De ce există o gaură în capacele de la pixuri?

25.10.2021
De ce există o gaură în capacele de la pixuri?

Oamenii și-au transmis învățăturile, de-a lungul timpului, prin viu grai și prin scris. Modalitatea de a așterne cuvintele pe foaie s-a tot modificat odată cu trecerea anilor, ajungând la situația din prezent. Pixul este cel mai folosit instrument, din ziua de astăzi, pentru a scrie. Multe dintre aceste dispozitive de scris au o gaură în capac, iar mulți oameni s-au întrebat la ce folosește acel mic orificiu.

Toată lumea civilizată a folosit la un moment dat un pix, însă puțini știu la ce folosește gaura din capacul acestuia. Companiile care produc aceste instrumente de scris s-au gândit, în special, la copii atunci când au stabilit felul în care va arăta un pix.

Cei mici au obiceiul să bage, mai mereu, capacul de la pix în gură și riscă să se înece și să se sufoce. Drept urmare, s-a luat decizia să se realizeze o mică gaură în capac pentru a permite persoanei în cauză să respire.

În plus pentru a ajuta la prevenirea scurgerii stiloului injector, toate capacele noastre BIC respectă standardele internaționale de siguranță care încearcă să minimizeze riscul ca copiii să inhaleze accidental capacele stiloului. Unele dintre aceste capace cu aerisire… au un mic orificiu în partea de sus pentru a se conforma cu standardele de siguranță existente, a explicat compania de stilouri BIC pe site-ul său.

Cine a inventat pixul?

Acest instrument de scris cu cerneală vâscoasă (pastă sau gel) a fost inventat de americanul John J. Loud, care a și obținut un brevet în 1888. Din păcate, opera sa nu a fost comercializată astfel că brevetul a expirat în cele din urmă. Trebuie specificat, totuși, că termenul de pix poate reprezenta și un creion mecanic.

Pixul utilizat în prezent a fost inventat în anul 1938 de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro. Anii au trecut și tot mai mulți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările aduse acestuia.

Pixurile pot varia în lungime, formă și diametru, și pot veni într-o largă varietate de culori și de tipuri de paste. Aceste instrumente de scris sunt confecționate de obicei din plastic sau metal, în timp ce bila pixului e făcută din alamă, oțel, ceramică sau carbură de wolfram, cu diametrul de aproximativ 0,7 mm.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot