Când și-a schimbat orașul Constantinopol numele în Istanbul?

11.03.2022
Când și-a schimbat orașul Constantinopol numele în Istanbul?

Istanbul este unul dintre cele mai mari orașe din Europa, în prezent. Metropola din Turcia are o istorie bogată, plină de evenimente, care i-au influențat dezvoltarea și numele. Orașul a fost înființat încă din perioada Greciei antice și până în anul 330 a avut numele de Bizanț, apoi s-a numit Constantinopol și ulterior Istanbul.

Cum s-a trecut de la Constantinopol la Istanbul?

Grecii au fondat orașul Bizanț, în timpul expansiunii lor coloniale din secolul 7 î. de Hr. Ulterior, după anul 330, locația a devenit capitala Imperiului Roman, pentru două scurte perioade, între anii 324 – 395. Decizia de a face din Bizanț noul centru economic și cultural al Imperiului Roman i-a aparținut împăratului Constantin I.

Acesta a dorit ca orașul să devină un centru creștin al imperiului și a hotărât schimbarea numelui din Bizanț în Konstantinoupolis (în traducere Constantinopol), altfel spus „orașul lui Constantin”.

La dorința împăratului au fost construite palate, ziduri de apărare, biserici, iar reședința imperială a fost mutată în zonă. Regiunea s-a dezvoltat puternic în toate sectoarele, în anii următori, iar în secolul al XII-lea, Constantinopol devenise cel mai mare și bogat oraș din Europa.

În anul 1453, turcii au cucerit orașul și au decis ca această zonă să fie capitala Imperiului Otoman. Practic, Constantinopol a trecut din a fi centrul Imperiului Roman în capitala Imperiului Otoman.

Cu toate că denumirea oficială a orașului nu s-a schimbat, turcii au folosit mai multe nume pentru a se referi la el, precum: Constantinopol, Stambul, sau Istanbul. Acesta din urmă provine din expresia grecească „eis tin polin” care înseamnă „către oraș”.

După anul 1923, când a fost creată Republica Turcia, numele orașului a fost schimbat în Istanbul, prin decizia autorităților. Guvernul turc, de la acea vreme, a cerut statelor europene să nu mai folosească numele de Constantinopol, ci de Istanbul. Pentru a face lucrurile oficiale, autoritățile au schimbat în acte numele orașului pe data de 28 martie 1930.

Istanbul

Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia

În prezent, Istanbulul are o populație de peste 18 miloane de locuitori, fiind principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei.

Orașul se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, Europa și Asia.

Zona europeană se află situată în regiunea istorică Tracia, în timp ce partea asiatică se găsește în Anatolia. Alături de Atena și Roma, Istanbulul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. Acesta a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, începând cu anul 1985.

În fiecare an orașul este vizitat de milioane de turiști din întreaga lume, fiindcă aici pot fi văzute rămășițele a trei civilizații: grecii antici, romanii și otomanii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot