Cine a fost Sfântul Petru?

08.11.2022
Cine a fost Sfântul Petru?

Religia are în componența sa numeroase personalități notabile. Marcant în religia creștină, dar mai ales ritul catolic, Petru a fost cel care a schimbat definitiv existența Imperiului Roman. Cine a fost Sfântul Petru și care a fost rolul său în Biserica catolică?

Cine a fost Sfântul Petru?

Petru

Simon Petru cunoscut și sub denumirea de Shimon Bar-Yona a fost un pescar evreu din orașul Betsaida. Acesta a rămas în istorie ca fiind unul dintre primii discipoli ai lui Iisus Hristos.

Conform Evangheliei lui Ioan, Petru și fratele său Andrei au locuit la începutul vieții la marginea lacului Ghenezaret din Galileea. Scripturile îl prezintă ca pe un om însurat, de meserie pescar, cu frică de Dumnezeu. Urmându-L pe Mântuitor, acesta a fost martor la minunile înfăptuite. În timpul Patimilor, Simon Petru a avut un moment de slăbiciune, din frica de a nu fi și el prins de autoritățile romane.

„Nu-l cunosc pe omul acesta!”. a spus Apostolul făcând referire la Iisus Hristos.

Imediat s-a căit de fapta sa și a început să plângă. Greșeala a fost iertată de către Mântuitor, căci, după Înviere, Iisus Hristos L-a întrebat pe Petru de 3 ori dacă Îl iubește. După Înălțarea Domnului, Sfântul Apostol Petru a început să propovăduiască în Țara Sfântă, Asia Mică, unde într-un final a ajuns la porțile Romei. Acesta a fost arestat și condamnat la moarte prin răstignire pe cruce cu capul în jos.

Cum a schimbat Sfântul Apostol viitorul Imperiului Roman?

Venirea Sfântului Petru la porțile Romei a însemnat atât moartea sa, cât și renașterea Imperiului. Acesta a fost condamnat la moarte la ordinul Împăratului Nero prin răstignire. Cu un ultim gest, Sfântul îl roagă pe superior să fie răstignit cu capul în jos, spre deosebire de Mântuitor care a murit în poziție verticală.

În anul 313, d.Hr, Împăratul Constantin a emis Edictul de la Milano, prin care religia creștină a fost acceptată, iar 10 ani mai târziu, aceasta a devenit religia oficială a Imperiului. Sub domnia lui Constantin, creștinismul s-a extins în întreaga sferă de influență romană.

Sfântul Petru are pentru catolici o însemnătate aparte. Este considerat Primul Papă din istoria pontificatului. Biserica Catolică îl recunoaște pe acesta ca fiind primul dintre Papi, chiar dacă succesorii lui au fost considerați obscuri, influențați de viața politică și privată. În prezent, papalitatea a oferit peste 260 de lideri spirituali, iar moștenirea Sfântului Apostol este de necontenit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot