Câți dinți are un om? Curiozități despre dantura umană

18.01.2023
Câți dinți are un om? Curiozități despre dantura umană

Melcii au mii de dinți. Pe de altă parte, ornitorincii nu au niciunul. Dantura umană se încadrează undeva între aceste două animale, mai aproape de ornitorinc.

Dinții noștri sunt vitali pentru funcționarea de zi cu zi, dar câți dinți au oamenii? În timp ce se dezvoltă în uter, bebelușii cresc toți dinții necesari pentru întreaga lor viață

Ce spune știința despre dantura umană?

Există o mare probabilitate să putem răspunde singuri la această întrebare doar numărându-ne proprii dinți. După cum relatează Live Science, un om adult are de obicei 32 de dinți, dacă nu și-a scos niciodată măselele de minte și 28 dacă le-a scos.

Dinții sunt împărțiți în categorii în funcție de poziție, formă și utilizare. În față și în centru se află cei opt incisivi, patru în partea de sus și patru în partea de jos, care ne ajută să mușcăm și să vorbim. Lângă fiecare incisiv cel mai exterior se află un cuspid sau un dinte canin, dintre care cei patru sunt deosebit de ascuțiți și sunt foarte buni pentru a sfâșia alimentele mai dure. Apoi vin opt premolari, cunoscuți și sub numele de bicuspide, care îi ajută pe cei opt molari cu activitatea de mestecat. Cei patru dinți de minte, numiți uneori „al treilea molar”, se află chiar în partea din spate.

Această linie de 32 de dinți nu se potrivește perfect cu versiunea pentru copii. Aceștia au doar 20 de dinți de lapte: opt incisivi, patru canini și opt molari. Și dacă îți amintești de propriile întâlniri cu Zâna Măseluță sau dacă ai fost martorul unui copil care și-a pierdut dinții recent, poate îți amintești că incisivii cad adesea primii, de obicei între 6 și 8 ani. Molarii cad, în general, înainte de a ajunge la adolescență.

Acestea fiind spuse, traiectoria dentară a fiecărei persoane este puțin diferită și nu toți adulții au 28 sau 32 de dinți. După cum explică Colgate, unii dinți cad victime cariei, eroziunii cauzate de reflux sau altor afecțiuni. Agenezia dentară este o tulburare genetică rară în care unii dinți pur și simplu lipsesc. Alte persoane au dinți în plus, cunoscuți sub numele de dinți supranumerari.

Dar, indiferent de numărul de dinți din gură, trebuie să fii sârguincios în ceea ce privește periajul acestora, în mod corect.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot