Fabuloasa poveste a tracului care bea 26 de litri de vin pe zi și care a devenit împărat

16.05.2022
Fabuloasa poveste a tracului care bea 26 de litri de vin pe zi și care a devenit împărat

Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai mari și puternice imperii din istorie, deținând teritorii în jurul Mării Mediterane, în Europa, Africa de Nord și vestul Asiei. De-a lungul timpului, în fruntea lui s-au aflat tot felul de împărați, însă unul a ieșit în evidență prin faptul că nu a fost de viță nobilă, fiind ales din rândul soldaților, practic un adevărat barbar.

Maximinus Tracul a trecut de la rangul de soldat la cel de împărat al Imperiului Roman. Potrivit izvoarelor istorice, acesta avea o statură impresionantă, în jur de 2,6 m înălțime și bea într-o zi aproximativ 26 de litri de vin. Se spune că avea degetele atât de groase încât purta pe ele brățările soției sale.

Cine a fost Maximinus Tracul?

Conform istoricilor, acesta s-a născut pe teritoriul Bulgariei de astăzi, în anul 173 d. Hr., într-o familie de fermieri săraci, însă avea cetățenia romană. Pentru a scăpa de viața grea, în anul 190 d. Hr., Maximinus s-a înrolat în armată. Statura impresionantă și forța fizică l-au făcut să avanseze rapid în grad, ajungând să fie respectat de soldații din jurul său, dar și de împăratul de la acea vreme Alexandru Sever (222- 235), care auzise despre puternicul Maximus.

Din nefericire pentru el, împăratul avea un caracter mai blând, lucru care nu era pe placul soldaților, iar în timpul unei campanii, în Germania, în anul 235 d. Hr., acesta a fost ucis împreună cu mama lui chiar de către cei care trebuiau să îl apere. Astfel că pe tron a urcat Maximinus. Vestea alegerii acestuia ca împărat nu a fost văzută cu ochi buni de Senatul de la Roma, însă el a fost acceptat într-un, fiind foarte iubit în rândul armatei romane.

Căci, iată, Caius Iulius Maximinus, conducătorul militar al provinciei Trebellica, a fost cel dintâi dintre simplii soldaţi, care, lipsit aproape total de educaţie, a pus mâna pe putere graţie votului unanim al legiunilor, a scris Aurelius Victor, în „Despre împăraţi”.

Acesta a rămas pe tron timp de 3 ani, timp în care a întreprins numeroase campanii militare și înăbușind mai multe comploturi împotriva sa. Maximul Tracul a pus la punct triburile germanice și a adus pacea la granițele Imperiului Roman. Cu toate acestea, caracterul său brutal nu era pe placul senatorilor, care doreau să îl înlăture de la conducere cât mai rapid.

Caracterul său era de la natură barbaric, de altfel el însuşi fiind barbar. A moştenit acea pornire brutală a tribului său şi îşi păstra poziţia, ca împărat, prin fapte de cruzime, temându-se, totodată, de dispreţul Senatului şi al poporului roman, a scris Herodian.

În urmă mai multor răscoale în imperiu, Senatul a decis ca Maximinus să fie dat jos de la conducere, iar Gordian al III-lea a fost numit Caesar, coregent alături de cei doi senatori, Pupienus şi Balbinus. Soldații lui Maximinus erau plecați de mult timp de acasă și erau sătui de războaie, astfel că l-au trădat și l-au decapitat pe Maximinus și pe fiul acestuia, momiți și de recompensele noului împărat.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot