Care este cel mai rar și mai greu metal din lume?

22.10.2020
Care este cel mai rar și mai greu metal din lume?

Cine ar fi crezut că cel mai greu metal din lume este și cel mai rar? Este foarte puțin probabil ca „osmiu” să fie primul cuvânt care ne vine în minte după ce ne trezim. Și, cumva, ăsta e un lucru bun pentru că, dacă ar fi așa, nu ar fi un semn prea bun în ceea ce privește mentalul despre care vorbeam mai sus.

Asta nu înseamnă că nu poate reprezenta un subiect interesant de discuție mai ales în rândul celor cărora le place chimia. Dar, câți dintre noi, cei care nu suntem familiarizați cu acest domeniu știm ce este osmiul?

Dacă ne-ar întreba cineva care sunt cele mai grele metale, probabil mulți dintre noi am fi tentați să răspundem că plumbul sau mercurul. Ei bine, plumbul și mercurul ocupă printre ultimele locuri într-un clasament al celor mai grele metale, iar în fruntea acestui top se află Osmiu.

Care este cel mai greu metal din lume?

Osmiul este poziționat în mijlocul tabelului periodic Mendeleev și are câțiva vecini puternici, dar și câțiva valoroși, precum paladiu, argint, platină și aur.

Nu este nimic mai greu decât osmiul, un metal pe cât de straniu, pe atât de fascinant. Osmiul este atât de straniu încât este cel mai puțin abundent element din scoarța terestră. Pentru fiecare 1 gram de osmiu, există 307.333.333 grame de oxigen, care este cel mai abundent element. Această deficiență se reflectă în prețul metalului (pe uncie), după cum urmează.

Argint – 15 dolari
Aur – 1.189 dolari
Platină – 794 dolari
Osmiu – 935 dolari

De asemenea, Osmiul este și cel mai dens metal din câte există. Densitatea sa de 22,6 g/ml îl face de 22,6 ori mai greu decât apa. Osmiul și celelalte metale grele se află în partea de jos a a tabelului periodic, în timp ce cele mai ușoare metale sunt în partea de sus.

Pentru ce se folosește acest metal?

Denumirea Osmiu provine din grecescul „osme”, care înseamnă „miros”, deoarece dizolvarea osmiului în acid sau în apă este însoțită de un miros persistent extrem de neplăcut.

Datorită inerției sale chimice, durabilității și durității, Osmiul este folosit pentru a face legături electrice, ace pentru fonograf și stilouri. Dar, în combinație cu patru atomi de oxigen, se obține un compus anorganic denumit tetroxid de osmiu.

Acesta este notabil pentru gama sa largă de utilizări, în ciuda rarității elementului Osmiu, și este deosebit de toxic. Inspirarea unei cantități mari de vapori de tetroxid de osmiu poate fi letală.

Un alt pericol major îl reprezintă un eventual contact al ochilor cu tetroxidul de osmiu. Dacă vaporii ating corneea pot provoca orbirea temporară și, în unele cazuri, permanentă.

În ciuda rarității sale, Osmiul nu este nici pe departe cel mai scump metal natural din lume. Rodiul, un metal preţios folosit pentru a reduce emisiile autovehiculelor, este cel mai valoros metal natural, prețul pe uncie ajungând anul acesta la 9.975 de dolari.

Foto: TecheBlog

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot