De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

08.11.2022
De ce nu se mai vorbește limba latină în Italia?

În cei 4 ani de liceu, mulți dintre elevii din România au printre materiile obligatorii și limba latină. Unii dintre tineri dau chiar și teză la această disciplină. Copii îngrijorați, se întreabă alături de părinții lor care este rostul predării unei limbi de mult pierdută în negura timpului. Cum a dispărut limba latină și de ce nu se mai vorbește nici măcar în Italia?

De ce nu se mai vorbește latina în Italia?

latină

Cea mai mare moștenire pe care Imperiul Roman a reușit să o lase omenirii a fost, cu siguranță, limba latină. Cu ajutorul ei, în prezent, numeroase țări împart un dialect similar. Și nu doar atât, sunt state a căror denumire provine din latină, așa cum este și cazul țării noastre. Bumele României vine din latină și înseamnă „Romanus” („roman”).

Istoria ne spune că Italia nu a fost o țară unitară dintotdeauna. Actualul stat era divizat în diferite provincii care își împărțeau sferele de influență. Când Biserica Catolică a câștigat un nivel de influență ridicat, limba latină a devenit limbă oficială la nivelul întregului Imperiu Roman.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că limba latină nu a murit, ci s-a transformat în 5 mari limbi europene: italiană, spaniolă, franceză, portugheză și română. Dispariția latinei urma să fie inevitabilă datorită complexității sale. Știm din liceu că majoritatea cuvintelor se pot modifica în funcție de timp, caz, aspect, persoană sau gen. În timp, în lipsa unei puteri centrale, latina originală a dispărut din uzul comun. Concret, limba făcută celebră de romani a început să se degradeze și apoi să dispară după căderea Imperiului.

Evoluția limbii latine poate fi analizată prin 7 etape istorice:

Unde se mai vorbește limba latină în prezent?

Latina contemporană care a evoluat treptat din cea veche a luat naștere la sfârșitul secolului al XX-lea. Chiar dacă prezența sa în cotidian pare că nu există, latina se regăsește în domenii precum: medicină, farmacie, astronomie, fizică sau chiar biserică. În prezent, latina este clasificată ca limbă oficială în Vatican, loc în care se regăsește Scaunul Papal.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot