Curiozități despre Roma, „Orașul etern”. Când a devenit Roma capitala Italiei?

28.04.2022
Curiozități despre Roma, „Orașul etern”. Când a devenit Roma capitala Italiei?

Roma este un oraș plin de istorie antică, de la Colosseum la portul Ostia Antica până la maiestuosul Vatican și Capela Sixtină. Oriunde te plimbi vezi monumente istorice incredibile, biserici, fântâni și repere interesante. Este un loc de explorat cu ochii larg deschiși și urechile ciulite.

În timp ce cei mai mulți dintre noi am învățat despre Roma Antică la școală, este o cu totul altă experiență să te plimbi pe străzile orașului modern. Cei care trec pe lângă Forumul Roman și ajung la Colosseum, simt plimbarea ca o întoarcere în timp.

Bineînțeles, printre explorări, turiștii pot petrece clipe minunate savurând preparatele tradiționale. Își încep ziua cu un cappuccino de dimineață (niciodată după prânz, vezi aici de ce), iar pentru un plus de savoare gustă din faimosul gelato italian.

Cele mai fascinante lucruri pe care trebuie să le știi despre Roma

Pentru că toate drumurile duc la Roma, iată câteva lucruri interesante pe care trebuie să le știi despre minunata capitală a Italiei, potrivit Carpe Diem Rome.

Roma modernă are 280 de fântâni și peste 900 de biserici.

Monede în valoare de aproape 700.000 de euro sunt aruncate în Fântâna Trevi din „Orașul Etern” în fiecare an. Încasările sunt donate Caritas pentru ai ajuta pe cei aflați în nevoie.

Fontana di Trevi, Roma

Romanii au construit o rețea de drumuri de aproximativ 85300 km până la începutul secolului al IV-lea. Expresia „Toate drumurile duc la Roma” se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, atunci când cele 29 de căi de acces public, ce străbăteau întreg Imperiul Roman aveau aceeași finalitate: Roma.

În Roma Antică, numai bărbaților născuți liberi li se permitea să poarte toge, semn al cetățeniei romane. Femeile purtau stole, versiunea feminină a togii, făcute din in.

Mascota Romei este o lupoaică ce a avut grijă de frații Romulus și Remus, fondatorii mitologici ai Romei.

Roma a devenit capitala Italiei unificate în anul 1870, luând titlul de la Florența.

Legea din frumosul oraș permite pisicilor să trăiască liber în locul în care s-au născut. Pisicile sălbatice se pot cățăra pe pereții Colosseumului și pot dormi printre ruinele Forumului.

Puțini sunt cei care știu că femeile din Roma antică obișnuiau să-și vopsească părul cu grăsime de capră și cenușă de lemn de fag. Cele mai populare culori erau roșu și blond.

Primul centru comercial a fost construit la Roma între anii 107 și 110 d.Hr. de către împăratul Traian. A vândut o mare varietate de bunuri și produse alimentare.

Prima universitate din Roma, La Sapienza, înființată în 1303 d.Hr., este cea mai mare din Europa și a doua ca mărime din lume.

Capitala Italiei are un muzeu dedicat în întregime pastelor.

Bazilica Sf. Petru din Vatican este cea mai mare biserică construită vreodată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot