De unde vine numele de „Colosseum”?

22.07.2022
De unde vine numele de „Colosseum”?

Colosseum-ul este un simbol emblematic al Romei, aflându-se pe lista patrimoniului UNESCO. Acesta este considerat una dintre cele 7 noi minuni ale lumii moderne. Colosseum-ul sau Colosseo, în italiană, este vechi de secole și cunoscut în lumea întreagă, însă puțini știu de unde vine numele acestei construcții fabuloase.

Cum s-a numit Colosseum-ul, inițial?

Numele original al Colosseum-ului a fost „Amphitheatrum Flavium”, în traducere „Amfiteatrul Flavian”. Denumirea a fost mai puțin atrăgătoare, însă construcția a primit acest nume fiindcă a fost comandată și construită la ordinul împăraților din dinastia Flavian.

Cu toate acestea, apare întrebarea: „Cum s-a ajuns la numele de Colosseum?”. Ei bine, răspunsul este unul destul de simplu și are logică. Trecerea de la „Amfiteatrul Flavian” la „Colosseum” s-a făcut simplu în rândul populației, care a ținut cont de dimensiunea colosală a construcției. Colosseum-ul a fost cel mai mare amfiteatru roman din lume, iar numele său a provenit de la o statuie care se afla în apropiere.

Colosul lui Nero a fost o statuie de bronz enormă, cu o înălțime de 30 de metri, fiind considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Din păcate, în prezent au mai rămas doar ruinele piedestalului. Celebra epigramă a venerabilului Beda, „atâta vreme cât Colosul va rămâne, la fel va rezista și Roma; când Colosul va cădea, Roma va cădea, iar când Roma se va prăbuși întreaga lume va cădea”, este adesea citată greșit pentru a se referi la Colosseum. În realitate, el vorbește despre Colosul lui Nero. Cu toate acestea, citatul prinde mai bine la turiștii zilelor noastre când se face referire la Colosseum.

Colosseum sau Coliseum?

Trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corecte. „Colosseum” scris cu majusculă se referă la numele gigantei construcții, în schimb „coliseum” scris cu literă mică face referire la amfiteatre în general. Cu alte cuvinte, Colosseum-ul este un coliseum, potrivit kissfromitaly.com.

Pentru ce a fost construit Colosseum-ul?

După ce a fost finalizat, Colosseum-ul putea primi între 50.000 și 80.000 de spectatori. Construcția a fost folosită pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătăliile maritime. După ce au fost adăugate mecanisme de susținere a diferitelor dispozitive, în Colosseum au mai fost organizate execuții, reprezentări ale unor confruntări celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să mai fie utilizată pentru divertisment în epoca medievală. După această perioadă, construcția a început să fie folosită în alte scopuri, precum ateliere, locuințe pentru oameni, dar și ca un altar creștin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot