Ping-pong cu săbiile lui Sinan Pașa și Ștefan cel Mare între România și Turcia

13.09.2022
Ping-pong cu săbiile lui Sinan Pașa și Ștefan cel Mare între România și Turcia

Ștefan cel Mare (1438 sau 1439 – 2 iulie 1504) a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani, între 1457 și 1504. Acesta a avut cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Faptele sale de vitejie împotriva turcilor au fost relatate cum se cuvine în cărțile de istorie, iar sabia se află la loc de cinste într-un muzeu. Doar că aceasta stă la un muzeu din Turcia, nu la unul din România. De ani de zile autoritățile române încearcă repatrierea spadei, fără succes.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci?

Conform izvoarelor istorice, domnitorul Moldovei ar fi purtat 42 de războaie cu otomanii, fiind învins doar de cinci ori. Sabia acestuia a scris istorie și a ajuns să fie expusă la muzeul Topkapî din Istanbul, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani (1465-1856). Potrivit istoricilor, există două variante prin care exponatul de 1,25 de metri a ajuns în posesia turcilor.

Prima ipoteză susține că a fost făcută cadou de fiul domnitorului turcilor pentru a îmbunătăți relațiile diplomatice cu aceștia. Cea de-a două variantă ar fi că sabia ar fi fost capturată de trupele otomane, într-una din multiplele bătălii purtatea contra răzeșilor lui Ștefan cel Mare.

Cum au încercat românii să ia sabia lui Ștefan cel Mare de la turci?

În anul 1977, diplomații români de la Ankara au fost aproape să readucă în țară sabia lui Ștefan cel Mare. Aceștia au oferit la schimb sabia lui Sinan Pașa (3 aprilie 1520 – 3 aprilie 1596), unul dintre cei mai importanți lideri otomani din istorie.

În anul 1970, după ce s-a înființat Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România a intrat în posesia instituției o sabie de tip oriental pe care era inscripționată mai multe versete din Coran, anul 912 islamic (aproximativ 1506 din Era Creștină) și era dedicată lui Sahib Sinan Pașa. Drept urmare, arma a fost atribuită marelui vizir Sinan Pașa, pe care Mihai Viteazul l-a înfruntat în bătălia de la Călugăreni în anul 1595. Se pare că Sinan Pașa a intrat în posesia armei multe decenii mai târziu, ocazie cu care i-a fost gravat numele pe sabie.

Ambasada României la Ankara a întreprins, în martie 1977, demersurile pentru ca sabia lui Ștefan cel Mare să revină în țară, iar în locul ei să fie trimisă la Istanbul sabia lui Sinan Pașa. Inițial, turcii au fost de acord, însă au întâmpinat probleme cu legea patrimoniului, care interzicea scoaterea din țară a unui obiect care făcea parte din patrimoniul național.

Autoritățile de la Ankara au cerut chiar date suplimentare și fotografii a sabiei lui Sinan Pașa, încercând chiar să modifice legea pentru a ajuta transferul. Pe data de 24 octombrie 1977, ambasadorul român în Turcia George Marin a trimis o telegramă în țară în care a anunțat felul în care decurg negocierile.

În cursul zilei de azi, proiectul de lege, cu numărul 7182, a fost înaintat Secretariatului Consiliului de Miniștri. Folosind toate posibilitățile noastre, inclusiv ajutorul altor tovarăși din colectiv, vom acționa pentru ca proiectul de lege propus de I.S. Çağlayangil să fie inclus cât mai curând pe agenda dezbaterilor Consiliului de miniștri turc. În vederea susținerii proiectului a fost pregătit și ministrul culturii, Avni Akyol, ca și alți membri ai Guvernului. După aprobarea proiectului de lege de către Guvern, el va fi transmis Parlamentului, unde vom putea acționa în continuare, la nivelul unor comisii, ca și la dezbaterea generală, având – așa cum am mai informat – și sprijinul opoziției. În ultima convorbire pe care am avut-o recent cu B. Ecevit, acesta a promis sprijin. Urmărim cu toată atenția acțiunea și, pe măsura apariției unor noi elemente, vom informa, a scris în telegramă George Marin, potrivit culoriletrecutului.ro.

Cu toate acestea, legea nu a mai ajuns în Parlamentul turc pentru a fi schimbată, iar sabia lui Ștefan cel Mare a rămas la Istanbul, acolo unde se găsește și astăzi. Nu se știe motivul pentru care înțelegerea a picat, însă se poate presupune că aceștia au considerat spada lui Ștefan cel Mare este mai valoroasă decât a lui Sinan Pașa.

Sinan Pașa și-a pierdut spada la Călugăreni

În august 1595, comandatul de oști Sinan Pașa a întreprins o campanie împotriva lui Mihai Viteazul în Țara Românească. Rezultatele dezastruoase ale operațiunii, în special înfrângerea suferită în Bătălia de la Giurgiu, l-au aruncat în dizgrație, concretizată în destituirea sa din funcția de mare vizir, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising