Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

21.10.2022
Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Aflat în centrul Romei, monumentul are o istorie de aproximativ 2.000 de ani. După piramidele din Egipt, Colosseumul a fost cea mai mare construcție a vremurilor sale, astfel că a fost inclus pe lista celor șapte minuni ale lumii moderne.

Cine a construit Colosseumul?

Cel mai mare amfiteatru antic din Italia a început să fie ridicat, în anul 72 d. Hr., sub conducerea împăratului Vespasian. Construcția a fost terminată abia în anul 80 d. Hr. când la conducere se afla Titus. În perioada 81-96, în timpul domniei lui Domitian, clădirea a suferit câteva modificări pentru a putea susține anumite spectacole.

Construcția a fost folosită pentru luptele cu gladiatori, dar și pentru a susține spectacole publice, precum diferite bătălii maritime. Potrivit istoricilor, aproximativ 65.000 de oameni umpleau amfiteatrul la fiecare show, iar numărul lor putea crește maxim până la 80.000. Ulterior, Colosseumul a mai fost completat cu diferite mecanisme pentru a susține spectacole cu animale și execuții publice.

După anul 500 construcția nu a mai fost folosită pentru divertisment, astfel că autoritățile romane au decis să fie utilizată ca și locuințe pentru cetățeni sau pentru a organiza diferite ateliere. Trebuie precizat că la un moment dat Colosseumul a fost transformat într-un altar creştin.

Ce s-a întâmplat cu partea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este cel mai mare simbol al Imperiului Roman. Construcția trebuia să fie imensă, deoarece la acea vreme Roma reprezenta centrul economic, politic și social al Europei. Din păcate, clădirea a avut de suferit odată cu trecerea anilor, iar în anul 217 un incendiu puternic a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor. Reparațiile au durat aproximativ 100 de ani.

În anul 443, a avut loc un cutremur devastator care a distrus o mare parte din clădirile din Roma. Colosseumul a fost avariat grav de tot, iar strălucirea de altădată începea să se stingă. În urma acestui eveniment, inelul exterior al amfiteatrului a căzut.

Construcția a avut de suferit și din cauza invadatorilor. Neavând ce mânca, oamenii au început să vândă bucăți din amfiteatrul Flavian (așa a fost denumit Colosseumul după dinastia Flavian) pentru a face rost de bani.

Cu toate acestea, cea mai mare lovitură primită de Colosseum a avut loc în anul 1349, când un alt cutremur a lovit Italia, iar partea de sud a structurii s-a prăbușit. De fapt, acela a fost momentul în care a dispărut jumătate din amfiteatrul roman, potrivit sightseeingtoursitaly.com. Bucățile căzute au fost folosite la ridicarea basilicii Sfântul Petru din centrul Vaticanului.

Colosseumul este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune cu torțe, „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul amfiteatrului, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising