Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

14.09.2022
Cărui stat aparține pământul pe care se află o Ambasadă?

Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei? De exemplu, România are ambasade în 79 de state din lume. La București sunt peste 80 de ambasade și state importante precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Spania, Rusia, Italia sau Germania au ambasadă în Capitala României. Există în București și ambasade din țări cu o mai mică rezonanță precum Sudan, Liban, Turkmenistan sau Iorania. Mulți se întreabă dacă ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?

Ei bine, pentru a găsi răspunsul la această întrebare ar trebui să ne întoarcem la Convenția de la Viena de pe 18 aprilie 1961 care stipulează relațiile diplomatice dintre țări. În cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.

Așadar, țara gazdă nu are jurisdicție în interiorul ambasadei unei țări străine. Totodată, convenția spune că statul de reședință are datoria specială de a lua toate măsurile adecvate pentru a proteja sediul misiunii împotriva oricărei intruziuni sau daune și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau afectarea demnității acesteia, scrie pathtoforeignservice.com.

Ficare țară are o singură ambasadă în celelalte state care se găsește în capitala statului respectiv.

Care este diferența dintre consulat și ambasadă?

Conform prevederilor legale, ambasada se ocupă de relațiile dintre două state, în timp ce consulatul se ocupă de relațiile dintre stat și cetățean. Consulii sunt numiți de premier la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce ambasadorii sunt numiți de către Președintele României.

De unde vine denumirea de ambasador?

Termenul de „ambasador” provine din franțuzescul „ambassadeur” și desemnează un trimis oficial, de obicei al unui stat suveran (un diplomat de cel mai înalt rang), care este acreditat pentru a asigura reprezentativitatea statului de un alt stat suveran (țară), pe teritoriul său, sau de o organizație recunoscută la nivel internațional (pentru a reprezenta o profesie sau un domeniu de activitate).

Nu poate fi un ambasador perfect acela care nu este în acelaşi timp un bun orator. (Torquato Tasso)

Totodată, termenul mai este utilizat și pentru a reprezenta un diplomat cu o misiune specială și temporară sau, în sens figurat, o persoană cu o misiune oarecare.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 14 septembrie este cea de-a 257-a a calendarului gregorian și a 258-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Când au fost inventate benzile de circulație?
Când au fost inventate benzile de circulație?
Epoca modernă este reprezentată de dezvoltarea obiectului pe care îl folosim cel mai des, mașina. Cu ajutorul acesteia ajungem într-un timp scurt în diferite puncte, ne planificăm concedii și... citește tot
Cine a inventat guma de mestecat?
Cine a inventat guma de mestecat?
Gumă de mestecat este considerată aliment în Uniunea Europeană. Destul de surprinzător, însă se pare că specialiștii în domeniu știu mai bine decât noi. Potrivit datelor istorice, oamenii... citește tot
Cum a decurs prima întâlnire dintre Diana și regina Elisabeta a II-a?
Cum a decurs prima întâlnire dintre Diana și regina Elisabeta a II-a?
Regina Elisabeta a II-a a decedat pe data de 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Domnia acesteia, lungă de 70 de ani, a fost una presărată cu evenimente, atât pozitive, cât și negative.... citește tot