Cine a zis expresia „Și tu, Brutus”? În ce context a fost spusă?

05.11.2020
Cine a zis expresia „Și tu, Brutus”? În ce context a fost spusă?

Una dintre cele mai faimoase citate din literatura engleză, din piesa Iulius Cezar a lui Shakespeare este „Et tu Brute”. „Et tu Brute” vine din latină și înseamnă „Și tu, Brutus?”.

Aceste cuvinte au fost rostite de Iulius Cezar într-una dintre cele mai dramatice, violente și sângeroase scene. Complotul pus la cale de senatori, la care a luat parte inclusiv Brutus, a dus la asasinarea lui Iulius Cezar. Acesta din urmă voia să pună capăt republicii și să se auto-proclame împărat. „Și tu, Brutus?” ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Cezar.

Povestea din spatele faimoasei replici „Și tu Brutus”

În piesă, un grup de senatori, printre ei și Brutus, cel mai bun prieten al lui Cezar, au decis că ambițiile lui Iulius Cezar de a se declara împărat al Romei sunt mărețe. Roma a avut o mândră tradiție republicană.

Grupul, condus de Cassius și Brutus, au decis că singura soluție este asasinarea lui. L-au ademenit în capitală, unde s-a opus judecății sale. Conspiratorii folosesc lingușirea și apelează la ego-ul lui Iulius Cezar pentru a-l atrage și, odată ajuns în clădire, l-au înconjurat și l-au înjunghiat.

Deși Brutus este unul dintre apropiații lui Cezar (împăratul avusese o relație cu mama lui Brutus), Brutus a recunoscut pericolele din ambiția lui Cezar și s-a alăturat conspirației într-un rol principal.

El era în picioare, privindu-l pe Cezar cum moare, înjunghiat de mai mulți senatori. Iulius Cezar se clatina spre prietenul său, atrăgându-l, dar Brutus l-a înjunghiat. În momentul acela, Cezar spune: „Et tu Brute?”, apoi cade.

Shakespeare, teatru maxim

Când Shakespeare a scris despre personaje istorice reale, el și-a luat informațiile din scrierile istoricilor. Pentru piesele de teatru romane, el a folosit traducerea de către North a scrierilor biografice ale istoricului roman Plutarh despre personaje romane și folosește și un alt istoric roman, Suetonius, ambii scriind despre asasinarea lui Iulius Cezar.

Plutarh a scris că Cezar și-a tras toga peste cap și a murit în tăcere. Shakespeare preferă relatarea mai dramatică. Suetonius a scris că Cezar ar fi zis „Kai su teknon?” („Și tu, fiul meu?”) în limba greacă. Aceasta era vorbită mai mult de romanii de rang înalt, iar latina era mai vulgară și era limba oamenilor de rând, dar Shakespeare a pus-o în latină.

Și astfel, Shakespeare a folosit aceste trei cuvinte, „et tu brute” pentru un efect teatral maxim. A pune această întrebare celui mai bun prieten al tău, care este pe cale să moară, este una dintre cele mai emoționante replici date vreodată. Este marca comercială a lui Shakespeare ca scriitor să strecoare cantități uriașe de semnificație în câteva cuvinte.

Și pentru că este o expresie atât de spectaculoasă, a ajuns să însemne mult mai mult dincolo de limitele textului. Nu înseamnă doar trădare, ci trădarea incredibilă a încrederii de către ultima persoană de pe pământ la care cineva s-ar aștepta să o trădeze.

Acesta este, poate, cel mai dureros lucru prin care ar putea să treacă cineva. Orice persoană ar fi întrebată „Și tu, Brutus?” va ști cât de grav a rănit pe cineva care a avut încredere deplină în ea.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot