De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

26.07.2023
De ce Roma este numit orașul celor șapte coline?

Roma este numită „orașul celor șapte coline” (în italiană: „la città dei sette colli”) datorită configurației geografice, fiindcă este așezată pe șapte dealuri majore. Aceste coline sunt în centrul istoric al localității și au jucat un rol important în dezvoltarea și înfățișarea sa de-a lungul timpului.

Cele șapte coline ale Romei sunt:

  1. Colina Palatin (Palatino) – Considerată locul unde a fost fondată Roma de Romulus și unde s-a dezvoltat în următoarele secole ca un important centru urban.
  2. Colina Aventin (Aventino) – Cea mai sudică colină și una dintre cele mai vechi părți ale orașului.
  3. Colina Capitoliu (Campidoglio) – A fost în trecut centrul politic și religios al Romei, găzduind temple importante și clădiri publice.
  4. Colina Quirinal (Quirinale) – O colină rezidențială și administrativă.
  5. Colina Viminal (Viminale) – Cea mai mică dintre cele șapte coline, folosită în principal pentru locuințe.
  6. Colina Esquiline (Esquilino) – Cea mai mare dintre cele șapte coline, cu un amestec de zone rezidențiale și comerciale.
  7. Colina Caelian (Celio) – O zonă rezidențială și comercială, cu o istorie îndelungată.

Denumirea de „orașul celor șapte coline” poate fi găsită în multe lucrări istorice și literare, deoarece aceste dealuri au jucat un rol important în dezvoltarea și povestea capitalei Italiei de astăzi. Potrivit Wikipedia.org, a mai existat o colină separată, care nu este cuprinsă în lista celor șapte dealuri, (colle Velia), netezită în secolul al XX-lea, pentru deschiderea drumului spre Forul Imperial.

Lucruri mai puțin știute despre Roma

Muzeul Vaticanului găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă și antichități din lume, incluzând capodopere precum tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo.

În Roma Antică, clădirile aveau adesea găuri mici în pereți, cunoscute sub numele de „fori”, pentru a permite scurgerea apei murdare în străzi. Aceasta a fost o măsură de igienă utilizată pentru a evita inundațiile în cazul ploilor abundente.

Pe lângă celebrele lupte între gladiatori, Colosseumul din Roma a fost uneori inundat pentru a găzdui spectacole navale cunoscute sub numele de „naumachia”. Aceste spectacole reprezentau bătălii navale într-un bazin special amenajat în interiorul amfiteatrului.

Roma are cele mai multe izvoare publice din lume, numite „nasoni”. Acestea furnizează apă potabilă gratuită pentru locuitorii și vizitatorii orașului și sunt recunoscute fiindcă au robinetul sub formă de nas.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot