Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

18.10.2023
Robin Hood modern! Cine este Gilberto Baschiera, cel care a dat bani săracilor?

Cine nu a auzit de Robin Hood, banditul care fura de la bogați și le dădea săracilor? Ei bine, există și o versiune modernă a acestui bandit. Numele său este Gilberto Baschiera și vine din Italia.

Un bancher italian, Gilberto Baschiera, este considerat un Robin Hood modern. Pe parcursul a 7 ani, fostul director de bancă a transferat în secret 1 milion de euro către clienții mai săraci de la cei înstăriți pentru ca aceștia din urmă să se califice pentru împrumuturi.

Povestea a început în anul 2009, când Gilberto Baschiera a fost numit directorul băncii în micul oraș de munte Forni di Sopra. Acesta a luat sume mici de la clienți bogați și le-a transferat celor care nu se puteau califica pentru credit. În total? Aproape un milion de euro, notează bbc.com.

„Întotdeauna am crezut că, pe lângă protejarea economiilor, sarcina noastră a fost să îi ajutăm pe cei care au nevoie”, a spus Baschiera, potrivit ziarului italian Corriere Della Serra.

„Robin Hood” a rămas pe drumuri

Povestea nu s-a terminat bine pentru bărbatul etichetat de către presa italiană drept Robin Hood modern. Avocatul său, Roberto Mete, a declarat pentru BBC că clientul său și-a pierdut casa, precum și locul de muncă.

Din fericire pentru el, Gilberto Baschiera nu a făcut pușcărie întrucât a negociat un târg cu autoritățile italiene.

Cine a fost Robin Hood?

Robin Hood este cel mai cunoscut haiduc din istorie. Acesta își găsește originile în folclorul englezesc și a rămas în memoria colectivă, de-a lungul timpului, ca fiind cel care fura de la bogați pentru a le da la săracilor. Personajul ar avea corespondent, conform specialiștilor, în realitatea Evului Mediu.

În cultura populară, Robin Hood și banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. Alte balade îi plasează în zona Barnsdale, cunoscută acum ca South Yorkshire (la granița cu Nottinghamshire) și, de asemenea, în Yorkshire.

Conform unelor manuscrise de la sfârșitul secolului al XVI-lea, Robin Hood s-a născut în Loxley, South Yorkshire, fântâna de acolo purtându-i numele încă din 1422. În West Yorkshire, se pretinde că este mormântul acestuia, unde se află și o piatră funerară de o autenticitate îndoielnică.

Există documente ale curţilor judecătoreşti din Anglia secolelor XII-XIII care pomenesc de tâlhari cu diferite nume precum Robehod sau Rabunhod dar şi alte variaţii printre care şi Robinhood. Așadar, denumirile nu aveau legătură cu persoanele ci erau date potrivit statutului social. Cu alte cuvinte, au fost mai mulţi robinhood şi toţi erau consideraţi de legiuitorii vremii tâlhari la drumul mare.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot