Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

15.05.2023
Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Relațiile diplomatice între țări s-au îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani. Marile războaie au încetat, iar diplomația stă în multe dinstre situații la masa negocierilor. În cazul problemelor care pot apărea pentru anumiți cetățeni în teritoriul altor țări ambasada intervine decisiv. Misiunile diplomatice se împart în mai multe categorii. Astfel că cetățenii care locuiesc pe teritoriile altor țări se pot adresa fie ambasadei, fie consulatului. Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Țări cu care România NU are relații diplomatice

ambasadă

România este un stat cu importante relații diplomatice. Fie că vorbim de Brazilia, Australia, China sau chiar Coreea de Nord, relațiile diplomatice există la nivel ridicat. Cu toate acestea, sunt și state în care țara noastră nu are nicio reprezentare politică.

Țara noastră este absentă din punct de vedere diplomatic în mai multe țări, cele mai multe aflându-se în zone de conflict. Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, există 94 de ambasade și o rețea consulară de 147 locații. Printre țările cu care România nu are relații diplomatice se numără

Alte națiuni cu care România nu are relații diplomatice în interiorul țărilor sunt: El Salvador, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Guyana, Suriname, Bolivia, Madagascar, Yemen, Congo, Papua Noua Guinee sau Ciad. Lipsa relațiilor directe dintre state este dată de lipsa de interes strategic al țării, dar și lipsa acută de resurse.

Care este diferența dintre ambasadă și consulat?

Din punct de vedere a definițiilor, consulatul este forma mai mică a unei ambasade, fiind reprezentată de un birou oficial al unei țări pe teritoriul altui stat. Este condus de consul, care raportează ambasadorului. Este situat în mai multe orașe importante ale țării gazdă, cu excepția capitalei.

Ambasada este biroul diplomatic principal, care include ambasadorul și personalul. Aceasta deservește drept sediu principal pentru afacerile externe ale țării. Poate exista maximum o ambasadă a unei țări în altă țară, fiind poziționată în capitală.

  1. Ambasada este reprezentarea principală a țării. Consulatul este parte a ambasadei.
  2. Șeful consulatului se află în subordinea ambasadorului.
  3. Într-o țară există mai multe consulate, dacă este cazul, dar doar o ambasadă.
  4. Consulatele sunt în cele mai mari orașe, dar ambasada este doar în capitală.
  5. Munca ambasadei vizează diferite probleme diplomatice ale țării, iar consulatul se ocupă de problemele mai mici ale cetățenilor.

Foto: Romania.europalibera.org & Stiripescurt.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot