Când și-a schimbat orașul Constantinopol numele în Istanbul?

11.03.2022
Când și-a schimbat orașul Constantinopol numele în Istanbul?

Istanbul este unul dintre cele mai mari orașe din Europa, în prezent. Metropola din Turcia are o istorie bogată, plină de evenimente, care i-au influențat dezvoltarea și numele. Orașul a fost înființat încă din perioada Greciei antice și până în anul 330 a avut numele de Bizanț, apoi s-a numit Constantinopol și ulterior Istanbul.

Cum s-a trecut de la Constantinopol la Istanbul?

Grecii au fondat orașul Bizanț, în timpul expansiunii lor coloniale din secolul 7 î. de Hr. Ulterior, după anul 330, locația a devenit capitala Imperiului Roman, pentru două scurte perioade, între anii 324 – 395. Decizia de a face din Bizanț noul centru economic și cultural al Imperiului Roman i-a aparținut împăratului Constantin I.

Acesta a dorit ca orașul să devină un centru creștin al imperiului și a hotărât schimbarea numelui din Bizanț în Konstantinoupolis (în traducere Constantinopol), altfel spus „orașul lui Constantin”.

La dorința împăratului au fost construite palate, ziduri de apărare, biserici, iar reședința imperială a fost mutată în zonă. Regiunea s-a dezvoltat puternic în toate sectoarele, în anii următori, iar în secolul al XII-lea, Constantinopol devenise cel mai mare și bogat oraș din Europa.

În anul 1453, turcii au cucerit orașul și au decis ca această zonă să fie capitala Imperiului Otoman. Practic, Constantinopol a trecut din a fi centrul Imperiului Roman în capitala Imperiului Otoman.

Cu toate că denumirea oficială a orașului nu s-a schimbat, turcii au folosit mai multe nume pentru a se referi la el, precum: Constantinopol, Stambul, sau Istanbul. Acesta din urmă provine din expresia grecească „eis tin polin” care înseamnă „către oraș”.

După anul 1923, când a fost creată Republica Turcia, numele orașului a fost schimbat în Istanbul, prin decizia autorităților. Guvernul turc, de la acea vreme, a cerut statelor europene să nu mai folosească numele de Constantinopol, ci de Istanbul. Pentru a face lucrurile oficiale, autoritățile au schimbat în acte numele orașului pe data de 28 martie 1930.

Istanbul

Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia

În prezent, Istanbulul are o populație de peste 18 miloane de locuitori, fiind principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei.

Orașul se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, Europa și Asia.

Zona europeană se află situată în regiunea istorică Tracia, în timp ce partea asiatică se găsește în Anatolia. Alături de Atena și Roma, Istanbulul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. Acesta a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, începând cu anul 1985.

În fiecare an orașul este vizitat de milioane de turiști din întreaga lume, fiindcă aici pot fi văzute rămășițele a trei civilizații: grecii antici, romanii și otomanii.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat...
Cele mai noi articole
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot
De ce sângele este roșu?
De ce sângele este roșu?
Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman... citește tot