Care este cel mai rar și mai greu metal din lume?

22.10.2020
Care este cel mai rar și mai greu metal din lume?

Cine ar fi crezut că cel mai greu metal din lume este și cel mai rar? Este foarte puțin probabil ca „osmiu” să fie primul cuvânt care ne vine în minte după ce ne trezim. Și, cumva, ăsta e un lucru bun pentru că, dacă ar fi așa, nu ar fi un semn prea bun în ceea ce privește mentalul despre care vorbeam mai sus.

Asta nu înseamnă că nu poate reprezenta un subiect interesant de discuție mai ales în rândul celor cărora le place chimia. Dar, câți dintre noi, cei care nu suntem familiarizați cu acest domeniu știm ce este osmiul?

Dacă ne-ar întreba cineva care sunt cele mai grele metale, probabil mulți dintre noi am fi tentați să răspundem că plumbul sau mercurul. Ei bine, plumbul și mercurul ocupă printre ultimele locuri într-un clasament al celor mai grele metale, iar în fruntea acestui top se află Osmiu.

Care este cel mai greu metal din lume?

Osmiul este poziționat în mijlocul tabelului periodic Mendeleev și are câțiva vecini puternici, dar și câțiva valoroși, precum paladiu, argint, platină și aur.

Nu este nimic mai greu decât osmiul, un metal pe cât de straniu, pe atât de fascinant. Osmiul este atât de straniu încât este cel mai puțin abundent element din scoarța terestră. Pentru fiecare 1 gram de osmiu, există 307.333.333 grame de oxigen, care este cel mai abundent element. Această deficiență se reflectă în prețul metalului (pe uncie), după cum urmează.

Argint – 15 dolari
Aur – 1.189 dolari
Platină – 794 dolari
Osmiu – 935 dolari

De asemenea, Osmiul este și cel mai dens metal din câte există. Densitatea sa de 22,6 g/ml îl face de 22,6 ori mai greu decât apa. Osmiul și celelalte metale grele se află în partea de jos a a tabelului periodic, în timp ce cele mai ușoare metale sunt în partea de sus.

Pentru ce se folosește acest metal?

Denumirea Osmiu provine din grecescul „osme”, care înseamnă „miros”, deoarece dizolvarea osmiului în acid sau în apă este însoțită de un miros persistent extrem de neplăcut.

Datorită inerției sale chimice, durabilității și durității, Osmiul este folosit pentru a face legături electrice, ace pentru fonograf și stilouri. Dar, în combinație cu patru atomi de oxigen, se obține un compus anorganic denumit tetroxid de osmiu.

Acesta este notabil pentru gama sa largă de utilizări, în ciuda rarității elementului Osmiu, și este deosebit de toxic. Inspirarea unei cantități mari de vapori de tetroxid de osmiu poate fi letală.

Un alt pericol major îl reprezintă un eventual contact al ochilor cu tetroxidul de osmiu. Dacă vaporii ating corneea pot provoca orbirea temporară și, în unele cazuri, permanentă.

În ciuda rarității sale, Osmiul nu este nici pe departe cel mai scump metal natural din lume. Rodiul, un metal preţios folosit pentru a reduce emisiile autovehiculelor, este cel mai valoros metal natural, prețul pe uncie ajungând anul acesta la 9.975 de dolari.

Foto: TecheBlog

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot