De ce a plecat Badea Cârțan pe jos la Roma?

07.10.2022
De ce a plecat Badea Cârțan pe jos la Roma?

În istoria României sunt multe personaje care au impresionat prin atitudinea sau prin acțiunile lor. Dintre acestea se remarcă Badea Cârțan, pe numele de naștere Gheorghe Cârțan. Țăranul român a impresionat prin stăruința cu care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, însă a devenit celebru în întreaga Europă pentru o altă activitate a sa.

Badea Cârțan a fost un patriot convins

Badea Cârțan s-a născut în 24 ianuarie 1849, la Cârțișoara, în județul Sibiu. Vremurile erau dificile, iar viața tânărului Cârțan a fost una plină de lipsuri. Cu toate acestea, el a fost intrigat de viața fraților săi români de peste munte, liberi de orice stăpânire străină, și a dorit să îi cunoască. Potrivit datelor istorice, în anul 1864 acesta a trecut cu turmele sale de oi ilegal granița dintre Imperiul Austro-Ungar și România.

Aici a întâlnit un bărbat pe nume Ion Cotigă, care l-a învățat pe Badea Cârțan să scrie și să citească, influențându-i astfel în mod decisiv viitorul. Trebuie precizat că Transilvania în acea perioadă aparținea Imperiului Austro-Ungar. Țăranul nostru a iubit cartea și istoria României și a înțeles că românii trebuie să își cunoască originile ca să lupte pentru drepturile lor. În felul acesta a transportat clandestin cărți românești în satele din Transilvania, pentru a trezi în oameni spiritul patriotic.

Ba mai mult, Badea Cârțan s-a înrolat voluntar în armata română pentru a participa la Războiul de Independență (1877 – 1878).

Badea Cârțan a mers pe jos la Roma?

În ianuarie 1896, Badea Cârțan a decis să plece în Italia, la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian, dovada originii latine a românilor. Călătoria celebrului cioban a durat 43 de zile, timp în care a parcurs aproximativ 1700 de kilometri. Se spune că până la destinație, țăranul român a rupt patru perechi de opinci. Când a ajuns la Roma Badea Cârțan s-a culcat, de oboseală, lângă Columna lui Traian. Acesta a fost trezit dimineața de trecători și de oamenii legii, curioși să vadă un bărbat în straie dacice lângă celebrul monument.

Badea Cartan

Se spune că în momentul când oamenii au văzut un bărbat în straie dacice un italian a exclamat: „un dac a coborât de pe Columnă”. Românul nostru a devenit rapid celebru în Italia pentru aventura sa, fiind invitat de mai toate personalitățile vremii. Badea Cârțan a ajuns chiar să stea de vorbă cu primarul Romei și s-a întâlnit la Vatican cu cardinalul Rampolla.

De-a lungul vieții sale a călătorit prin Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Egipt, Germania, Ierusalim și în atâtea locuri prin țară. Dacă alți exploratori celebri și-au dedicat viața expedițiilor din dorința de a descoperi noi teritorii, ori pentru a se îmbogăți, Badea Cârțan a călătorit pentru a vedea cu ochii săi strămoșii poporului român, potrivit Wikipedia.org.

În data de 7 august 1911 Badea Cârțan a murit, la vârsta de doar 62 de ani. Pe crucea sa de la Sinaia stă scris: „Aci doarme badea Cârţan, visând la întregirea neamului său”. Din păcate acesta nu a apucat să vadă Marea Unire din 1918, visul întregii sale vieți.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot