De ce pocnesc oasele?

25.10.2022
De ce pocnesc oasele?

Corpul uman adult are 206 oase de diferite mărimi, sprijinite și completate de ligamente, tendoane, mușchi și cartilaje. La un moment dat, cu toți am observat că din când în când oasele pocnesc și scot zgomote ciudate. Această situație apare, de obicei, când ne ridicăm din pat sau de pe scaun, însă de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Totuși, de unde vin aceste sunete?

De ce trosnesc oasele?

Există cazuri când oasele pocnesc nu numai involuntar, ci și în mod voit când ne trosnim degetele, fie la mâini sau la picioare. Specialiștii în sănătate susțin că nu există motive de îngrijorare atunci când pocnitul se face voluntar. Situația însă poate da de gândit atunci când oasele pocnesc singure.

Trosnitul oaselor apare atunci când tendoanele se suprapun peste os sau peste articulație. Medicii au demonstrat că atunci când o articulație își mișcă poziția tendonul merge în aceeași direcție, însă în unele cazuri acesta dă rateuri și apar pocnitorile de oase. Aceste situații au loc de obicei atunci când o persoană se ridică de pe scaun sau din pat și nu este un motiv de îngrijorare.

De obicei, trosnitul oaselor este întâlnit mai des la persoanele mai în vârstă, din cauza faptului că mușchii își pierd din elastice și articulațiile devin tot mai țepene.

Când trebuie să ne îngrijoreze pocnitul oaselor?

Doctorii susțin că nu există motive de îngrijorare atunci când oasele îți pocnesc, dar atunci când încep și apar durerile este bine să consulți un specialist. Osteoartrita este una dintre marile probleme de oase și are nevoie de tratament corespunzător.

Osteoartrita presupune degradarea în timp a cartilajului articular, acel țesut care acoperă osul pentru a minimiza frecarea. Drept urmare, osul se freacă peste os la fiecare mișcare și apar dureri groaznice. Mobilitatea este redusă semnificativ și se aud mai mereu trosnituri de oase.

Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial peste 50% dintre persoanele care au peste 65 de ani suferă de osteoartrită. Așadar, pocnitul oaselor nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, însă dacă apar și durerile este bine să consultați un specialist în domeniu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot