De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

08.11.2022
De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

În cei 4 ani de liceu, mulți dintre elevii din România au printre materiile obligatorii și limba latină. Unii dintre tineri dau chiar și teză la această disciplină. Copii îngrijorați, se întreabă alături de părinții lor care este rostul predării unei limbi de mult pierdută în negura timpului. Cum a dispărut limba latină și de ce nu se mai vorbește nici măcar în Italia?

De ce nu se mai vorbește latina în Italia?

latină

Cea mai mare moștenire pe care Imperiul Roman a reușit să o lase omenirii a fost, cu siguranță, limba latină. Cu ajutorul ei, în prezent, numeroase țări împart un dialect similar. Și nu doar atât, sunt state a căror denumire provine din latină, așa cum este și cazul țării noastre. Bumele României vine din latină și înseamnă „Romanus” („roman”).

Istoria ne spune că Italia nu a fost o țară unitară dintotdeauna. Actualul stat era divizat în diferite provincii care își împărțeau sferele de influență. Când Biserica Catolică a câștigat un nivel de influență ridicat, limba latină a devenit limbă oficială la nivelul întregului Imperiu Roman.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că limba latină nu a murit, ci s-a transformat în 5 mari limbi europene: italiană, spaniolă, franceză, portugheză și română. Dispariția latinei urma să fie inevitabilă datorită complexității sale. Știm din liceu că majoritatea cuvintelor se pot modifica în funcție de timp, caz, aspect, persoană sau gen. În timp, în lipsa unei puteri centrale, latina originală a dispărut din uzul comun. Concret, limba făcută celebră de romani a început să se degradeze și apoi să dispară după căderea Imperiului.

Evoluția limbii latine poate fi analizată prin 7 etape istorice:

Unde se mai vorbește limba latină în prezent?

Latina contemporană care a evoluat treptat din cea veche a luat naștere la sfârșitul secolului al XX-lea. Chiar dacă prezența sa în cotidian pare că nu există, latina se regăsește în domenii precum: medicină, farmacie, astronomie, fizică sau chiar biserică. În prezent, latina este clasificată ca limbă oficială în Vatican, loc în care se regăsește Scaunul Papal.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot