Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

21.10.2022
Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Aflat în centrul Romei, monumentul are o istorie de aproximativ 2.000 de ani. După piramidele din Egipt, Colosseumul a fost cea mai mare construcție a vremurilor sale, astfel că a fost inclus pe lista celor șapte minuni ale lumii moderne.

Cine a construit Colosseumul?

Cel mai mare amfiteatru antic din Italia a început să fie ridicat, în anul 72 d. Hr., sub conducerea împăratului Vespasian. Construcția a fost terminată abia în anul 80 d. Hr. când la conducere se afla Titus. În perioada 81-96, în timpul domniei lui Domitian, clădirea a suferit câteva modificări pentru a putea susține anumite spectacole.

Construcția a fost folosită pentru luptele cu gladiatori, dar și pentru a susține spectacole publice, precum diferite bătălii maritime. Potrivit istoricilor, aproximativ 65.000 de oameni umpleau amfiteatrul la fiecare show, iar numărul lor putea crește maxim până la 80.000. Ulterior, Colosseumul a mai fost completat cu diferite mecanisme pentru a susține spectacole cu animale și execuții publice.

După anul 500 construcția nu a mai fost folosită pentru divertisment, astfel că autoritățile romane au decis să fie utilizată ca și locuințe pentru cetățeni sau pentru a organiza diferite ateliere. Trebuie precizat că la un moment dat Colosseumul a fost transformat într-un altar creştin.

Ce s-a întâmplat cu partea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este cel mai mare simbol al Imperiului Roman. Construcția trebuia să fie imensă, deoarece la acea vreme Roma reprezenta centrul economic, politic și social al Europei. Din păcate, clădirea a avut de suferit odată cu trecerea anilor, iar în anul 217 un incendiu puternic a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor. Reparațiile au durat aproximativ 100 de ani.

În anul 443, a avut loc un cutremur devastator care a distrus o mare parte din clădirile din Roma. Colosseumul a fost avariat grav de tot, iar strălucirea de altădată începea să se stingă. În urma acestui eveniment, inelul exterior al amfiteatrului a căzut.

Construcția a avut de suferit și din cauza invadatorilor. Neavând ce mânca, oamenii au început să vândă bucăți din amfiteatrul Flavian (așa a fost denumit Colosseumul după dinastia Flavian) pentru a face rost de bani.

Cu toate acestea, cea mai mare lovitură primită de Colosseum a avut loc în anul 1349, când un alt cutremur a lovit Italia, iar partea de sud a structurii s-a prăbușit. De fapt, acela a fost momentul în care a dispărut jumătate din amfiteatrul roman, potrivit sightseeingtoursitaly.com. Bucățile căzute au fost folosite la ridicarea basilicii Sfântul Petru din centrul Vaticanului.

Colosseumul este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune cu torțe, „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul amfiteatrului, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot