Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele?

07.05.2021
Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele?

Unii oameni au diferite forme de a scăpa de stres sau o tensiune acumulată după o perioadă lungă de muncă. Involuntar, mulți dintre noi ne trosnim degetele, însă uneori acest obicei devine din ce în ce mai des.

Tipul de ticuri pe care le are o persoană se poate schimba în timp. Acestea vin și pleacă adesea și se pot agrava atunci când o persoană este stresată sau anxioasă.

Este perfect normal să ne facem griji dacă un tic nu dispare. Cu toate aceste, majoritatea ticurilor sunt temporare. Au tendința de a nu dura mai mult de 3 luni.

Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele?

Nu s-au făcut prea multe cercetări cu privire la efectele trosnirii degetelor, dar dovezile limitate arată că nu dăunează articulațiilor.

Un medic a arătat acest lucru experimentând pe el. El a raportat în Arthritis & Rheumatology că, pe o perioadă de 50 de ani, și-a trosnit articulațiile mâinii stângi de două sau mai multe ori pe zi, dar niciodată cele de la mâna dreaptă. La sfârșitul experimentului, articulațiile de pe mâna stângă nu erau diferite de cele de pe mâna dreaptă și niciuna dintre mâini nu prezenta semne sau simptome de artrită.

Studiile arată că până la 54% dintre oameni își trosnesc articulațiile. Unii fac asta din mai multe motive, cum ar fi:

Din ce cauză se produce acest fenomen?

Motivul pentru care articulația scoate un sunet atunci când este trasă nu este încă pe deplin înțeles. Pentru o lungă perioadă de timp, mulți oameni au atribuit zgomotul bulelor de azot care se formează în fluidul articular. Alții au crezut că provine din mișcarea ligamentelor din jurul articulației.

Într-un studiu realizat în 2015, cercetătorii au urmărit articulațiile în timp ce trosneau folosind un RMN. Au descoperit că s-a format o cavitate datorită presiunii negative create atunci când articulația a fost îndepărtată rapid. Au stabilit că sunetul se produce prin formarea cavității. Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea explica intensitatea sunetului.

Un alt studiu efectuat în 2018 a sugerat că sunetul a fost de fapt cauzat de dezumflarea parțială a cavității. O revizuire a studiilor a menționat că durează 20 de minute până când cavitatea se dezumflă complet, astfel încât să se poată forma o nouă cavitate. Acesta poate fi motivul pentru care, odată ce ne trosnim articulațiile, nu o mai putem face imediat.

Ce efecte secundare sunt dacă îți trosnești degetele?

Trosnirea degetelor nu trebuie să fie dureroasă, să provoace umflături sau să schimbe forma articulației. Dacă se întâmplă oricare dintre aceste lucruri înseamnă că există un alt motiv. Deși nu este ușor, dacă tragi suficient de tare, este posibil să scoți degetul din articulație sau să rănești ligamentele din jurul articulației.

Dacă observi că articulațiile sunt dureroase sau umflate în timp ce îți trosnești articulațiile, aceasta este din cauza unei afecțiuni de bază, cum ar fi artrita sau guta și trebuie să te prezinți la medic imediat.

Deși trosnirea degetelor nu dăunează, este posibil să distragă atenția oamenilor din jur. S-ar putea să vă fie greu să te oprești dacă a devenit un obicei. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să scapi de acest obicei.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot