Curiozități despre Roma, „Orașul etern”. Când a devenit Roma capitala Italiei?

28.04.2022
Curiozități despre Roma, „Orașul etern”. Când a devenit Roma capitala Italiei?

Roma este un oraș plin de istorie antică, de la Colosseum la portul Ostia Antica până la maiestuosul Vatican și Capela Sixtină. Oriunde te plimbi vezi monumente istorice incredibile, biserici, fântâni și repere interesante. Este un loc de explorat cu ochii larg deschiși și urechile ciulite.

În timp ce cei mai mulți dintre noi am învățat despre Roma Antică la școală, este o cu totul altă experiență să te plimbi pe străzile orașului modern. Cei care trec pe lângă Forumul Roman și ajung la Colosseum, simt plimbarea ca o întoarcere în timp.

Bineînțeles, printre explorări, turiștii pot petrece clipe minunate savurând preparatele tradiționale. Își încep ziua cu un cappuccino de dimineață (niciodată după prânz, vezi aici de ce), iar pentru un plus de savoare gustă din faimosul gelato italian.

Cele mai fascinante lucruri pe care trebuie să le știi despre Roma

Pentru că toate drumurile duc la Roma, iată câteva lucruri interesante pe care trebuie să le știi despre minunata capitală a Italiei, potrivit Carpe Diem Rome.

Roma modernă are 280 de fântâni și peste 900 de biserici.

Monede în valoare de aproape 700.000 de euro sunt aruncate în Fântâna Trevi din „Orașul Etern” în fiecare an. Încasările sunt donate Caritas pentru ai ajuta pe cei aflați în nevoie.

Fontana di Trevi, Roma

Romanii au construit o rețea de drumuri de aproximativ 85300 km până la începutul secolului al IV-lea. Expresia „Toate drumurile duc la Roma” se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, atunci când cele 29 de căi de acces public, ce străbăteau întreg Imperiul Roman aveau aceeași finalitate: Roma.

În Roma Antică, numai bărbaților născuți liberi li se permitea să poarte toge, semn al cetățeniei romane. Femeile purtau stole, versiunea feminină a togii, făcute din in.

Mascota Romei este o lupoaică ce a avut grijă de frații Romulus și Remus, fondatorii mitologici ai Romei.

Roma a devenit capitala Italiei unificate în anul 1870, luând titlul de la Florența.

Legea din frumosul oraș permite pisicilor să trăiască liber în locul în care s-au născut. Pisicile sălbatice se pot cățăra pe pereții Colosseumului și pot dormi printre ruinele Forumului.

Puțini sunt cei care știu că femeile din Roma antică obișnuiau să-și vopsească părul cu grăsime de capră și cenușă de lemn de fag. Cele mai populare culori erau roșu și blond.

Primul centru comercial a fost construit la Roma între anii 107 și 110 d.Hr. de către împăratul Traian. A vândut o mare varietate de bunuri și produse alimentare.

Prima universitate din Roma, La Sapienza, înființată în 1303 d.Hr., este cea mai mare din Europa și a doua ca mărime din lume.

Capitala Italiei are un muzeu dedicat în întregime pastelor.

Bazilica Sf. Petru din Vatican este cea mai mare biserică construită vreodată.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot