De ce furculița a fost respinsă la începuturi de Biserică?

15.08.2018
De ce furculița a fost respinsă la începuturi de Biserică?

Astăzi, furculița este un obiect banal pe care-l folosim pentru a consuma mâncarea solidă. Totuși, aceasta are o istorie extrem de controversată și apariția ei a fost primită cu reticență de lumea bisericii.

Ce este furculița? Conform definiției din dicționar, furculița este un obiect alcătuit dintr-un mâner și doi până la patru dinți, cu ajutorul căruia se duce mâncarea la gură.

Istoria furculiței începe în urmă cu câteva mii de ani, de pe vremea Greciei Antice și a Imperiului Bizantin. Denumirea furculiței derivă din furcă. Deși era folosită și de greci, furculița utilizată ca instrument de servit şi de tăiat carnea a fost răspândită pe tot Globul de bizantini.

Care a fost cea mai mare comoară descoperită vreodată în România?

Se spune că abia în anul 995, prin căsătoria dintre o prinţesă bizantină şi dogele Veneţiei, furculiţa a ajuns pe teritoriul Italiei. Prinţesa Argila, din Bizanţ, a primit ca zestre un set de furculițe. Se pare că aceasta ar fi ofensat Curtea veneţiană când ar fi refuzat să mănânce cu mâna. Folosirea noii ustensile era considerată un obicei ciudat.

Furculița, o blasfemie la adresa lui Dumnezeu

Totuși, preoții au fost extrem de reticenți și au considerat că este o blasfemie să foloseşti un instrument de metal (lemn), când Dumnezeu ţi-a oferit propria mână pentru a apuca mâncarea. Ba mai mult, mai marii bisericii chiar au interzis acest obicei la vremea respectivă.

Din Italia, furculiţa a ajuns în Franţa, unde, în anul 1380, regele Carol al V-lea (1364-1380) a ajuns să deţină 12 furculiţe împodobite cu pietre preţioase.

În anii ce au urmat, furculița a suferit modificări și de la doi dinți drepți s-a trecut la patru dinți. Apoi, forma s-a curbat pentru a fi mai ușor de folosit. În zilele noastre, furculița se găsește în toate casele civilizate.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot