Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

02.02.2024
Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

Religia este un domeniu abstract, amplu discutat, care continuă să atragă numeroase semne de întrebare. De la începuturi și până astăzi, sute de Sfinți și-au făcut loc în calendarele noastre.  În fiecare zi celebrăm câte o persoană, desemnată Sfânt care a avut o contribuție semnificativă la propăvăduirea religiei. Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

Câte un sfânt pentru fiecare zi din calendar

sfânt

În calendarul religios pe care majoritatea creștinilor îl au în casă regăsim cele mai importante personalități. Acestea sunt celebrate periodic pentru minunile și ajutorul pe care le-au înfăptuit. Fie că vorbim de Sfântul Andrei, Sfântul Mihail ș.a, fiecare a avut o contribuție semnificativă, aflându-se mai aproape de Dumnezeu.

Totodată, aici regăsim sfinți de sex feminin, copii, dar și bătrâni. Despre unul dintre aceștia se poate spune că are cea mai mare experiență în viață, trecând la cele sfinte la o vârstă înaintată.

Pentru mulți, Sfântul Haralambie poate să nu spună foarte multe, dar pentru cei mai credincioși, acesta este cunoscut și ca fiind cel mai bătrân mucenic. Acesta s-a născut în teritoriul Imperiului Roman în anul 87 d.Hr și a murit în anul 202 d.Hr în același loc. Conform calculelor, se pare că Sfântul Haralambie a trăit aproximativ 115 ani.

A fost episcop de origine greacă, provenit din Asia Mică. În vremea prigoanelor anticreștine, acesta ajunge arestat la ordinul conducătorului din Magnezia. Își mărturisește credința în Mântuitorul Iisus Hristos, astfel că refuzând păgânismul a fost martirizat în jurul anului 202.

În calendarul ortodox, Sfântul Harambie este prăznuit pe data de 10 februarie. Este considerat protector al bolnavilor, credincioșii considerându-l un ocrotitor al sănătății. Moaștele acestuia se află în mai multe regiuni, printre care Biserica din Iraklitsa, Mănăstirea Sfântului Ștefan din Meteora, dar și Mănăstirea Miclăușeni de la Iași.

Care sunt cei mai cunoscuți sfinți români?

România este un teritoriu care de-a lungul timpului a adăpostit oameni demni de a fi numiți sfinți. Începând cu Sfântul Andrei, țara noastră s-a bucurat de o imagine pozitivă din punct de vedere religios. Nu de puține ori, România a fost denumită „Grădina Maicii Domnului”.

Foto: Doxologia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot