De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

08.11.2022
De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

În cei 4 ani de liceu, mulți dintre elevii din România au printre materiile obligatorii și limba latină. Unii dintre tineri dau chiar și teză la această disciplină. Copii îngrijorați, se întreabă alături de părinții lor care este rostul predării unei limbi de mult pierdută în negura timpului. Cum a dispărut limba latină și de ce nu se mai vorbește nici măcar în Italia?

De ce nu se mai vorbește latina în Italia?

latină

Cea mai mare moștenire pe care Imperiul Roman a reușit să o lase omenirii a fost, cu siguranță, limba latină. Cu ajutorul ei, în prezent, numeroase țări împart un dialect similar. Și nu doar atât, sunt state a căror denumire provine din latină, așa cum este și cazul țării noastre. Bumele României vine din latină și înseamnă „Romanus” („roman”).

Istoria ne spune că Italia nu a fost o țară unitară dintotdeauna. Actualul stat era divizat în diferite provincii care își împărțeau sferele de influență. Când Biserica Catolică a câștigat un nivel de influență ridicat, limba latină a devenit limbă oficială la nivelul întregului Imperiu Roman.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că limba latină nu a murit, ci s-a transformat în 5 mari limbi europene: italiană, spaniolă, franceză, portugheză și română. Dispariția latinei urma să fie inevitabilă datorită complexității sale. Știm din liceu că majoritatea cuvintelor se pot modifica în funcție de timp, caz, aspect, persoană sau gen. În timp, în lipsa unei puteri centrale, latina originală a dispărut din uzul comun. Concret, limba făcută celebră de romani a început să se degradeze și apoi să dispară după căderea Imperiului.

Evoluția limbii latine poate fi analizată prin 7 etape istorice:

Unde se mai vorbește limba latină în prezent?

Latina contemporană care a evoluat treptat din cea veche a luat naștere la sfârșitul secolului al XX-lea. Chiar dacă prezența sa în cotidian pare că nu există, latina se regăsește în domenii precum: medicină, farmacie, astronomie, fizică sau chiar biserică. În prezent, latina este clasificată ca limbă oficială în Vatican, loc în care se regăsește Scaunul Papal.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot