Cum trebuie să ții felia de pizza pentru ca toppingurile să nu cadă de pe felie?

12.12.2023
Cum trebuie să ții felia de pizza pentru ca toppingurile să nu cadă de pe felie?

Pizza este unul dintre cele mai consumate preparate culinare din lume. Pe cât este delicioasă, pe atât de dificil de mâncat este uneori, cel puțin așa spun oamenii de știință. Aceștia susțin că niciodată nu trebuie să lași ingredientele să cadă de pe o felie de pizza. Ba mai mult, au găsit o modalitate de a consuma acest fel de mâncare astfel încât să te murdărești cât mai puțin pe mâini.

Cum trebuie mâncată?

Atunci când mănânci o felie încărcată și lipicioasă de pizza, s-ar putea să observi vârful înclinându-se spre podea. Pentru a contracara acest lucru, se recomandă ceva numit de savanții culinari de la Serious Eats „The Fold Hold” (menținerea îndoirii). Altfel spus, îndoind capătul crustei de la pizza într-un arc, se împiedică ca partea ascuțită să se îndrepte în jos. Dar care este explicația?

Fizicienii nu vor fi surprinși că misterioasa rigiditate a pizzei îndoite are de-a face cu un rezultat fundamental în geometria diferențială: „Teorema Remarcabilă” a lui Gauss. Aceasta spune că dacă iei o suprafață (sau o bucată de pizza) și o îndoiești fără a o rupe, curburile sale gaussiene rămân aceleași.

Dar ce este curbură gaussiană? În principiu este numărul pe care îl obții atunci când înmulțești curburile unui ax cu curburile celuilalt ax. Foile și tuburile au o curbură gaussiană de zero, sferele și ouăle au o curbură pozitivă, iar chipsurile au o curbură negativă. Prin urmare, dacă îndoi pizza într-un ax, celălalt ax trebuie să rămână drept, astfel încât curba gaussiană să rămână la zero, potrivit insidetheperimeter.ca.

Curiozități despre pizza

Preparatul are origini în Italia, mai precis în Napoli, unde pizza margherita a fost creată în onoarea reginei Margherita, în 1889. Aceasta era garnisită cu roșii, brânză mozzarella și frunze de busuioc pentru a reprezenta culorile drapelului italian: roșu, alb și verde.

Există o varietate impresionantă de pizza în întreaga lume. De la cele clasice, cum ar fi margherita sau pepperoni, la opțiuni mai neobișnuite, cum ar fi cu fructe de mare, ciocolată sau chiar vegetariană.

Printre cele mai scumpe ingrediente folosite la o pizza se numără și trufele negre, iar la un astfel de preparat prețul poate ajunge la sume impresionante.

Preparatul este consumat în întreaga lume. Se estimează că se vând peste 5 miliarde de pizza pe an, iar Statele Unite ale Americii conduc în topul consumului.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
La ce folosește butonul mic de pe centura de siguranță?
La ce folosește butonul mic de pe centura de siguranță?
Centura de siguranță, un element esențial pentru siguranța în trafic, ascunde un detaliu aparent minor dar foarte important: butonul negru. Dar, la ce folosește acesta? Centura de siguranță... citește tot
Cum compari corect bonusurile de cazino online în România | Romania Bonuses Finder
Cum compari corect bonusurile de cazino online în România | Romania Bonuses Finder
Compararea celor mai bune bonusuri de cazino în România cu ajutorul Romaniabonusesfinder Piața de gambling online din România continuă să se dezvolte rapid, iar bonusurile de cazino au devenit... citește tot
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot