Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

18.10.2023
Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

Cine nu a auzit de Robin Hood, banditul care fura de la bogați și le dădea săracilor? Ei bine, există și o versiune modernă a acestui bandit. Numele său este Gilberto Baschiera și vine din Italia.

Un bancher italian, Gilberto Baschiera, este considerat un Robin Hood modern. Pe parcursul a 7 ani, fostul director de bancă a transferat în secret 1 milion de euro către clienții mai săraci de la cei înstăriți pentru ca aceștia din urmă să se califice pentru împrumuturi.

Povestea a început în anul 2009, când Gilberto Baschiera a fost numit directorul băncii în micul oraș de munte Forni di Sopra. Acesta a luat sume mici de la clienți bogați și le-a transferat celor care nu se puteau califica pentru credit. În total? Aproape un milion de euro, notează bbc.com.

„Întotdeauna am crezut că, pe lângă protejarea economiilor, sarcina noastră a fost să îi ajutăm pe cei care au nevoie”, a spus Baschiera, potrivit ziarului italian Corriere Della Serra.

„Robin Hood” a rămas pe drumuri

Povestea nu s-a terminat bine pentru bărbatul etichetat de către presa italiană drept Robin Hood modern. Avocatul său, Roberto Mete, a declarat pentru BBC că clientul său și-a pierdut casa, precum și locul de muncă.

Din fericire pentru el, Gilberto Baschiera nu a făcut pușcărie întrucât a negociat un târg cu autoritățile italiene.

Cine a fost Robin Hood?

Robin Hood este cel mai cunoscut haiduc din istorie. Acesta își găsește originile în folclorul englezesc și a rămas în memoria colectivă, de-a lungul timpului, ca fiind cel care fura de la bogați pentru a le da la săracilor. Personajul ar avea corespondent, conform specialiștilor, în realitatea Evului Mediu.

În cultura populară, Robin Hood și banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. Alte balade îi plasează în zona Barnsdale, cunoscută acum ca South Yorkshire (la granița cu Nottinghamshire) și, de asemenea, în Yorkshire.

Conform unelor manuscrise de la sfârșitul secolului al XVI-lea, Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire, fântâna de acolo purtându-i numele încă din 1422. În West Yorkshire, se pretinde că este mormântul acestuia, unde se află și o piatră funerară de o autenticitate îndoielnică.

Există documente ale curţilor judecătoreşti din Anglia secolelor XII-XIII care pomenesc de tâlhari cu diferite nume precum Robehod sau Rabunhod dar şi alte variaţii printre care şi Robinhood. Așadar, denumirile nu aveau legătură cu persoanele ci erau date potrivit statutului social. Cu alte cuvinte, au fost mai mulţi robinhood şi toţi erau consideraţi de legiuitorii vremii tâlhari la drumul mare.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Într-o perioadă dominată de conflicte globale (în Ucraina, în Israel, etc.) există și națiuni care se pot mândri cu faptul că nu au pierdut niciodată un conflict. Teoretic. Pentru că,... citește tot
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Sagrada Familia (Sfânta Familie) este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. Situată în Barcelona, biserica este încă neterminată, deși se lucrează la ea de aproape... citește tot
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Cui nu-i plac jocurile de cuvinte? Pe Internet circulă o întrebare amuzantă cu un răspuns la fel de amuzant. „Ce cuvânt, daca e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e... citește tot