De ce există o gaură în capacele de la pixuri?

25.10.2021
De ce există o gaură în capacele de la pixuri?

Oamenii și-au transmis învățăturile, de-a lungul timpului, prin viu grai și prin scris. Modalitatea de a așterne cuvintele pe foaie s-a tot modificat odată cu trecerea anilor, ajungând la situația din prezent. Pixul este cel mai folosit instrument, din ziua de astăzi, pentru a scrie. Multe dintre aceste dispozitive de scris au o gaură în capac, iar mulți oameni s-au întrebat la ce folosește acel mic orificiu.

Toată lumea civilizată a folosit la un moment dat un pix, însă puțini știu la ce folosește gaura din capacul acestuia. Companiile care produc aceste instrumente de scris s-au gândit, în special, la copii atunci când au stabilit felul în care va arăta un pix.

Cei mici au obiceiul să bage, mai mereu, capacul de la pix în gură și riscă să se înece și să se sufoce. Drept urmare, s-a luat decizia să se realizeze o mică gaură în capac pentru a permite persoanei în cauză să respire.

În plus pentru a ajuta la prevenirea scurgerii stiloului injector, toate capacele noastre BIC respectă standardele internaționale de siguranță care încearcă să minimizeze riscul ca copiii să inhaleze accidental capacele stiloului. Unele dintre aceste capace cu aerisire… au un mic orificiu în partea de sus pentru a se conforma cu standardele de siguranță existente, a explicat compania de stilouri BIC pe site-ul său.

Cine a inventat pixul?

Acest instrument de scris cu cerneală vâscoasă (pastă sau gel) a fost inventat de americanul John J. Loud, care a și obținut un brevet în 1888. Din păcate, opera sa nu a fost comercializată astfel că brevetul a expirat în cele din urmă. Trebuie specificat, totuși, că termenul de pix poate reprezenta și un creion mecanic.

Pixul utilizat în prezent a fost inventat în anul 1938 de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro. Anii au trecut și tot mai mulți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările aduse acestuia.

Pixurile pot varia în lungime, formă și diametru, și pot veni într-o largă varietate de culori și de tipuri de paste. Aceste instrumente de scris sunt confecționate de obicei din plastic sau metal, în timp ce bila pixului e făcută din alamă, oțel, ceramică sau carbură de wolfram, cu diametrul de aproximativ 0,7 mm.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot