De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

26.07.2023
De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

Roma este numită „orașul celor șapte coline” (în italiană: „la città dei sette colli”) datorită configurației geografice, fiindcă este așezată pe șapte dealuri majore. Aceste coline sunt în centrul istoric al localității și au jucat un rol important în dezvoltarea și înfățișarea sa de-a lungul timpului.

Cele șapte coline ale Romei sunt:

  1. Colina Palatin (Palatino) – Considerată locul unde a fost fondată Roma de Romulus și unde s-a dezvoltat în următoarele secole ca un important centru urban.
  2. Colina Aventin (Aventino) – Cea mai sudică colină și una dintre cele mai vechi părți ale orașului.
  3. Colina Capitoliu (Campidoglio) – A fost în trecut centrul politic și religios al Romei, găzduind temple importante și clădiri publice.
  4. Colina Quirinal (Quirinale) – O colină rezidențială și administrativă.
  5. Colina Viminal (Viminale) – Cea mai mică dintre cele șapte coline, folosită în principal pentru locuințe.
  6. Colina Esquiline (Esquilino) – Cea mai mare dintre cele șapte coline, cu un amestec de zone rezidențiale și comerciale.
  7. Colina Caelian (Celio) – O zonă rezidențială și comercială, cu o istorie îndelungată.

Denumirea de „orașul celor șapte coline” poate fi găsită în multe lucrări istorice și literare, deoarece aceste dealuri au jucat un rol important în dezvoltarea și povestea capitalei Italiei de astăzi. Potrivit Wikipedia.org, a mai existat o colină separată, care nu este cuprinsă în lista celor șapte dealuri, (colle Velia), netezită în secolul al XX-lea, pentru deschiderea drumului spre Forul Imperial.

Lucruri mai puțin știute despre Roma

Muzeul Vaticanului găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă și antichități din lume, incluzând capodopere precum tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo.

În Roma Antică, clădirile aveau adesea găuri mici în pereți, cunoscute sub numele de „fori”, pentru a permite scurgerea apei murdare în străzi. Aceasta a fost o măsură de igienă utilizată pentru a evita inundațiile în cazul ploilor abundente.

Pe lângă celebrele lupte între gladiatori, Colosseumul din Roma a fost uneori inundat pentru a găzdui spectacole navale cunoscute sub numele de „naumachia”. Aceste spectacole reprezentau bătălii navale într-un bazin special amenajat în interiorul amfiteatrului.

Roma are cele mai multe izvoare publice din lume, numite „nasoni”. Acestea furnizează apă potabilă gratuită pentru locuitorii și vizitatorii orașului și sunt recunoscute fiindcă au robinetul sub formă de nas.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot