Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

14.09.2022
Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei? De exemplu, România are ambasade în 79 de state din lume. La București sunt peste 80 de ambasade și state importante precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Spania, Rusia, Italia sau Germania au ambasadă în Capitala României. Există în București și ambasade din țări cu o mai mică rezonanță precum Sudan, Liban, Turkmenistan sau Iorania. Mulți se întreabă dacă ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?

Ei bine, pentru a găsi răspunsul la această întrebare ar trebui să ne întoarcem la Convenția de la Viena de pe 18 aprilie 1961 care stipulează relațiile diplomatice dintre țări. În cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.

Așadar, țara gazdă nu are jurisdicție în interiorul ambasadei unei țări străine. Totodată, convenția spune că statul de reședință are datoria specială de a lua toate măsurile adecvate pentru a proteja sediul misiunii împotriva oricărei intruziuni sau daune și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau afectarea demnității acesteia, scrie pathtoforeignservice.com.

Ficare țară are o singură ambasadă în celelalte state care se găsește în capitala statului respectiv.

Care este diferența dintre consulat și ambasadă?

Conform prevederilor legale, ambasada se ocupă de relațiile dintre două state, în timp ce consulatul se ocupă de relațiile dintre stat și cetățean. Consulii sunt numiți de premier la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ambasadorii sunt numiți de către Președintele României.

De unde vine denumirea de ambasador?

Termenul de „ambasador” provine din franțuzescul „ambassadeur” și desemnează un trimis oficial, de obicei al unui stat suveran (un diplomat de cel mai înalt rang), care este acreditat pentru a asigura reprezentativitatea statului de un alt stat suveran (țară), pe teritoriul său, sau de o organizație recunoscută la nivel internațional (pentru a reprezenta o profesie sau un domeniu de activitate).

Nu poate fi un ambasador perfect acela care nu este în acelaşi timp un bun orator. (Torquato Tasso)

Totodată, termenul mai este utilizat și pentru a reprezenta un diplomat cu o misiune specială și temporară sau, în sens figurat, o persoană cu o misiune oarecare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot