Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

14.09.2022
Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei? De exemplu, România are ambasade în 79 de state din lume. La București sunt peste 80 de ambasade și state importante precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Spania, Rusia, Italia sau Germania au ambasadă în Capitala României. Există în București și ambasade din țări cu o mai mică rezonanță precum Sudan, Liban, Turkmenistan sau Iorania. Mulți se întreabă dacă ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?

Ei bine, pentru a găsi răspunsul la această întrebare ar trebui să ne întoarcem la Convenția de la Viena de pe 18 aprilie 1961 care stipulează relațiile diplomatice dintre țări. În cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.

Așadar, țara gazdă nu are jurisdicție în interiorul ambasadei unei țări străine. Totodată, convenția spune că statul de reședință are datoria specială de a lua toate măsurile adecvate pentru a proteja sediul misiunii împotriva oricărei intruziuni sau daune și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau afectarea demnității acesteia, scrie pathtoforeignservice.com.

Ficare țară are o singură ambasadă în celelalte state care se găsește în capitala statului respectiv.

Care este diferența dintre consulat și ambasadă?

Conform prevederilor legale, ambasada se ocupă de relațiile dintre două state, în timp ce consulatul se ocupă de relațiile dintre stat și cetățean. Consulii sunt numiți de premier la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ambasadorii sunt numiți de către Președintele României.

De unde vine denumirea de ambasador?

Termenul de „ambasador” provine din franțuzescul „ambassadeur” și desemnează un trimis oficial, de obicei al unui stat suveran (un diplomat de cel mai înalt rang), care este acreditat pentru a asigura reprezentativitatea statului de un alt stat suveran (țară), pe teritoriul său, sau de o organizație recunoscută la nivel internațional (pentru a reprezenta o profesie sau un domeniu de activitate).

Nu poate fi un ambasador perfect acela care nu este în acelaşi timp un bun orator. (Torquato Tasso)

Totodată, termenul mai este utilizat și pentru a reprezenta un diplomat cu o misiune specială și temporară sau, în sens figurat, o persoană cu o misiune oarecare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot