Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

21.10.2022
Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Aflat în centrul Romei, monumentul are o istorie de aproximativ 2.000 de ani. După piramidele din Egipt, Colosseumul a fost cea mai mare construcție a vremurilor sale, astfel că a fost inclus pe lista celor șapte minuni ale lumii moderne.

Cine a construit Colosseumul?

Cel mai mare amfiteatru antic din Italia a început să fie ridicat, în anul 72 d. Hr., sub conducerea împăratului Vespasian. Construcția a fost terminată abia în anul 80 d. Hr. când la conducere se afla Titus. În perioada 81-96, în timpul domniei lui Domitian, clădirea a suferit câteva modificări pentru a putea susține anumite spectacole.

Construcția a fost folosită pentru luptele cu gladiatori, dar și pentru a susține spectacole publice, precum diferite bătălii maritime. Potrivit istoricilor, aproximativ 65.000 de oameni umpleau amfiteatrul la fiecare show, iar numărul lor putea crește maxim până la 80.000. Ulterior, Colosseumul a mai fost completat cu diferite mecanisme pentru a susține spectacole cu animale și execuții publice.

După anul 500 construcția nu a mai fost folosită pentru divertisment, astfel că autoritățile romane au decis să fie utilizată ca și locuințe pentru cetățeni sau pentru a organiza diferite ateliere. Trebuie precizat că la un moment dat Colosseumul a fost transformat într-un altar creştin.

Ce s-a întâmplat cu partea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este cel mai mare simbol al Imperiului Roman. Construcția trebuia să fie imensă, deoarece la acea vreme Roma reprezenta centrul economic, politic și social al Europei. Din păcate, clădirea a avut de suferit odată cu trecerea anilor, iar în anul 217 un incendiu puternic a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor. Reparațiile au durat aproximativ 100 de ani.

În anul 443, a avut loc un cutremur devastator care a distrus o mare parte din clădirile din Roma. Colosseumul a fost avariat grav de tot, iar strălucirea de altădată începea să se stingă. În urma acestui eveniment, inelul exterior al amfiteatrului a căzut.

Construcția a avut de suferit și din cauza invadatorilor. Neavând ce mânca, oamenii au început să vândă bucăți din amfiteatrul Flavian (așa a fost denumit Colosseumul după dinastia Flavian) pentru a face rost de bani.

Cu toate acestea, cea mai mare lovitură primită de Colosseum a avut loc în anul 1349, când un alt cutremur a lovit Italia, iar partea de sud a structurii s-a prăbușit. De fapt, acela a fost momentul în care a dispărut jumătate din amfiteatrul roman, potrivit sightseeingtoursitaly.com. Bucățile căzute au fost folosite la ridicarea basilicii Sfântul Petru din centrul Vaticanului.

Colosseumul este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune cu torțe, „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul amfiteatrului, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot