Cine a inventat stiloul? De ce invenția lui Petrache Poenaru nu a fost o reușită?

18.02.2021
Cine a inventat stiloul? De ce invenția lui Petrache Poenaru nu a fost o reușită?

Inventarea stiloului a facilitat în esență chiar baza civilizației noastre. Prin scriere am reușit să creăm, să împărtășim și să învățăm. Stilourile au făcut posibilă păstrarea și comunicarea cunoștințelor și informațiilor și crearea operelor de artă.

Scrierile marilor poeți ai lumii nu ar exista dacă nu ar fi avut instrumentele necesare pentru a le imortaliza cumva fizic. Astăzi, există atât de multe opțiuni când vine vorba de stilouri. Dar, cum a început povestea banalului instrument de scriere?

Cine a inventat stiloul?

Există mai multe răspunsuri diferite la această întrebare din cauza diferitelor tipuri de stilouri disponibile în secolul XXI. Cu toate acestea, primii oameni care au inventat stiloul drept instrument de bază pentru a scrie au fost vechii egipteni.

Cea mai veche piesă de scris pe papirus datează din 2000 î.Hr. Aceste dovezi sugerează că au fost primii care au creat un instrument care le-a permis să-și facă limba tangibilă și permanentă.

Istoria stiloului

2000 î.Hr . – Stilou egiptean

Pentru a scrie pe pergament și papirus, egiptenii au creat un stilou de stuf. Aceste stilouri timpurii au fost realizate din tulpinile tubulare goale ale ierburilor mlaștine – în special din planta de bambus.

Un capăt al acestui instrument a fost tăiat în formă de stilou sau vârf de stilou și apoi tulpina stufului a fost umplută cu un fluid de scriere care curgea până la pinț atunci era stors.

600 d.Hr . – Pana de scris

Dintre toate instrumentele de scris, stiloul a fost folosit pentru cea mai lungă perioadă a istoriei – din secolul al VII-lea până în secolul al XIX-lea. Europenii au folosit pene de pasăre pentru a produce acest instrument; cele mai bune pene au fost cele luate de la lebede vii, curcani și gâște.

Aceste pene au fost apoi uscate la cald pentru a îndepărta orice uleiuri care pot interfera cu cerneala. Apoi, capătul penei trebuia să fie modelat și ascuțit cu un cuțit. Acesta a fost apoi scufundat într-o călimară pentru a umple arborele gol al penei care acționează ca un rezervor.

Acest tip de stilouri erau durabile, dar trebuiau ascuțite des. Pentru a face acest lucru, scriitorul avea nevoie de un cuțit specific, de unde a luat naștere termenul „cuțit-stilou”.

Mai mult de atât, aceste instrumente au schimbat, de fapt, modul în care oamenii au scris. La început, limba se scria folosind toate literele majuscule, dar pe măsură ce stiloul a devenit mai ușor de utilizat, au dezvoltat stiluri mai rapide, stiluri mai decorative de scriere de mână cu litere mai mici.

1822 – Stiloul de oțel

Domnia penei de scris s-a încheiat când John Mitchell de la Birmingham a început să dezvolte un pixuri din oțel fabricate pe mașină la scară largă.

Acestea erau încă stilouri de cerneală și funcționau în același mod ca penele. Era nevoie să fie înmuiate în cerneală, însă erau mai robuste și mult mai puțin costisitoare.

Popularitatea lor a luat amploare, iar istoricii cred că până în anii 1850, jumătate din toate stilourile erau fabricate în Birmingham. Chiar și dezvoltarea educației și a alfabetizării ar putea fi atribuită acestor instrumente de scriere mai accesibile.

1827 – Stiloul lui Petrache Poenaru

Frustrarea este adevărata mamă a invenției și tocmai așa a apărut stiloul. Inconvenientul de a continua scufundarea acestuia pentru a completa alimentarea cu cerneală a alimentat crearea stiloului pe care îl știm azi.

În primul rând, Petrache Poenaru, un inventator român, a primit un brevet pentru invenția primului stilou cu butoi de cerneală în anul 1827. Cu toate acestea, designul nu a fost niciodată perfecționat și a avut defecte majore: fluxul de cerneală nu era reglementat și obiectul de scriere fie rămânea fără cerneală, fie se usca.

Petrache Poenaru

În anul 1884, Lewis Edson Waterman a dezvoltat și a câștigat un brevet pentru stiloul cu trei canale pentru alimentarea cu cerneală. Designul a asigurat un flux lin de cerneală în timpul scrierii și a revoluționat stiloul într-un instrument portabil.

De-a lungul secolului al XX-lea, designul a suferit o serie de inovații, inclusiv utilizarea unui cartuș de cerneală înlocuibil și reîncărcabil și o gamă de stilouri din plastic, metal și lemn.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ionuț, tânărul care s-a dus la medic pentru o durere de măsea, se află în...
De ce să nu comanzi niciodată ciorbă la restaurant. Ingredientul dăunător pe care îl pun...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising