Cine a inventat pizza? De unde vine cuvântul „pizza”?

19.01.2021
Cine a inventat pizza? De unde vine cuvântul „pizza”?

Cel mai delicios preparat din lume a început cu doar 3 ingrediente: aluat, sos de roșii și busuioc. În ziua de astăzi, pizza se poate mânca în zeci de combinații, cu zeci de condimente care mai de care mai special.

Cine a inventat pizza?

Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai gustoase preparate de pe mapamond nu are un inventator? Cu toate că multă lume consideră că pizza își are originile din Italia, preparatul gustus datează din cele mai vechi timpuri, încă din antichitate.

Chiar dacă până la momentul actual nu există descoperiri arheologice, este deja bine cunoscut faptul că vechile popoare din Estul Mijlociu, precum egiptenii sau israelienii, au mâncat pâine dintr-un aluat necrescut care era copt în cuptoare.

Vechii antici din zona Mediteraneanului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii preparau un aluat rotund și plat care era numit „ pitta” și pe care îl asezonau cu uleiul de masline și anumite condimente, ceea ce noi în ziua de azi numic focaccia.

Se știe faptul că termenul pizza a apărut pentru prima dată într-un document vechi din anul 997, urmând apoi și alte documente medievale din frumoasa Italia centrala și de sud.

Terminologia cuvântului pizza

Cuvantul pizza provine din mai mulți termeni :

– din cuvântul grec „pikte” („cocă frământată”), care în latină a devenit „picta” iar ulterior „pitta”;

– din cuvântul latin „pinsa” („a bate”), făcându-se referire la procesul de aplatizare a aluatului;

– din cuvantul italian „pizzicare” („a trage”), care face referire la faptul că pizza este trasă din cuptor.

Unicul oraș cu o adevărată legătură față de preparat este Napoli. Pe vremurile când Napoli era colonie greacă se consuma în cantități foarte mari painea plată și rotundă. Apoi, pizza a devenit foarte cunoscută în rândul clasei de jos, cei săraci care aveau mare nevoie să descopere un preparat pe cât de ieftin pe atât de bun. Dacă vorbim de locuitorii mai săraci, aceștia erau mai mereu murdari, astfel încât pentru a putea mânca pizza făceau marginea mult mai groasă decât centru.

Cum a luat naștere celebra pizza Margherita?

Legenda spune că, pe la sfârșitul anului 1889, familia regală formată din regele italian Umberto și soția sa regina Margherita vizitau Napoli. Un tânăr brutar, pe nume Raffaele Esposito a vrut să impresioneze altețele regale atât prin gustul bun al mâncării pregătite cât și prin dovada de patriotism. Esposito a servit cuplului regal la primul fel pâine plată cu alimentele care să reprezinte steagul Italiei.

Pizza Margherita

Sosul de roșii reprezenta culoarea roșie, brânza mozzarella era albul, iar busuiocul culoarea verde. Regele și regina au fost impresionați de rețeta tânărului brutar. Reginei i-a plăcut atât de mult încât pizza i-a purtat numele. Vestea s-a răspândit foarte repede în regiune, pentru ca mai apoi tot mai multe persoane au început să copieze rețeta.

Când au apărut primele pizzerii?

În anul 1830 s-a deschis prima pizzerie la Napoli, numită  “Antica Pizzeria Port’Alba”, pizzeria care și astăzi este deschisă.

Ulterior, pizza s-a răspândit destul de repede dincolo de granițele orașului Napoli. La sfârșitul secolului al XIX-lea a ajuns să fie cunoscută în New York și Chicago datorită imigranților Italiei în Statele Unite.

În anul 1905 s-a deschis prima pizzerie din Statele Unite. Aceasta a fost urmată apoi de alte localuri deschise tot de către imigranții italieni prin toate orașele americane. Astfel, cafenelele americanilor au ajuns să servească mâncarea favorită a italienilor.

Mai apoi, prin intermediul imigranților italieni, pizza s-a răspândit treptat și în Spania, Anglia, Franța și bineînțeles, România. La noi în țară pizza a ajuns una dintre principalele mâncăruri de tip fast food. Ea este cel mai adesea principala alegere pentru ieșirile în oraș.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot