Ce este guta? Care sunt simptomele? La ce se mai spune „gută”?

12.01.2021
Ce este guta? Care sunt simptomele? La ce se mai spune „gută”?

Ce este guta?

Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine. Se caracterizează prin atacuri bruște, durere severă, umflături, roșeață și sensibilitate la nivelul articulațiilor, adesea articulația de la baza degetului mare.

Un atac de gută poate apărea brusc, mai ales în timpul nopții, cu senzația că degetul mare este în flăcări. Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de fragedă încât orice o acoperă poate părea intolerabil.

Semne și simptome

Dureri articulare intense. Guta, numită și Boala Regilor afectează de obicei articulația degetului mare, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele. Durerea este probabil mai severă în primele patru până la 12 ore de la debut.

Disconfort persistent. După ce durerea cea mai severă dispare, unele disconforturi articulare pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Este posibil ca atacurile ulterioare să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații.

Inflamație și roșeață. Articulația sau articulațiile afectate devin umflate, fragede, calde și roșii, potrivit Centrului de Control și Prevenire a bolilor.

Capacitate limitată de mișcare. Pe măsură ce guta progresează, este posibil să nu vă puteți mișca articulațiile în mod normal.

Când apare guta?

Guta apare atunci când sărurile se acumulează în articulație, provocând inflamația și durerea intensă a unui atac de gută.

Corpul nostru produce acid uric atunci când descompune purinele – substanțe care se găsesc în mod natural în organism.

Purinele se găsesc și în anumite alimente, cum ar fi friptura, carnea de organe și fructele de mare. Și alte alimente au niveluri mai ridicate de acid uric, cum ar fi băuturile alcoolice, în special berea și băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză).

În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și trece prin rinichi în urină. Dar, uneori, fie corpul nostru produce prea mult acid uric, fie rinichii excreta prea putin acid uric.

Când se întâmplă acest lucru, acidul uric se poate acumula, formând mici cristale ascuțite, asemănătoare acelor, într-o articulație sau în țesutul înconjurător, care provoacă durere, inflamație și umflături.

Prevenție

Guta se poate preveni adoptând un stil de viață sănătos. Asta înseamnă consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lichide, mai ales apă, alcool redus (dovezi recente sugerează că berea poate crește în mod special riscul apariției simptomelor de gută, în special la bărbați).

Un alt mod de a preveni apariția gutei este menținerea unei greutăți corporale dorite. Pierderea în greutate poate scădea nivelul de acid uric din corp. De evitat însă postul sau pierderea rapidă în greutate, deoarece acest lucru poate crește temporar nivelul acidului uric.

La ce se mai spune „gută”?

În lingvistică, omonimele sunt cuvintele sau grupurile de cuvinte care au aceeași ortografie și pronunție, dar cu sens diferit. Acest lucru este valabil și pentru acest cuvânt care, potrivit dexonline.ro guta este acel fir subțire din material plastic, de care se leagă cârligul undiței.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot