Cine a zis expresia „Și tu, Brutus”? În ce context a fost spusă?

05.11.2020
Cine a zis expresia „Și tu, Brutus”? În ce context a fost spusă?

Una dintre cele mai faimoase citate din literatura engleză, din piesa Iulius Cezar a lui Shakespeare este „Et tu Brute”. „Et tu Brute” vine din latină și înseamnă „Și tu, Brutus?”.

Aceste cuvinte au fost rostite de Iulius Cezar într-una dintre cele mai dramatice, violente și sângeroase scene. Complotul pus la cale de senatori, la care a luat parte inclusiv Brutus, a dus la asasinarea lui Iulius Cezar. Acesta din urmă voia să pună capăt republicii și să se auto-proclame împărat. „Și tu, Brutus?” ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Cezar.

Povestea din spatele faimoasei replici „Și tu Brutus”

În piesă, un grup de senatori, printre ei și Brutus, cel mai bun prieten al lui Cezar, au decis că ambițiile lui Iulius Cezar de a se declara împărat al Romei sunt mărețe. Roma a avut o mândră tradiție republicană.

Grupul, condus de Cassius și Brutus, au decis că singura soluție este asasinarea lui. L-au ademenit în capitală, unde s-a opus judecății sale. Conspiratorii folosesc lingușirea și apelează la ego-ul lui Iulius Cezar pentru a-l atrage și, odată ajuns în clădire, l-au înconjurat și l-au înjunghiat.

Deși Brutus este unul dintre apropiații lui Cezar (împăratul avusese o relație cu mama lui Brutus), Brutus a recunoscut pericolele din ambiția lui Cezar și s-a alăturat conspirației într-un rol principal.

El era în picioare, privindu-l pe Cezar cum moare, înjunghiat de mai mulți senatori. Iulius Cezar se clatina spre prietenul său, atrăgându-l, dar Brutus l-a înjunghiat. În momentul acela, Cezar spune: „Et tu Brute?”, apoi cade.

Shakespeare, teatru maxim

Când Shakespeare a scris despre personaje istorice reale, el și-a luat informațiile din scrierile istoricilor. Pentru piesele de teatru romane, el a folosit traducerea de către North a scrierilor biografice ale istoricului roman Plutarh despre personaje romane și folosește și un alt istoric roman, Suetonius, ambii scriind despre asasinarea lui Iulius Cezar.

Plutarh a scris că Cezar și-a tras toga peste cap și a murit în tăcere. Shakespeare preferă relatarea mai dramatică. Suetonius a scris că Cezar ar fi zis „Kai su teknon?” („Și tu, fiul meu?”) în limba greacă. Aceasta era vorbită mai mult de romanii de rang înalt, iar latina era mai vulgară și era limba oamenilor de rând, dar Shakespeare a pus-o în latină.

Și astfel, Shakespeare a folosit aceste trei cuvinte, „et tu brute” pentru un efect teatral maxim. A pune această întrebare celui mai bun prieten al tău, care este pe cale să moară, este una dintre cele mai emoționante replici date vreodată. Este marca comercială a lui Shakespeare ca scriitor să strecoare cantități uriașe de semnificație în câteva cuvinte.

Și pentru că este o expresie atât de spectaculoasă, a ajuns să însemne mult mai mult dincolo de limitele textului. Nu înseamnă doar trădare, ci trădarea incredibilă a încrederii de către ultima persoană de pe pământ la care cineva s-ar aștepta să o trădeze.

Acesta este, poate, cel mai dureros lucru prin care ar putea să treacă cineva. Orice persoană ar fi întrebată „Și tu, Brutus?” va ști cât de grav a rănit pe cineva care a avut încredere deplină în ea.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot