De ce furculița a fost respinsă la începuturi de Biserică?

15.08.2018
De ce furculița a fost respinsă la începuturi de Biserică?

Astăzi, furculița este un obiect banal pe care-l folosim pentru a consuma mâncarea solidă. Totuși, aceasta are o istorie extrem de controversată și apariția ei a fost primită cu reticență de lumea bisericii.

Ce este furculița? Conform definiției din dicționar, furculița este un obiect alcătuit dintr-un mâner și doi până la patru dinți, cu ajutorul căruia se duce mâncarea la gură.

Istoria furculiței începe în urmă cu câteva mii de ani, de pe vremea Greciei Antice și a Imperiului Bizantin. Denumirea furculiței derivă din furcă. Deși era folosită și de greci, furculița utilizată ca instrument de servit şi de tăiat carnea a fost răspândită pe tot Globul de bizantini.

Care a fost cea mai mare comoară descoperită vreodată în România?

Se spune că abia în anul 995, prin căsătoria dintre o prinţesă bizantină şi dogele Veneţiei, furculiţa a ajuns pe teritoriul Italiei. Prinţesa Argila, din Bizanţ, a primit ca zestre un set de furculițe. Se pare că aceasta ar fi ofensat Curtea veneţiană când ar fi refuzat să mănânce cu mâna. Folosirea noii ustensile era considerată un obicei ciudat.

Furculița, o blasfemie la adresa lui Dumnezeu

Totuși, preoții au fost extrem de reticenți și au considerat că este o blasfemie să foloseşti un instrument de metal (lemn), când Dumnezeu ţi-a oferit propria mână pentru a apuca mâncarea. Ba mai mult, mai marii bisericii chiar au interzis acest obicei la vremea respectivă.

Din Italia, furculiţa a ajuns în Franţa, unde, în anul 1380, regele Carol al V-lea (1364-1380) a ajuns să deţină 12 furculiţe împodobite cu pietre preţioase.

În anii ce au urmat, furculița a suferit modificări și de la doi dinți drepți s-a trecut la patru dinți. Apoi, forma s-a curbat pentru a fi mai ușor de folosit. În zilele noastre, furculița se găsește în toate casele civilizate.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot