuși, în întreaga lume există nenumărate statui care contrazic aceste „reguli” nescrise.

Istoria statuilor ecvestre

Primele statui ecveste au apărut în Roma Antică. Acestea dominau piețele publice. Singura statuie ecvestră păstrată din acea perioadă este cea a lui Marc Aureliu, la Roma, turnată în bronz. Cea mai mare statuie ecvestră din lume, care are o înălțime de peste 40 de metri, este monumentul închinat lui Ginghis Han, ridicat în 2009, la 54 de kilometri de Ulan Bator.

Foto: stiati-ca.epistole.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot