Cine a fost Sfântul Petru?

08.11.2022
Cine a fost Sfântul Petru?

Religia are în componența sa numeroase personalități notabile. Marcant în religia creștină, dar mai ales ritul catolic, Petru a fost cel care a schimbat definitiv existența Imperiului Roman. Cine a fost Sfântul Petru și care a fost rolul său în Biserica catolică?

Cine a fost Sfântul Petru?

Petru

Simon Petru cunoscut și sub denumirea de Shimon Bar-Yona a fost un pescar evreu din orașul Betsaida. Acesta a rămas în istorie ca fiind unul dintre primii discipoli ai lui Iisus Hristos.

Conform Evangheliei lui Ioan, Petru și fratele său Andrei au locuit la începutul vieții la marginea lacului Ghenezaret din Galileea. Scripturile îl prezintă ca pe un om însurat, de meserie pescar, cu frică de Dumnezeu. Urmându-L pe Mântuitor, acesta a fost martor la minunile înfăptuite. În timpul Patimilor, Simon Petru a avut un moment de slăbiciune, din frica de a nu fi și el prins de autoritățile romane.

„Nu-l cunosc pe omul acesta!”. a spus Apostolul făcând referire la Iisus Hristos.

Imediat s-a căit de fapta sa și a început să plângă. Greșeala a fost iertată de către Mântuitor, căci, după Înviere, Iisus Hristos L-a întrebat pe Petru de 3 ori dacă Îl iubește. După Înălțarea Domnului, Sfântul Apostol Petru a început să propovăduiască în Țara Sfântă, Asia Mică, unde într-un final a ajuns la porțile Romei. Acesta a fost arestat și condamnat la moarte prin răstignire pe cruce cu capul în jos.

Cum a schimbat Sfântul Apostol viitorul Imperiului Roman?

Venirea Sfântului Petru la porțile Romei a însemnat atât moartea sa, cât și renașterea Imperiului. Acesta a fost condamnat la moarte la ordinul Împăratului Nero prin răstignire. Cu un ultim gest, Sfântul îl roagă pe superior să fie răstignit cu capul în jos, spre deosebire de Mântuitor care a murit în poziție verticală.

În anul 313, d.Hr, Împăratul Constantin a emis Edictul de la Milano, prin care religia creștină a fost acceptată, iar 10 ani mai târziu, aceasta a devenit religia oficială a Imperiului. Sub domnia lui Constantin, creștinismul s-a extins în întreaga sferă de influență romană.

Sfântul Petru are pentru catolici o însemnătate aparte. Este considerat Primul Papă din istoria pontificatului. Biserica Catolică îl recunoaște pe acesta ca fiind primul dintre Papi, chiar dacă succesorii lui au fost considerați obscuri, influențați de viața politică și privată. În prezent, papalitatea a oferit peste 260 de lideri spirituali, iar moștenirea Sfântului Apostol este de necontenit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot