De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

26.07.2023
De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

Roma este numită „orașul celor șapte coline” (în italiană: „la città dei sette colli”) datorită configurației geografice, fiindcă este așezată pe șapte dealuri majore. Aceste coline sunt în centrul istoric al localității și au jucat un rol important în dezvoltarea și înfățișarea sa de-a lungul timpului.

Cele șapte coline ale Romei sunt:

  1. Colina Palatin (Palatino) – Considerată locul unde a fost fondată Roma de Romulus și unde s-a dezvoltat în următoarele secole ca un important centru urban.
  2. Colina Aventin (Aventino) – Cea mai sudică colină și una dintre cele mai vechi părți ale orașului.
  3. Colina Capitoliu (Campidoglio) – A fost în trecut centrul politic și religios al Romei, găzduind temple importante și clădiri publice.
  4. Colina Quirinal (Quirinale) – O colină rezidențială și administrativă.
  5. Colina Viminal (Viminale) – Cea mai mică dintre cele șapte coline, folosită în principal pentru locuințe.
  6. Colina Esquiline (Esquilino) – Cea mai mare dintre cele șapte coline, cu un amestec de zone rezidențiale și comerciale.
  7. Colina Caelian (Celio) – O zonă rezidențială și comercială, cu o istorie îndelungată.

Denumirea de „orașul celor șapte coline” poate fi găsită în multe lucrări istorice și literare, deoarece aceste dealuri au jucat un rol important în dezvoltarea și povestea capitalei Italiei de astăzi. Potrivit Wikipedia.org, a mai existat o colină separată, care nu este cuprinsă în lista celor șapte dealuri, (colle Velia), netezită în secolul al XX-lea, pentru deschiderea drumului spre Forul Imperial.

Lucruri mai puțin știute despre Roma

Muzeul Vaticanului găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă și antichități din lume, incluzând capodopere precum tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo.

În Roma Antică, clădirile aveau adesea găuri mici în pereți, cunoscute sub numele de „fori”, pentru a permite scurgerea apei murdare în străzi. Aceasta a fost o măsură de igienă utilizată pentru a evita inundațiile în cazul ploilor abundente.

Pe lângă celebrele lupte între gladiatori, Colosseumul din Roma a fost uneori inundat pentru a găzdui spectacole navale cunoscute sub numele de „naumachia”. Aceste spectacole reprezentau bătălii navale într-un bazin special amenajat în interiorul amfiteatrului.

Roma are cele mai multe izvoare publice din lume, numite „nasoni”. Acestea furnizează apă potabilă gratuită pentru locuitorii și vizitatorii orașului și sunt recunoscute fiindcă au robinetul sub formă de nas.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot