De unde vine numele de „Colosseum”?

22.07.2022
De unde vine numele de „Colosseum”?

Colosseum-ul este un simbol emblematic al Romei, aflându-se pe lista patrimoniului UNESCO. Acesta este considerat una dintre cele 7 noi minuni ale lumii moderne. Colosseum-ul sau Colosseo, în italiană, este vechi de secole și cunoscut în lumea întreagă, însă puțini știu de unde vine numele acestei construcții fabuloase.

Cum s-a numit Colosseum-ul, inițial?

Numele original al Colosseum-ului a fost „Amphitheatrum Flavium”, în traducere „Amfiteatrul Flavian”. Denumirea a fost mai puțin atrăgătoare, însă construcția a primit acest nume fiindcă a fost comandată și construită la ordinul împăraților din dinastia Flavian.

Cu toate acestea, apare întrebarea: „Cum s-a ajuns la numele de Colosseum?”. Ei bine, răspunsul este unul destul de simplu și are logică. Trecerea de la „Amfiteatrul Flavian” la „Colosseum” s-a făcut simplu în rândul populației, care a ținut cont de dimensiunea colosală a construcției. Colosseum-ul a fost cel mai mare amfiteatru roman din lume, iar numele său a provenit de la o statuie care se afla în apropiere.

Colosul lui Nero a fost o statuie de bronz enormă, cu o înălțime de 30 de metri, fiind considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Din păcate, în prezent au mai rămas doar ruinele piedestalului. Celebra epigramă a venerabilului Beda, „atâta vreme cât Colosul va rămâne, la fel va rezista și Roma; când Colosul va cădea, Roma va cădea, iar când Roma se va prăbuși întreaga lume va cădea”, este adesea citată greșit pentru a se referi la Colosseum. În realitate, el vorbește despre Colosul lui Nero. Cu toate acestea, citatul prinde mai bine la turiștii zilelor noastre când se face referire la Colosseum.

Colosseum sau Coliseum?

Trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corecte. „Colosseum” scris cu majusculă se referă la numele gigantei construcții, în schimb „coliseum” scris cu literă mică face referire la amfiteatre în general. Cu alte cuvinte, Colosseum-ul este un coliseum, potrivit kissfromitaly.com.

Pentru ce a fost construit Colosseum-ul?

După ce a fost finalizat, Colosseum-ul putea primi între 50.000 și 80.000 de spectatori. Construcția a fost folosită pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătăliile maritime. După ce au fost adăugate mecanisme de susținere a diferitelor dispozitive, în Colosseum au mai fost organizate execuții, reprezentări ale unor confruntări celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să mai fie utilizată pentru divertisment în epoca medievală. După această perioadă, construcția a început să fie folosită în alte scopuri, precum ateliere, locuințe pentru oameni, dar și ca un altar creștin.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot