Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

15.05.2023
Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Relațiile diplomatice între țări s-au îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani. Marile războaie au încetat, iar diplomația stă în multe dinstre situații la masa negocierilor. În cazul problemelor care pot apărea pentru anumiți cetățeni în teritoriul altor țări ambasada intervine decisiv. Misiunile diplomatice se împart în mai multe categorii. Astfel că cetățenii care locuiesc pe teritoriile altor țări se pot adresa fie ambasadei, fie consulatului. Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Țări cu care România NU are relații diplomatice

ambasadă

România este un stat cu importante relații diplomatice. Fie că vorbim de Brazilia, Australia, China sau chiar Coreea de Nord, relațiile diplomatice există la nivel ridicat. Cu toate acestea, sunt și state în care țara noastră nu are nicio reprezentare politică.

Țara noastră este absentă din punct de vedere diplomatic în mai multe țări, cele mai multe aflându-se în zone de conflict. Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, există 94 de ambasade și o rețea consulară de 147 locații. Printre țările cu care România nu are relații diplomatice se numără

Alte națiuni cu care România nu are relații diplomatice în interiorul țărilor sunt: El Salvador, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Guyana, Suriname, Bolivia, Madagascar, Yemen, Congo, Papua Noua Guinee sau Ciad. Lipsa relațiilor directe dintre state este dată de lipsa de interes strategic al țării, dar și lipsa acută de resurse.

Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Din punct de vedere a definițiilor, consulatul este forma mai mică a unei ambasade, fiind reprezentată de un birou oficial al unei țări pe teritoriul altui stat. Este condus de consul, care raportează ambasadorului. Este situat în mai multe orașe importante ale țării gazdă, cu excepția capitalei.

Ambasada este biroul diplomatic principal, care include ambasadorul și personalul. Aceasta deservește drept sediu principal pentru afacerile externe ale țării. Poate exista maximum o ambasadă a unei țări în altă țară, fiind poziționată în capitală.

  1. Ambasada este reprezentarea principală a țării. Consulatul este parte a ambasadei.
  2. Șeful consulatului se află în subordinea ambasadorului.
  3. Într-o țară există mai multe consulate, dacă este cazul, dar doar o ambasadă.
  4. Consulatele sunt în cele mai mari orașe, dar ambasada este doar în capitală.
  5. Munca ambasadei vizează diferite probleme diplomatice ale țării, iar consulatul se ocupă de problemele mai mici ale cetățenilor.

Foto: Romania.europalibera.org & Stiripescurt.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot