Povestea craiului Alexandru cel Bun, domnitorul care a avut 4 neveste. Două dintre ele au murit la puțină vreme de la căsătorie!

05.03.2024
Povestea craiului Alexandru cel Bun, domnitorul care a avut 4 neveste. Două dintre ele au murit la puțină vreme de la căsătorie!

Când vine vorba despre domnitorii Moldovei se vorbește despre Ștefan cel Mare, despre Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu sau Dimitrie Cantemir. Un conducător la fel de longeviv a fost și Alexandru cel Bun, cel care a condus Moldova peste 30 de ani, dar care a rămas în istorie ca având patru neveste.

Alexandru cel Bun a condus Moldova între 1400 și 1431 și s-a remarcat prin faptul că timp de 30 de ani a ținut Moldova departe de orice război, făcându-se remarcat ca un adevărat diplomat. Tocmai din pricina faptului că nu a purtat conflicte, după moartea sa, Alexandru a fost poreclit ca fiind Alexandru cel Bun.

Alexandru cel Bun a avut patru neveste

Cel mai longeviv domnitor al Moldovei a fost căsătorit de patru ori și se spune că era un adevărat crai al acelor vremuri. Două dintre neveste au murit la scurt timp după căsătorie, iar de a treia domnitorul a divorţat. Motivul? Ce-a de-a treia soție era catolică și a încercat să-l convertească pe domnitorul Moldovei, lucru pe care acesta l-a refuzat, fiind un ortodox convins.

Prima nevastă a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, fiica palatinului Ştefan din Losontz-Polonia, doamnă de origine catolică. Căsătoria a avut loc înainte de înscăunarea pe tronul Moldovei. Din pricina bolilor vremurilor, Margareta a murit la scurt timp după căsătorie şi a fost înmormântată în biserica ridicată de soţul său.

A doua nevastă a fost Ana, cărei i se mai spunea şi Neacşa. Izvoarele istorice spun că Neacşa ar fi fost chiar fiica lui Mircea cel Bătrân, cel care a domnit în Țara Românească între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418. Și Neacșa a murit la scurt timp și a fost înmormîntată la mănăstirea Bistriţa.

„Alexandru cel Bun, căruia nu îi plăcea văduvia, se însură a treia oară luând de soţie din nou o catolică, însă de neam mare de tot. Anume pe Ringala, vara regelui Vladislav al Poloniei. Ringala era de altfel vara de a treia şi cu Alexandru”, notează istoricul C. Gane în cartea ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”, potrivit adevărul.ro.

Căsătoria cu Ringala a durat zece ani. Cei doi au divorțat întrucât Ringala a vrut să-l convertească pe Alexandru cel Bun la catolicism.

„De ce şi-a trimis Alexandru soţia acasă, după o convieţuire cuviincioasă, zice-se, nu se ştie. Istoricii tac, din lipsă de documentare. Însă bănuiala trebuie să cadă tot asupra chestiunei catolicismului.” De altfel, cronicele polone arată lămurit că ‘Ringala s-a despărţit de soţul ei Alexandru din pricină că acesta nu voia în ruptul capului să devie catolic’. Aşadar, a plecat ea de bunăvoie; n-a fost alungată”, notează istoricul C Gane.

În acelaşi an în care s-a despărţit de doamna Ringala, Alexandru cel Bun se recăsătoreşte cu Marina, care făcea parte dintr-o familie boierească din Moldova. Împreună cu Marina, Alexandru cel Bun a avut patru copii astfel: Cneaja, Ştefan, Bogdan şi Petru Aron.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot