Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

14.09.2022
Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei? De exemplu, România are ambasade în 79 de state din lume. La București sunt peste 80 de ambasade și state importante precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Spania, Rusia, Italia sau Germania au ambasadă în Capitala României. Există în București și ambasade din țări cu o mai mică rezonanță precum Sudan, Liban, Turkmenistan sau Iorania. Mulți se întreabă dacă ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?

Ei bine, pentru a găsi răspunsul la această întrebare ar trebui să ne întoarcem la Convenția de la Viena de pe 18 aprilie 1961 care stipulează relațiile diplomatice dintre țări. În cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.

Așadar, țara gazdă nu are jurisdicție în interiorul ambasadei unei țări străine. Totodată, convenția spune că statul de reședință are datoria specială de a lua toate măsurile adecvate pentru a proteja sediul misiunii împotriva oricărei intruziuni sau daune și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau afectarea demnității acesteia, scrie pathtoforeignservice.com.

Ficare țară are o singură ambasadă în celelalte state care se găsește în capitala statului respectiv.

Care este diferența dintre consulat și ambasadă?

Conform prevederilor legale, ambasada se ocupă de relațiile dintre două state, în timp ce consulatul se ocupă de relațiile dintre stat și cetățean. Consulii sunt numiți de premier la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ambasadorii sunt numiți de către Președintele României.

De unde vine denumirea de ambasador?

Termenul de „ambasador” provine din franțuzescul „ambassadeur” și desemnează un trimis oficial, de obicei al unui stat suveran (un diplomat de cel mai înalt rang), care este acreditat pentru a asigura reprezentativitatea statului de un alt stat suveran (țară), pe teritoriul său, sau de o organizație recunoscută la nivel internațional (pentru a reprezenta o profesie sau un domeniu de activitate).

Nu poate fi un ambasador perfect acela care nu este în acelaşi timp un bun orator. (Torquato Tasso)

Totodată, termenul mai este utilizat și pentru a reprezenta un diplomat cu o misiune specială și temporară sau, în sens figurat, o persoană cu o misiune oarecare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot