Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

14.09.2022
Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei? De exemplu, România are ambasade în 79 de state din lume. La București sunt peste 80 de ambasade și state importante precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Spania, Rusia, Italia sau Germania au ambasadă în Capitala României. Există în București și ambasade din țări cu o mai mică rezonanță precum Sudan, Liban, Turkmenistan sau Iorania. Mulți se întreabă dacă ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?

Ei bine, pentru a găsi răspunsul la această întrebare ar trebui să ne întoarcem la Convenția de la Viena de pe 18 aprilie 1961 care stipulează relațiile diplomatice dintre țări. În cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.

Așadar, țara gazdă nu are jurisdicție în interiorul ambasadei unei țări străine. Totodată, convenția spune că statul de reședință are datoria specială de a lua toate măsurile adecvate pentru a proteja sediul misiunii împotriva oricărei intruziuni sau daune și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau afectarea demnității acesteia, scrie pathtoforeignservice.com.

Ficare țară are o singură ambasadă în celelalte state care se găsește în capitala statului respectiv.

Care este diferența dintre consulat și ambasadă?

Conform prevederilor legale, ambasada se ocupă de relațiile dintre două state, în timp ce consulatul se ocupă de relațiile dintre stat și cetățean. Consulii sunt numiți de premier la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ambasadorii sunt numiți de către Președintele României.

De unde vine denumirea de ambasador?

Termenul de „ambasador” provine din franțuzescul „ambassadeur” și desemnează un trimis oficial, de obicei al unui stat suveran (un diplomat de cel mai înalt rang), care este acreditat pentru a asigura reprezentativitatea statului de un alt stat suveran (țară), pe teritoriul său, sau de o organizație recunoscută la nivel internațional (pentru a reprezenta o profesie sau un domeniu de activitate).

Nu poate fi un ambasador perfect acela care nu este în acelaşi timp un bun orator. (Torquato Tasso)

Totodată, termenul mai este utilizat și pentru a reprezenta un diplomat cu o misiune specială și temporară sau, în sens figurat, o persoană cu o misiune oarecare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot