De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

08.11.2022
De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

În cei 4 ani de liceu, mulți dintre elevii din România au printre materiile obligatorii și limba latină. Unii dintre tineri dau chiar și teză la această disciplină. Copii îngrijorați, se întreabă alături de părinții lor care este rostul predării unei limbi de mult pierdută în negura timpului. Cum a dispărut limba latină și de ce nu se mai vorbește nici măcar în Italia?

De ce nu se mai vorbește latina în Italia?

latină

Cea mai mare moștenire pe care Imperiul Roman a reușit să o lase omenirii a fost, cu siguranță, limba latină. Cu ajutorul ei, în prezent, numeroase țări împart un dialect similar. Și nu doar atât, sunt state a căror denumire provine din latină, așa cum este și cazul țării noastre. Bumele României vine din latină și înseamnă „Romanus” („roman”).

Istoria ne spune că Italia nu a fost o țară unitară dintotdeauna. Actualul stat era divizat în diferite provincii care își împărțeau sferele de influență. Când Biserica Catolică a câștigat un nivel de influență ridicat, limba latină a devenit limbă oficială la nivelul întregului Imperiu Roman.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că limba latină nu a murit, ci s-a transformat în 5 mari limbi europene: italiană, spaniolă, franceză, portugheză și română. Dispariția latinei urma să fie inevitabilă datorită complexității sale. Știm din liceu că majoritatea cuvintelor se pot modifica în funcție de timp, caz, aspect, persoană sau gen. În timp, în lipsa unei puteri centrale, latina originală a dispărut din uzul comun. Concret, limba făcută celebră de romani a început să se degradeze și apoi să dispară după căderea Imperiului.

Evoluția limbii latine poate fi analizată prin 7 etape istorice:

Unde se mai vorbește limba latină în prezent?

Latina contemporană care a evoluat treptat din cea veche a luat naștere la sfârșitul secolului al XX-lea. Chiar dacă prezența sa în cotidian pare că nu există, latina se regăsește în domenii precum: medicină, farmacie, astronomie, fizică sau chiar biserică. În prezent, latina este clasificată ca limbă oficială în Vatican, loc în care se regăsește Scaunul Papal.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot