Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

02.02.2024
Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

Religia este un domeniu abstract, amplu discutat, care continuă să atragă numeroase semne de întrebare. De la începuturi și până astăzi, sute de Sfinți și-au făcut loc în calendarele noastre.  În fiecare zi celebrăm câte o persoană, desemnată Sfânt care a avut o contribuție semnificativă la propăvăduirea religiei. Care este cel mai bătrân sfânt din calendarul ortodox?

Câte un sfânt pentru fiecare zi din calendar

sfânt

În calendarul religios pe care majoritatea creștinilor îl au în casă regăsim cele mai importante personalități. Acestea sunt celebrate periodic pentru minunile și ajutorul pe care le-au înfăptuit. Fie că vorbim de Sfântul Andrei, Sfântul Mihail ș.a, fiecare a avut o contribuție semnificativă, aflându-se mai aproape de Dumnezeu.

Totodată, aici regăsim sfinți de sex feminin, copii, dar și bătrâni. Despre unul dintre aceștia se poate spune că are cea mai mare experiență în viață, trecând la cele sfinte la o vârstă înaintată.

Pentru mulți, Sfântul Haralambie poate să nu spună foarte multe, dar pentru cei mai credincioși, acesta este cunoscut și ca fiind cel mai bătrân mucenic. Acesta s-a născut în teritoriul Imperiului Roman în anul 87 d.Hr și a murit în anul 202 d.Hr în același loc. Conform calculelor, se pare că Sfântul Haralambie a trăit aproximativ 115 ani.

A fost episcop de origine greacă, provenit din Asia Mică. În vremea prigoanelor anticreștine, acesta ajunge arestat la ordinul conducătorului din Magnezia. Își mărturisește credința în Mântuitorul Iisus Hristos, astfel că refuzând păgânismul a fost martirizat în jurul anului 202.

În calendarul ortodox, Sfântul Harambie este prăznuit pe data de 10 februarie. Este considerat protector al bolnavilor, credincioșii considerându-l un ocrotitor al sănătății. Moaștele acestuia se află în mai multe regiuni, printre care Biserica din Iraklitsa, Mănăstirea Sfântului Ștefan din Meteora, dar și Mănăstirea Miclăușeni de la Iași.

Care sunt cei mai cunoscuți sfinți români?

România este un teritoriu care de-a lungul timpului a adăpostit oameni demni de a fi numiți sfinți. Începând cu Sfântul Andrei, țara noastră s-a bucurat de o imagine pozitivă din punct de vedere religios. Nu de puține ori, România a fost denumită „Grădina Maicii Domnului”.

Foto: Doxologia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot