Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?

23.03.2023
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?

Teritoriul Moldovei a fost locuit inițial de daci. După războaiele daco-romane (101-102, 105-106), această regiune a intrat și ea într-un amplu proces de romanizare, exceptând zona de sud. În felul acesta a luat naștere poporul român și pe teritoriul Moldovei, însă denumirea țării este un mister și în prezent.

Denumirea Moldovei a fost analizată, pentru prima dată, pe la 1646 de către italianul M. Bandini care a reprodus în scrierile sale o legendă locală. Povestea spune că numele acestei regiuni vine de la Molda, cățeaua voievodului maramureșean Dragoș Voda. Se spune că patrupedul s-a luptat cu un zimbru înainte să fie luat de apele unui râu învolburat din zonă, pe care Dragoș Vodă l-a numit Moldova. În felul acesta, se crede că denumirea țării a fost luată de la acest râu, care a preluat inițial numele cățelușei. O poveste frumoasă care ține însă de folclorul popular.

Germanul I. Troster a considerat că numele Moldavia vine de la cuvântul latin „mollis”, înaintând teoria că Moldavia înseamnă Molior Davia, adică „partea cea mai plăcută a Daciei”. Informația sa nu a fost una originală și a fost preluată de la alți autori înaintea acestuia.

În perioada medievală, cei mai mulți istorici considerau că limba latină este mama tuturor limbilor și, ca atare, s-a dat o explicație specifică denumirii Moldavia, considerând că aceasta este partea mai blândă a Daciei.

Care este adevărul?

Foarte mulți istorici consideră că denumirea Moldovei are o origine germanică, deoarece vine de la termenulă „mulde” (adică „scobitură”, „carieră” sau „culoar de scurgere”), întrucât Dunărea se varsă în mare prin sudul acestui teritoriu. O altă teorie susține că Moldova vine de la cuvintele dacice „molta” (adica, „multum” din latină) și „dava” (cetate sau apă „acva->ava->dava”).

Bogdan Petriceicu Hașdeu a considerat că numele de Moldova a apărut în urma unei petreceri a goților în această regiune. Potrivit acestuia, „mulda” este cuvînt gotic și înseamnă „praf”. Numele a fost dat prima dată râului, care a fost denumit: „apa cea prăfoasă”. Ideea năstrușnică a fost preluată, în mod surprinzător, și de istoricul A. D. Xenopol.

În anul 1901, Dimitrie Cantemir susținea că denumirea Moldova are o origine dacică, deoarece multe cetăţi cuprind în denumirea lor particula – dava. Trebuie precizat că la începuturi țara s-a numit Moldovlahia, iar cu timpul și-a schimbat numele în Moldova. Cert este că nu există o teorie acceptată de toată lumea în ceea ce privește denumirea acestei zone.

Foto: capital.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot