Ce înseamnă război hibrid?

11.10.2022
Ce înseamnă război hibrid?

Războiul reprezintă un conflict militar cu scopul de realizare a unuia sau mai multe interese, de ordin financiar, etnic, politic sau economic. Conflictele armate au fost purtate de-a lungul istoriei omenirii sute de ani la rând și reprezintă modul prin care cele mai multe granițe statale actuale au luat naștere. Cu toții știm ce înseamnă un război civil sau un război de independență, însă ultimele acțiuni militare din Ucraina au adus în atenția noastră un nou termen. La ce face referire expresia „război hibrid”?

Ucraina vs. Rusia

război

Disputele teritoriale dintre Ucraina și Federația Rusă au început încă de după declararea independenței din 1990 a Kievului. Totuși, acestea au escaladat militar în anul 2014, când la ordinul lui Vladimir Putin, trupele ruse au invadat Peninsula Crimeea. De atunci și până la începutul anului 2022, relațiile diplomatice au fost tensionate, pe prag de dizolvare.

La 24 februarie 2022, Federația Rusă decide să invadeze brutal Ucraina, prin atacuri pe mai multe flancuri. Imediat după ordinul conducătorului armatei, rachetele au lovit întreg teritoriul ucrainean, inclusiv în capitala Kiev. Numeroase state au condamnat războiul, impunând sancțiuni economice Moscovei, iar sute de companii s-ar retras din economia rusească.

Puterea militară a Ucrainei înainte de război era de:

Puterea militară a Rusiei înainte de război era de:

Ce înseamnă război hibrid?

În urma evoluției conflictului dintre Rusia și Ucraina, NATO a denumit această formă de război „hibrid”. O serie de acțiuni ostile, în care forța militară reprezintă o mică parte, concentrate pe mici atacuri, cu obiective pe termen lung. În termeni academici, „războiul hibrid” este o teorie a strategiei militare în care războiul politic este combinat cu războiul clasic, războiul cibernetic și alte forme de influență, precum diplomație sau știri false.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot