Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?

23.03.2023
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?

Teritoriul Moldovei a fost locuit inițial de daci. După războaiele daco-romane (101-102, 105-106), această regiune a intrat și ea într-un amplu proces de romanizare, exceptând zona de sud. În felul acesta a luat naștere poporul român și pe teritoriul Moldovei, însă denumirea țării este un mister și în prezent.

Denumirea Moldovei a fost analizată, pentru prima dată, pe la 1646 de către italianul M. Bandini care a reprodus în scrierile sale o legendă locală. Povestea spune că numele acestei regiuni vine de la Molda, cățeaua voievodului maramureșean Dragoș Voda. Se spune că patrupedul s-a luptat cu un zimbru înainte să fie luat de apele unui râu învolburat din zonă, pe care Dragoș Vodă l-a numit Moldova. În felul acesta, se crede că denumirea țării a fost luată de la acest râu, care a preluat inițial numele cățelușei. O poveste frumoasă care ține însă de folclorul popular.

Germanul I. Troster a considerat că numele Moldavia vine de la cuvântul latin „mollis”, înaintând teoria că Moldavia înseamnă Molior Davia, adică „partea cea mai plăcută a Daciei”. Informația sa nu a fost una originală și a fost preluată de la alți autori înaintea acestuia.

În perioada medievală, cei mai mulți istorici considerau că limba latină este mama tuturor limbilor și, ca atare, s-a dat o explicație specifică denumirii Moldavia, considerând că aceasta este partea mai blândă a Daciei.

Care este adevărul?

Foarte mulți istorici consideră că denumirea Moldovei are o origine germanică, deoarece vine de la termenulă „mulde” (adică „scobitură”, „carieră” sau „culoar de scurgere”), întrucât Dunărea se varsă în mare prin sudul acestui teritoriu. O altă teorie susține că Moldova vine de la cuvintele dacice „molta” (adica, „multum” din latină) și „dava” (cetate sau apă „acva->ava->dava”).

Bogdan Petriceicu Hașdeu a considerat că numele de Moldova a apărut în urma unei petreceri a goților în această regiune. Potrivit acestuia, „mulda” este cuvînt gotic și înseamnă „praf”. Numele a fost dat prima dată râului, care a fost denumit: „apa cea prăfoasă”. Ideea năstrușnică a fost preluată, în mod surprinzător, și de istoricul A. D. Xenopol.

În anul 1901, Dimitrie Cantemir susținea că denumirea Moldova are o origine dacică, deoarece multe cetăţi cuprind în denumirea lor particula – dava. Trebuie precizat că la începuturi țara s-a numit Moldovlahia, iar cu timpul și-a schimbat numele în Moldova. Cert este că nu există o teorie acceptată de toată lumea în ceea ce privește denumirea acestei zone.

Foto: capital.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot