Care este cea mai mare biserică din Europa?

09.06.2022
Care este cea mai mare biserică din Europa?

Catedralele sunt unele dintre cele mai mari lucrări de arhitectură din lume. Aceste clădiri sunt adesea atât de mari și atât de impunătoare încât ies în evidență ca repere importante în orașele lor. Timp de multe secole, multe catedrale din Europa au fost adesea cele mai înalte clădiri din țările lor, unele fiind și astăzi.

Există adesea o confuzie între o biserică, catedrală și bazilică și de multe ori cuvintele sunt folosite în mod interschimbabil. Cu toate acestea, o catedrală este o biserică care servește drept sediu al puterii unui episcop.

Bazilica Sf. Petru din Vatican, cea mai mare biserică din Europa

Dimensiunile bisericilor pot fi măsurate în diferite moduri, cum ar fi suprafața, volumul, lungimea, lățimea, înălțimea și capacitatea. Mai multe biserici pretind a fi cea mai mare biserică de pe Bătrânul Continent, pe baza oricăruia dintre aceste criterii.

Cea mai mare biserică din Europa, dar și din lume bazată pe suprafața interioară și exterioară și capacitate este Bazilica catolică Sf. Petru din Vatican. Potrivit World Population Review, interiorul are 15.160 m2, exteriorul 21.095 m2, lungimea 222 m, 152 de metri lățime, 137 de metri înălțime și o capacitate de 60.000 de oameni.

Bazilica Sf. Petru a fost una dintre cele mai mari realizări ale Renașterii, ceea ce o face una dintre cele mai mari structuri asamblate vreodată de muritori. A fost atât de bine proiectată încât turiștii nu-și pot da seama cât de mare este.

Bazilica Sf. Petru a fost una dintre cele mai mari realizări ale Renașterii, ceea ce o face una dintre cele mai mari structuri asamblate vreodată. Domul Bazilicii Sf. Petru a fost inspirat de cel al Panteonului. Structura sa a fost inspirată de Duomo di Firenze al lui Brunelleschi.

De asemenea, Domul Sf. Petru este cel mai înalt dom din lume. Acesta este atât de înalt (136,5 m) încât ar putea intra Statuia Libertății înăuntru (are 93 de metri cu tot cu soclu).

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot