Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

18.10.2023
Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

Cine nu a auzit de Robin Hood, banditul care fura de la bogați și le dădea săracilor? Ei bine, există și o versiune modernă a acestui bandit. Numele său este Gilberto Baschiera și vine din Italia.

Un bancher italian, Gilberto Baschiera, este considerat un Robin Hood modern. Pe parcursul a 7 ani, fostul director de bancă a transferat în secret 1 milion de euro către clienții mai săraci de la cei înstăriți pentru ca aceștia din urmă să se califice pentru împrumuturi.

Povestea a început în anul 2009, când Gilberto Baschiera a fost numit directorul băncii în micul oraș de munte Forni di Sopra. Acesta a luat sume mici de la clienți bogați și le-a transferat celor care nu se puteau califica pentru credit. În total? Aproape un milion de euro, notează bbc.com.

„Întotdeauna am crezut că, pe lângă protejarea economiilor, sarcina noastră a fost să îi ajutăm pe cei care au nevoie”, a spus Baschiera, potrivit ziarului italian Corriere Della Serra.

„Robin Hood” a rămas pe drumuri

Povestea nu s-a terminat bine pentru bărbatul etichetat de către presa italiană drept Robin Hood modern. Avocatul său, Roberto Mete, a declarat pentru BBC că clientul său și-a pierdut casa, precum și locul de muncă.

Din fericire pentru el, Gilberto Baschiera nu a făcut pușcărie întrucât a negociat un târg cu autoritățile italiene.

Cine a fost Robin Hood?

Robin Hood este cel mai cunoscut haiduc din istorie. Acesta își găsește originile în folclorul englezesc și a rămas în memoria colectivă, de-a lungul timpului, ca fiind cel care fura de la bogați pentru a le da la săracilor. Personajul ar avea corespondent, conform specialiștilor, în realitatea Evului Mediu.

În cultura populară, Robin Hood și banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. Alte balade îi plasează în zona Barnsdale, cunoscută acum ca South Yorkshire (la granița cu Nottinghamshire) și, de asemenea, în Yorkshire.

Conform unelor manuscrise de la sfârșitul secolului al XVI-lea, Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire, fântâna de acolo purtându-i numele încă din 1422. În West Yorkshire, se pretinde că este mormântul acestuia, unde se află și o piatră funerară de o autenticitate îndoielnică.

Există documente ale curţilor judecătoreşti din Anglia secolelor XII-XIII care pomenesc de tâlhari cu diferite nume precum Robehod sau Rabunhod dar şi alte variaţii printre care şi Robinhood. Așadar, denumirile nu aveau legătură cu persoanele ci erau date potrivit statutului social. Cu alte cuvinte, au fost mai mulţi robinhood şi toţi erau consideraţi de legiuitorii vremii tâlhari la drumul mare.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot